Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Agricultură » EXCLUSIV GANDUL FINANCIAR: AGRO IMM INVEST. Valoarea finanțărilor solicitate în două săptămâni se apropie de 3,5 miliarde lei. Programul se va prelungi până la sfarșitul anului

EXCLUSIV GANDUL FINANCIAR: AGRO IMM INVEST. Valoarea finanțărilor solicitate în două săptămâni se apropie de 3,5 miliarde lei. Programul se va prelungi până la sfarșitul anului

EXCLUSIV GANDUL FINANCIAR: AGRO IMM INVEST. Valoarea finanțărilor solicitate în două săptămâni se apropie de 3,5 miliarde lei. Programul se va prelungi până la sfarșitul anului

Au fost acordate primele 100 de finanțări în valoare de 157 milioane lei prin AGRO IMM INVEST, programul prin care statul acordă garanții fermierilor care au nevoie de finanțare. Cuantumul solicitărilor este cu mult mai mare – 3,5 miliarde lei, de peste trei ori mai mult față de plafonul disponibil. Programul va fi prelungit și după 30 iunie, iar ajutoarele de stat se vor dubla.

Cristian Păun, preşedintele Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), a declarat în exclusivitate pentru Gândul Financiar că se așteaptă ca plafonul de un miliard de lei alocat programului să fie complet absorbit și încă destul de repede, dat fiind interesul companiilor din agribusiness. Fondurile vor fi însă suplimentate prin relocarea unor sume din programul IMM INVEST (alocare de 14 miliarde lei), astfel încât în total să se ajungă la un disponibil de circa două miliarde lei la finele anului în curs.

„Până la sfârșitul anului 2021, mă aștept ca plafonul alocat AGRO IMM INVEST să fie complet absorbit și să facem suplimentare de fonduri, să avem cel puțin o dublare a plafonului, la cum văd eu că arată cifrele acum. Undeva prin august-septembrie, probabil, o să solicităm să luăm din plafonul de la IMM INVEST și să ducem fonduri către programul dedicat agriculturii”, a declarat Cristian Păun.

Primele finanțări  

Programul este funcțional de circa două săptămâni, fiind acordate deja primele 100 de finanțări cu o valoare  de 157 milioane lei, respectiv 126 milioane lei – valoare garanții, dintr-un total de 2.250 cereri depuse.  Cele mai multe cereri sunt pentru activitate curentă – 1.308 cereri  (valoare finanțare de 1,6 miliarde lei), restul de 942 (1,8 miliarde lei) fiind solicitări de credite pentru investiții.

Cel mai probabil, raportul între numărul solicitărilor și al finanțărilor aprobate va fi de trei la unu, așa cum s-a întâmplat, anul trecut, în cadrul programului IMM INVEST. Cei interesați pot aplica atât la acest program, dar și pe AGRO IMM INVEST, condiția fiind încadrarea în plafonul maxim de 10 milioane lei.

Poți aplica de mai multe ori succesiv, fie pentru investiții – o parte din sumă, fie pentru capital de lucru pentru completarea sumei. Programul este destul de flexibil, doar că trebuie să faci o nouă aplicație”, a precizat Cristian Păun.

În 2020,  fermierii au accesat deja IMM INVEST, agricultura având o pondere de 7% ca volum de credite în program. Dacă ne raportăm la investiții, procentul este chiar mai mare – 11%, potrivit datelor FNGCIMM.

Se dublează ajutorul  

Programul IMM INVEST (și implicit și subprogramul AGRO IMM INVEST) poate fi accesat, teoretic cel puțin, până la data de 30 iunie 2021. El va fi prelungit, însă, așa cum s-a întâmplat și anul trecut până la finele anului 2021, așteptându-se acordul Comisiei Europene în acest sens.

Citește și https://www.gandul.ro/financiar/macroeconomie/agricultura/tranzactie-grupul-aaylex-a-preluat-banvit-cu-finantare-sindicalizata-de-la-eximbank-si-cec-bank-la-cat-s-a-ridicat-tranzactia-19628946

În același timp, ar urma să se dubleze și valoarea ajutoarelor de stat ce pot fi accesate, după cum ne-a declarat Anelice Cosmici, director coordonator Departament Garanții în cadrul FNGCIMM.

Astfel, cuantumul maxim al ajutorul de stat pentru sectorul pescuitului si acvaculturii va crește de la 120.000 euro la 270.000 euro, în timp ce în domeniul productiei primare de produse agricole se va majora de la 100.000 euro la 225.000 euro. Iar dacă acum sprijinul pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectoarele eligibile, inclusiv sectorul alimentar, este de de 800.000 euro, acesta va ajunge la 1,8 milioane euro, a mai precizat Cosmici.

Ce este AGRO IMM INVEST

AGRO IMM INVEST este un subprogram IMM INVEST și  reprezintă garantarea de către stat pentru creditele acordate IMM-urilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar de către instituțiile de credit. Plafonul total disponibil este de un miliard de lei, iar printre avantaje se numără acordarea unui grant nerambursabil de maximum 10% din valoarea creditului (capitalul de lucru sau investiții), subvenționarea 100% a comisionului de risc, administrare și a dobânzilor. De asemenea, există o perioadă de grație de maximum 24 luni pentru rambursarea principalului, iar rambursarea se face în cel puțin două rate pe an. Nu în ultimul rând,  garanţia statului ajunge la 90% din valoarea creditului.

Cine poate accesa creditul

Înscrierile se realizează prin intermediul portalului www.imminvest.ro, iar creditul poate fi accesat de către fermierii care nu sunt în dificultate financiară, nu se află în interdicție de a emite cecuri și nu figurează cu incidente majore cu bilete la ordin în ultimele 6 luni, anterioare solicitării.

De asemenea, solicitanții  trebuie să fie eligibili conform reglementărilor interne ale instituției de credit. Estimările privind numărul fermierilor care ar urma să aplice la AGRO IMM INVEST se ridică la aproximativ 59.000.