Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Agricultură » DEMERS. O renumită cooperativă agricolă din România a dat startul activității de centralizare, stocare și livrare a legumelor autohtone către o mare rețea de retail

DEMERS. O renumită cooperativă agricolă din România a dat startul activității de centralizare, stocare și livrare a legumelor autohtone către o mare rețea de retail

DEMERS. O renumită cooperativă agricolă din România a dat startul activității de centralizare, stocare și livrare a legumelor autohtone către o mare rețea de retail

Începând de luna trecută, Cooperativa „Țara Mea” a preluat activitatea de centralizare, stocare și livrare a legumelor produse de 150 de fermieri români înscriși la APIA, iar primele livrări către o cunoscută rețea de retail s-au făcut de la mijlocul lui mai 2020.

Potrivit unei informări transmise Gândul.ro, după parcurgerea proceselor de înregistrare și de centralizare, organizația cooperatistă a reușit să-i ajute pe acești fermieri români să livreze toate cantitățile produse de legume românești către Kaufland.

Vorbim de 40 de tone de legume livrate marți, 12 mai 2020, după realizarea procesului de centralizare, conform precizărilor făcute pentru Gândul.ro de Florin Burculescu, președintele organizației cooperatiste.

„Producătorii români s-au confruntat, în ultima perioadă, cu pierderi enorme, datorită faptului că lanțurile de livrare au fost grav afectate de situația COVID-19”.

„Pentru că este extrem de greu sa anticipeze comenzile, multe legume au rămas nerecoltate pe câmp sau nelivrate, aducând pierderi masive în activitățile micilor producători.

„Lupta dintre producătorii români și hipermarketuri trebuie sa înceteze. Ambele părți au perfectă dreptate. Din verigă lipsea un lanț, o altă meserie, așa cum este peste tot în lume.

„De azi înainte, centralizarea comenzilor, sortarea ambalarea și livrarea devin treaba specialiștilor de la Cooperativa «Tara Mea»”, au precizat vocile autorizate ale cooperativei într-o informare transmisă publicației Gândul.ro.

Fermierii români au nevoie de susținere în centralizarea, stocarea și livrarea legumelor

Potrivit unei analize realizată de organizația citată, România ultimilor cinci ani este „perfect capabilă” să asigure integral consumul autohton de legume și fructe.

„Fermierii români sunt oameni muncitori, iar marile rețele de magazine, în ciuda părerii generale, sunt foarte dornice să distribuie produse românești pentru români”, susțin cei din „Țara Mea”.

Tot ei spun că singurele verigi lipsă în acest lanț sunt aparatura și centrele de colectare, precum și „absența firească” de experiență a fermierilor din România în estimarea, centralizarea, sortarea și livrarea legumelor.

„Precomenzile și însămânțarea trebuie făcute centralizat, cu un an înainte, pe baza estimărilor din anul trecut”.

„E firesc ca un hipermarket să nu poată lucra cu 300 de producători mici. Aceasta este o altă activitate, care necesită organizare și cunoașterea perfectă a lanțului de producție.

„Am preluat noi acest proces anevoios pentru (…) 150 de fermieri APIA, în această perioadă extrem de plină de încercări pentru ei.

„Am reușit deja să centralizăm și să înțelegem nevoia fiecăruia și (…) începem să livrăm.

„Mesajul pentru hipermarketuri este: producătorii români își fac treaba lor – produc. Restul este altă meserie, nu trebuie condamnați.

„Mesajul pentru producătorii supărați pe hipermarketuri este: hipermarkepturile își fac treaba lor – vând. Centralizarea, respectarea comenzilor, ambalarea și livrarea sunt altă meserie”, a mai spus Florin Burculescu.

Problemele cu sistemele de irigație

Sistemele profesionale de irigații, cel puțin la producătorii agricoli mici, sunt aproape inexistente, au constatat cei din cooperativă.

Irigarea, în primul rând, și apoi toate procesele sine qua non pentru producția de legume, sunt executate cu mașini rudimentare și greu de utilizat.

„Este urgent să investim în agricultură. În primul rând, în sistemele de irigații, apoi într-un kit de supraviețuire a agricultorului, care să conțină cel puțin insecticide și îngrășăminte, în linii de sortare și ambalare.

„Nu e firesc să ajungem să producem, în propria țară, legume mai scumpe decât cele din import, doar pentru că nu avem mașini.

„Au fost situații în care a ajuns mai repede ceapa verde din Polonia decât cea din România, pentru că fermierii noștri recoltează manual”, a adăugat Burculescu.

„Este cel mai bun moment să investim în agricultură”

Organizația cooperatistă atrage totodată atenția că România are un teren fertil, oameni dornici de muncă și o capacitate de producție enormă.

Pe de altă parte, României îi lipsesc aproape complet aparatura, sistemele de irigație, centrele de sortare, stocare și de ambalare, centralizarea.

În această perioadă, afirmă vocile autorizate ale cooperativei, țările din jur, cum este și cazul Poloniei, au înțeles și au investit enorm în agricultură.

„Prin urmare pot să facă export”.

„Este cel mai oportun moment să investim în agricultura românească, măcar cât să asigurăm integral consumul propriu, pentru întreaga țară.

„Putem face asta. Teren există, fermierii noștri sunt oameni muncitori, iar partea care lipsește din lanț – comenzile și distribuția – o vom asigura noi.

„Fermierii au nevoie de centre de colectare și de aparatură performantă că să poată face față cerințelor hipermarketurilor”, a conchis Burculescu.

Citește și