Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Agricultură » EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Programul AGRO IMM Invest este blocat, nu are norme de aplicare și vine târziu în sprijinul fermierilor. Un miliard de lei zace în seifurile Statului

EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Programul AGRO IMM Invest este blocat, nu are norme de aplicare și vine târziu în sprijinul fermierilor. Un miliard de lei zace în seifurile Statului

EXCLUSIV GÂNDUL FINANCIAR: Programul AGRO IMM Invest este blocat, nu are norme de aplicare și vine târziu în sprijinul fermierilor. Un miliard de lei zace în seifurile Statului

Dacă mâine ar fi publicate normele de aplicare ale programului AGRO IMM Invest, programul de suport financiar destinat fermierilor afectați de seceta din vara anului trecut, aceștia ar mai avea doar două luni să aplice și să primească fonduri totale de un miliard de lei. 

La aproape șase luni de la anunțul făcut de către premierul Florin Cîțu, AGRO IMM INVEST, este blocat, pentru că lipsesc normele de aplicare. Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial, iar normele metodologice ar fi trebuit să fie deja publice și aplicabile, mai ales că 30 iunie 2021 este termenul maxim până la care AGRO IMM INVEST va putea fi accesat.

Cu alte cuvinte, fermierii  vor avea la dispoziție doar două luni, în cel mai fericit caz, să pună mâna pe miliardul de lei promis de autorități. Bani puțini, comparativ cu estimările din teren, care ar veni mult prea târziu pentru marea majoritate a agricultorilor.

AGRO IMM INVEST este programul de care s-au leagat așteptările multor fermieri putenic afectați de secetă din 2020, care au nevoie disperată de capital de lucru pentru a-și desfășura activitatea în continuare și pentru a pregăti culturile pentru acest an.

După un an 2020 dificil, dezastruos chiar pentru fermierii din zonele de sud, sud-est și estul țării, agricultorii au mare nevoie de capital de lucru acum pentru a putea să-și desfășoare activitatea, mai ales că sunt întârziate unele plăți ce trebuiau să fie efectuate din bugetul Ministerului Agriculturii (ajutorul național tranzitoriu, subvenția la motorină, ca să nu mai vorbim de despăgubirile pentru culturile agricole înființate în primăvara lui 2020, pentru care pur și simplu nu se mai găsesc bani la buget). Fermierii au nevoie de bani ca de aer, însă se tem că datoriile acumulate anul trecut vor constitui o mare problemă la accesarea AGRO IMM INVEST.

„Așteptăm programul ca aerul pentru înecat sau apa pentru pește, pentru că majoritatea fermierilor din zonele afectate sunt în situație critică în privința lichidităților, anul 2020 ne-a îngenunchiat efectiv”, a declarat pentru Gândul Financiar Ștefan Moraru, un fermier din județul Călărași care lucrează circa 1.000 ha de teren agricol.

Acesta adaugă faptul că există și un mare semn de întrebare legat de condițiile de accesare, referindu-se la gradul de îndatorare. În 2020, acesta a crescut exponențial pentru fermierii din sud, sud-est și estul țării. ”Ne este frică că nu vom avea acces la program din această cauză”, spune Moraru.

În cazul lui, de exemplu, 2020 i-a adus o pierdere de circa 3 milioane de lei, comparativ cu anii anteriori, când făcea lejer profit de un milion de lei, iar afacerile treceau de un milion de euro. Anul trecut, culturile i-au fost calamitate în mare parte, iar dacă va mai avea parte de un asemenea an, nu este convins că va mai putea să-și reia activitatea.

Ștefan Moraru se declară interesat să obțină capital de lucru prin AGRO IMM INVEST, dar dacă totuși nu va reuși va încerca componenta de investiții pe irigații sau poate cine știe pe amândouă. Depinde și ce vor prevedea normele metodologice. Pare destul de optimist, mai ales că este deja beneficiarul unei investiții importante în sistemul de irigații realizate prin IMM INVEST.

Daniel Nica: Ne batem să obținem banii

Chiar dacă AGRO IMM INVEST este în mare întârziere (nu se poate face înscrierea online!), interesul în rândul fermierilor este destul de ridicat. Aceștia sunt pe deplin conștienți de efortul pe care îl presupune accesarea programului, dar fiind intervalul scurt de timp avut la dispoziție și necesarul mare de acte și de aprobări necesare.

„Intențiile sunt bune, dar până la fapte mai durează. O să fie nebunie, o lună-două cât va ține, noi ne batem acolo, intrăm la grămadă cu toții, o să vedem care rezistă. Eu aș vrea să accesez capital de lucru, pentru că pe investiții trag speranțe să mă încadrez la vreun proiect pe PNDR. Anul trecut, am avut undeva la 45% din rezultatele financiare obținute în medie în ultimii cinci ani și automat am rămas cu multe datorii la furnizori, care m-au înțeles. N-ar fi rău să le achit dintr-un credit AGRO IMM INVEST, pentru ca în iunie – iulie când recoltez să fiu degrevat de datoriile acestea, adică din primele recolte să achit datoriile curente”, ne-a declarat Daniel Nica, un fermier din localitatea Unirea din județul Călărași.

Agricultorul are restanțe de încasat de peste un miliard de lei din subvenții. Tot ce și-a permis pînă acum a fost să plătească salariile la zi și mici cheltuieli pentru reparații. Își pune mari speranțe în AGRO IMM INVEST pentru a obține bani de capital de lucru, ceea ce l-ar ajuta foarte mult în acest an.

Ce este AGRO IMM INVEST

AGRO IMM INVEST, subprogramul de susținere a întreprinderilor mici și mijlocii și a întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar, este lansat în cadrul programului IMM INVEST. El poate fi accesat pentru  acordarea de garanții de stat în vederea accesării de finanțare pentru nevoile curente de lucru sau pentru realizarea de investiții.

Beneficiarii grantului sunt întreprinderile mici și mijlocii, întreprinderile mici cu capitalizare de piață medie, precum și fermierii din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. Prin grant se acordă și o componentă nerambursabilă de maximum 10% din valoarea finanțării garantate, cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul pescuitului și acvaculturii, 100.000 euro pentru întreprinderile cu activitate în domeniul producției primare de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care activează în sectorul alimentar.

Ajutorul de stat sub forma componentei nerambursabile pentru Subprogramul AGRO IMM INVEST se suportă din bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Finanţelor Publice.

AGRO IMM INVEST are un plafon de 1 miliard de lei. Perioada de grație pentru rambursarea principalului este de maximum 24 luni, iar rambursarea creditelor se face în cel puțin două rate pe an. Programul poate fi accesat până la data de 30 iunie 2021.