Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Agricultură » EFECTELE #COVID-19. Ce se poate întâmpla cu mâncarea dacă unele state ale lumii continuă trendul actual

EFECTELE #COVID-19. Ce se poate întâmpla cu mâncarea dacă unele state ale lumii continuă trendul actual

EFECTELE #COVID-19. Ce se poate întâmpla cu mâncarea dacă unele state ale lumii continuă trendul actual

În condițiile în care tot mai multe state introduc măsuri care reduc mobilitatea populației și a forței de muncă din cauza pandemiei COVID-19, acestea ar putea compromite lucrările agricole de sezon și ar putea transforma situația într-un șoc pentru sistemele de producție, atrage atenția Organizația Națiunilor Unite pentru Alimentație și Agricultură (FAO).

În cazul în care lucrările agricole nu sunt realizate la timp, culturile gata de recoltare ar putea fi pierdute, în timp ce însămânțările ar putea să nu fie posibile, afectând astfel disponibilitățile alimentare din viitor.

„Cu alte cuvinte, sistemele de producție alimentară se pot prăbuși cu efecte devastatoare asupra securității alimentare”, precizează sursa citată.

Instrumentul de cartografiere FAO afișează informații despre lunile propice pentru semănat și recoltare pentru culturile agricole.

Calendarul agricol pentru însămânțare și recoltare indică perioadele critice în care trebuie să se desfășoare lucrările agricole, ținând cont de condițiile de agromediu locale.

Culturile sunt alese în funcție de importanța lor pentru fiecare țară din punct de vedere al valorii producției sau pentru că sunt o bază esențială pentru alimentație.

Calendarul prezintă recomandările FAO privind plantarea și recoltarea pentru fiecare cultură și țară.

Culoarea verde prezentă pe hartă indică faptul că lucrările agricole trebuie desfășurate, inclusiv într-un ritm accelerat. Acest lucru se întâmplă în toate cazurile în care o lucrare agricolă trebuie să aibă loc în luna aprilie, indiferent de numărul total de luni necesare finalizării sarcinii.

Culoarea galbenă prezentă pe hartă indică faptul că situația trebuie monitorizată și evaluată, pe măsură ce criza se desfășoară. Culoarea amintită indică, de asemenea, accelerarea sarcinii, dacă acest lucru este considerat necesar și fezabil.

În data de 30 martie 2020, Comisia Europeană emitea noi orientări practice pentru a se asigura că lucrătorii mobili din UE, în special cei care exercită ocupații critice în lupta împotriva pandemiei provocate de coronavirus, pot ajunge la serviciu.

Erau incluși aici, printre alții, lucrătorii din sectorul sănătății și din sectorul alimentar, precum și din alte servicii esențiale cum ar fi cele de îngrijire a copiilor și a persoanelor în vârstă, ca și personalul critic pentru serviciile de utilități publice.

Împreună cu Liniile directoare privind punerea în aplicare a restricției temporare a călătoriilor neesențiale către UE, emise tot atunci, aceste orientări răspund solicitărilor formulate de liderii UE la 26 martie și urmăresc să abordeze preocupările practice ale cetățenilor și ale societăților afectate de măsurile luate pentru a limita răspândirea coronavirusului, precum și ale autorităților naționale care pun în aplicare măsurile.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ

Citește și