EXCLUSIV PNRR. Ionuț Dumitru, economist șef Raiffeisen Bank: La ritmul investițiilor de-acum, ne trebuie câteva sute de ani să putem mișca ceva în agricultură

EXCLUSIV PNRR. Ionuț Dumitru, economist șef Raiffeisen Bank: La ritmul investițiilor de-acum, ne trebuie câteva sute de ani să putem mișca ceva în agricultură
Publicat: 12/06/2021, 09:34
Actualizat: 12/06/2021, 10:14

Pentru agricultura nu sunt prevăzute alte alocări, în Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), exceptând cele 230 de milioane euro pentru desecări, iar proiectul privind refacerea sistemului de irigații, în valoare de 6,5 miliarde de euro, de care se legau atâtea speranțe ale fermierilor, a fost respins din motive de ”diferență de viziune foarte mare” – varianta oficială, a comentat pentru Gândul Financiar Ionuț Dumitru, profesor la Academia de Științe Economice București și Economist şef Raiffeisen Bank.

România pierde astfel o oportunitate uriașă pe zona de irigații în agricultură, în opinia acestuia. ”Nu știu care este cauza, dar este păcat”, spune analistul, care recunoaște că până la urmă era și greu de crezut că irigațiile vor fi pe lista PNRR, după cum era conceput proiectul care presupune, în primul rând, un consum foarte mare de energie și de apă, în condițiile în care nu prea știm exact ce resurse de apă avem și cum le gestionăm.

Pe de altă parte, Ionuț Dumitru declară că pentru România va fi foarte greu să pună la punct sistemul de irigații de dinainte de 1989, pentru că este nevoie de o sumă foarte mare pentru investiții, fiind necesară probabil și o reevaluare a principiilor de funcționare ale acestuia.

Este o veste foarte proastă faptul că nu avem irigațiile în PNRR, necesarul de investiții este foarte mare – 20 miliarde euro –  și nu cred că avem resursele bugetare proprii necesare să putem face aceste investiții. In ritmul în care s-a investit în irigații în ultimii ani, adică câteva zeci de milioane de euro pe an, cred că ne trebuie câteva sute de ani. Este ridicol – Ionuț Dumitru, economist șef Raiffeisen Bank.

Cât despre panourile fotovoltaice pe care Ministerul Agriculturii avea de gând să le instaleze deasupra canalelor pentru a produce energia necesară, analistul spune că dincolo de dificultatea punerii în practică a unui astfel de proiect pe mii de hectare, mai există și problema furturilor.

„Nu știu dacă era o soluție potrivită, cine păzea în primul rând panourile fotovoltaice? În  momentul acesta, ANIF are resurse extrem de limitate. Să ne imaginăm că stă cineva să păzească panourile pe mii de kilometri pe canale, cred că  este o iluzie, nu cred că aceasta este soluția”, a precizat Ionuț Dumitru.

Bani de la buget?

Dacă ministrul Agriculturii Adrian Oros este optimist și speră să obțină de la buget ce nu a reușit să primească de la CE, Ionuț Dumitru nu este de aceeași părere și, de altfel, nici nu crede că România va putea să susțină o investiție atât de mare doar din resurse proprii.

„Nu este fezabil să finanțăm o sumă atât de mare din buget. Nu avem bani în buget de ordinul a 20-25 de miliarde euro nici 10-20 ani de acum înainte. Putem să facem un calcul, dacă am eșalona pe vreo 10 ani acest buget ar însemna două miliarde de euro pe an, adică 1% din PIB numai pentru irigații în fiecare an cheltuieli suplimentare, în condițiile în care constrângerile bugetare sunt foarte mari”, a precizat Ionuț Dumitru.

O veste bună pentru fermieri ar putea fi faptul că se așteaptă atât producții, cât și prețuri bune în acest an, ceea ce i-ar ajuta să recupereze pierderile suferite anul trecut din cauza secetei.

„Din fericire, perspectiva pentru agricultură este una bună în momentul de față. Din păcate, agricultura suferă de această volatilitate mare la condițiile climatice, tocmai de aceea era de dorit să facem aceste investiții, pentru că suntem meteo dependenți, iar un an secetos cum a fost 2020 poate cauza pierderi foarte mari și poate destabiliza pe mulți agricultori”, a tras un semnal de alarmă Ionuț Dumitru.

Comisia Europeană a dezmințit, vineri, că ar fi respins Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) trimis de România, așa cum s-a vehiculat în spațiul public, anunțând că a început o evaluare aprofundată a planurilor de redresare și reziliență pe care le-a primit. Executivul european a acceptat și o prelungire a perioadei de evaluare solicitată de România.

România ar urma să primească prin PNRR fonduri de 29,2 miliarde euro pentru refacerea și relansarea economiei naționale în urma pandemiei Covid – 19.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Viktor Orban le spune opozanților să se mute în România. „Când vă întoarceți, putem vorbi”....
Aris Eram a lăsat-o în urmă pe câştigătoarea de la America Express. Mezinul Andreei Esca...
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai...
Cele mai sigure țări în care să te afli în cazul izbucnirii celui de-al Treilea...
Se măresc alocațiile începând cu 1 ianuarie. Ministrul Muncii a anunțat cu cât se vor...
Păianjeni mari cât un șobolan au invadat Marea Britanie, după ce mii de exemplare au...
Apartament cu două camere scos la vânzare cu 340.000 euro în Cluj. Ironii pe rețelele...
Bianca Drăguşanu şi Gabi Bădălău, mai fericiţi ca niciodată alături de copii. La ceas de...
Planta care te scapă rapid de durere. Crește în grădină și are proprietăți similare opiului
Boala care a umplut spitalele în ultimele săptămâni. Doi copii au murit deja
Nuntă transformată în coșmar. Mireasa s-a trezit la petrecere cu fosta iubită a soțului și...
Data la care se deschide târgul de Crăciun din Piața Constituției 2024. Ce surprize au...
Pictorial de senzaţie cu cei mai obraznici 'iepuraşi' din România. Andreea Bălan, Anda Adam, Lavinia...
2024: La ce viteză se ia permisul în afara localității?
Document: ce dimensiuni trebuie să aibă o groapă comună la ruşi
A fost găsită ARCA lui NOE? Indiciul găsit pe o monedă din secolul III
Reguli ITP 2024. Se suspendă automat înmatricularea. Ce șoferi nu mai au drept legal de...
Avionul prăbușit de un pilot care și-a pierdut mințile. O catastrofă unică în istoria aviației,...
Ce a putut să facă un român pe scara blocului, chiar la ușa liftului. Ceilalți...
Cine sunt cele patru victime decedate în accidentul de pe DN15. Cele două familii erau...
Gabriela Cristea, reacție dură pe rețelele de socializare. “Voi știți cât muncesc eu sau cât...
Momentul în care Chris Martin a căzut printr-o gaură din scenă a fost surprins video...
BANCUL ZILEI. Bulişor: – Mami, de ce îți pui atâta fard pe față?
Ucraina acuză Google că ar fi dezvăluit poziția unor obiective militare