Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Agricultură » „Go Agro” Conference. Marcel Ionescu, AgriCloud: Obiectivul nostru este să ajutăm toți fermierii. / Să faci tehnologie într-o industrie cât se poate de tradițională nu e foarte ușor

„Go Agro” Conference. Marcel Ionescu, AgriCloud: Obiectivul nostru este să ajutăm toți fermierii. / Să faci tehnologie într-o industrie cât se poate de tradițională nu e foarte ușor

„Go Agro” Conference. Marcel Ionescu, AgriCloud: Obiectivul nostru este să ajutăm toți fermierii. / Să faci tehnologie într-o industrie cât se poate de tradițională nu e foarte ușor
Marcel Ionescu, CEO AgriCloud

Agricultura face pași spre digitalizare și în România, iar soluțiile de tip Internet of Things pot ajuta fermierii să aibă acces nu numai la imagini din satelit, dar și la date despre compoziția solului, creșterea plantelor, la alerte de vreme sau de boală. Fermierii pot lua astfel decizii informate cu privire la cultura lor și își pot crește productivitatea, a explicat Marcel Ionescu, CEO AgriCloud, platformă pentru agricultură de precizie.

Serviciile digitale, care pun la dispoziția fermierilor imagini satelitare, au început să apară de câțiva ani în România, dar compania de tehnologie AgriCloud, start-up înființat în 2017 în România, se mândrește că oferă „soluția completă de monitorizare a agriculturii” pentru a-i ajuta pe agricultori să-și crescă productivitatea.

„Faptul că arătăm niște date din satelit este mai mult decât foarte important pentru că generăm o hartă pe care o arătăm fermierilor. Noi am făcut un pas un pic mai mare, respectiv am introdus IoT-ul –(Internet of Things – Internetul lucrurilor). Asta înseamnă că suntem în măsură să oferim pe portalul AgriCloud soluția completă de monitorizare a agriculturii”, a explicat Marcel Ionescu, CEO AgriCloud, în cadrul Conferinței digitale „Go Agro”, organizată de Gândul.

Plantele, inspectate de roboți

Mai concret, senzorii și stațiile meteo din și de la sol culeg și transmit informații dronelor despre tot ce înseamnă agrochimia și compoziția solului, diametrul tulpinii în raport cu umiditatea din sol și nivelul de dezvoltare al plantei, dar și imagini din satelit care arată stadiul culturii sau podgoriei și alerte de vreme. Mai mult, roboții trimiși la sol inspectează plantele și generează alerte timpurii de boală, iar echipa lucrează și pentru a genera alerte proactive de dăunători.

Astfel, echipa Agricloud, din care fac parte ingineri de satelit care lucrează pentru NASA, generează un raport decizional, care ajută fermierul român să ia măsuri în cunoștință de cauză.

Susținerea fermierului român este, de altfel, în centrul atenției, este obiectivul companiei, spune Marcel Ionescu, pentru că avem nevoie cu toții de securitate alimentară. „Suntem un pic debusolați privind ceea ce înseamnă politica agricolă făcută de România în România, motivat de faptul că primul lockdown ne-a arătat că, oricât de mulți bani am aveam, nu putem să mâncăm bani, nu banii ne tundeau și încă o dată am realizat că cea mai importantă profesie de pe planetă e cea a fermierului”, a explicat Marcel Ionescu.

„Obiectivul nostru este să ajutăm toți fermierii, să intrăm în parteneriat cu companiile de distribuție, în așa fel încât să-l ajutăm pe fermier să genereze un pic mai mult profit și cu o eficientizare a proceselor din fermă”, a precizat fondatorul AgriCloud.

Din această perspectivă, echipa preia toate procesele repetitive de la nivelul fermei, le automatizează și pune datele la dispoziția clienților pe orice dispozitiv electonic, astfel că aceștia pot avea o radiografie corectă, din sol până la satelit, a culturii administrate. Pe scurt, clienții beneficiază de monitorizare, ajutor în administrarea input-urilor și predictibilitate.

Productivitatea în viticultură a crescut cu până la 15%

Pe lângă dorința de a pune la dispoziția clienților soluția completă care să îi ajute, Marcel Ionescu subliniază importanța educației pentru ca fermierii români să adopte noul. „Toți avem rezistență la schimbare. Ne convine, nu ne convine, este crudul adevăr. Să faci tehnologie într-o industrie cât se poate de tradițională nu e foarte ușor”, detaliază fondatorul AgriCloud.

Implementarea soluțiiilor de tip Internet of Things ajută la productivitate, problema este că în România, mai mult sau mai puțin, ne bazăm agricultura națională pe subvenții, spune Marcel Ionescu. Conform datelor disponibile, soluțiile AgriCloud au ajutat clienții din zona viticolă să-și crească productivitatea cu ponderi între 11 – 15%, iar la culturile agricole au fost creșteri cu până la 8%. „Cel mai important lucru a fost acela că am redus cheltuielile cu personalul. Să vezi o suprafață de 100 de hectare e destul de greu. Să ajungi în zona în care să inspectezi, nu numai să vizualizezi o suprafață de 100 de hectare, cheltuie timp și bani și resurse. În momentul în care noi avem senzori introduși pe sol/parcelă este cât se poate de ușor să ai randamentul efectiv pe ecran”, a detaliat Marcel Ionescu.

Nivelul randamentelor din străinătate poate fi atins și în România, consideră CEO-ul AgriCloud, cu condiția monitorizării etapizate. „Avem nevoie să înțelegem fiecare etapă din ceea ce înseamnă cultură, evoluția plantei, vânzarea produsului. Am integrat inclusiv trei burse în platforma noastră, astfel încât, în condițiile în care nu ești un fermier de tradiție și vrei să faci pasul, îți este foarte ușor să vezi ce culturi se pot aplica pe terenul pe care intenționezi să îl achiziționezi cu o acuratețe de peste 90%”, a conchis Marcel Ionescu.

Invitații Conferinței digitale LIVE „Go Agro”, organizată de Gândul, au abordat tema agriculturii în România atât din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali. Urmăriți evenimentul integral difuzat în direct online din studioul Gandul LIVE pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

 

 

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele