Decizie. Programul „miere în școli” nu se va aplica nici în 2021. Sunt afectați preșcolarii și elevii din ciclul primar
Preșcolarii și elevii din clasele I – IV nu vor primi nici în acest an cele 60 de grame săptămânale de miere de albine, conform legii. Guvernul dă vina pe pandemie, care ar complica distribuția, dar recunoaște și faptul că nu are bani pentru sprijinirea programului.
Pentru al șaselea an consecutiv, copii nu vor beneficia de programul „miere în școli”, acesta fiind suspendat până la sfârșitul anului 2021, conform unei Ordonanțe de Urgență emise la sfârșitul lui decembrie 2020.
Primul vinovat identificat de guvernați e Covid 19. Faptul că micuții nu vin la școală ar determina probleme logistice „ce ar putea genera cheltuieli suplimentare cu depozitarea și distribuția mierii”, se arată în documentul emis de Guvernul României.
Același act recunoaște însă că adevăratul motiv ține de lipsa fondurilor.
„Întrucât asigurarea veniturilor necesare impactează structura bugetului de stat și a bugetului Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale pe anul 2021, se impune prelungirea termenului de intrare în vigoare a legii până la data de 1 ianuarie 2022”, susține Ordonanța de Urgență semnată de primul – ministru Florin Cîțu.
Șase ani de scuze în loc de miere
Deși în prezent se dă vina pe pandemie, adevărul este că programul e neglijat de mai bine de cinci ani. La sfârșitul lui 2014, primul ministru Victor Ponta decidea suspendarea lui pentru doi ani pe motiv că a crescut salarizarea personalului bugetar și nu ar mai fi fost fonduri.
Doi ani mai târziu, premierul Dacian Cioloș folosea aceeași scuză, a majorării veniturilor bugetarilor în detrimentul altor programe, inclusiv „miere în școli”. Aceeași explicație era oferită și în 2017 de guvernul condus de Mihai Tudose, alături de faptul că trebuie acoperite creșterile acordate serviciilor sociale și ajutoarele privind asigurarea agentului termic, în anumite orașe.
În 2018, pe motiv de „realizare a unei creșteri economice inteligente”, „având în vedere potențialul turistic semnificativ al României, atât în scop recreativ, cât și balnear” și altele, prim – ministrul Viorica Dăncilă decidea amânarea aplicării programului cu încă un an.
Cât privește implementarea din 1 ianuarie 2020, cum nu fusese încă declarată pandemia, noul guvern Orban a dat vina pe „perioada scurtă rămasă pentru elaborarea normelor metodologice” și l-a amânat pentru începutul lui 2021.
Conform legii, în vigoare din 2007, copiii preșcolari din grădinițele de stat și confesionale cu program normal de 4 ore și elevii din clasele I-IV din învățământul de stat și confesional trebuie să primească săptămânal 60 g miere de albine.