Penuria de muncitori sezonieri, mare parte proveniți din Europa de Est, ca urmare a restricțiilor de circulaţie impuse pe fondul pandemiei de coronavirus, generează probleme producătorilor agricoli europeni.
„În acest moment nu avem decât 10 muncitori sezonieri. Am avea nevoie de aproximativ 60 de persoane care să muncească în regim full time pentru a strânge toată recolta”, susține Thomas Syring, proprietarul unei exploataţii agricole la Beelitz, o localitate din apropiere de Berlin renumită pentru sparanghelul său. „Pentru noi, fermierii, situaţia este foarte tensionată în acest moment”.
Potrivit AFP, citată de Agerpres, muncitorii sezonieri, majoritatea români, nu pot să ajungă în Germania pe cale terestră, blocată după închiderea frontierelor austriacă şi ungară, măsuri decise în ultimele săptămâni pentru a ţine sub control pandemia de coronavirus.
Situația de față nu este un caz izolat, în condiţiile în care doar jumătate dintre cei 5.000 de muncitori sezonieri care în mod normal lucrează în această regiune din Germania în această perioadă a anului sunt acum prezenţi la faţa locului, susţin organizaţiile locale de producători agricoli.
În aceste condiţii, exploataţiile agricole nu ezită să majoreze salariile pentru a atrage muncitori sezonieri.
„Pentru cultivatorii de sparanghel partenerii noştri asigură un salariu dublu faţă de cel normal, condiţii de cazare foarte bune şi mese pentru muncitori”, explică Emese Molnar, director al unei firme româneşti care trimite muncitori sezonieri în Germania şi Olanda. „În aceste moment nevoia de mână de lucru este foarte mare iar partenerii noştri au nevoie de sute de persoane.
Pentru a rezolva problema deficitului de personal, ministrul german al Agriculturii, Julia Klöckner, a lansat ideea de a facilita angajarea de personal din restaurante, de şomeri dar şi de solicitanţi de azil pentru a acoperi cererea de mână de lucru a fermierilor.
Anual, Germania primeşte circa 300.000 de muncitori sezonieri din străinătate pentru sectorul său agricol, majoritatea venind din România şi Polonia, susține Udo Hemerling, secretarul general al DBV, principalul sindicat agricol din Germania.
Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ