“Go Agro” Conference. Mihai Moraru, AFIR: Ne-am dori să avem antreprenori care să dezvolte și o componentă de procesare sau de depozitare. Care este modelul de succes

“Go Agro” Conference. Mihai Moraru, AFIR: Ne-am dori să avem antreprenori care să dezvolte și o componentă de procesare sau de depozitare. Care este modelul de succes
Publicat: 26/03/2021, 13:04
Actualizat: 27/03/2021, 16:51

“Un busines activ care să crească și să se dezvolte”, acesta este modelul de antreprenor pe care și l-ar dori Mihai Moraru, directorul general al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). El a declarat la “Go Agro” Conference, evenimentul digital Gândul, că fi un lucru foarte bun dacă tot mai mulți beneficiari ai fondurilor europene ar accesa și componenta pentru procesare, ceea ce le-ar permite să aducă business-ul la un nivel superior.

Și chiar dacă fondurile disponibile nu sunt foarte mari de multe ori, ele pot să permită începerea unui business, așa cum este cazul submăsurii destinate instalării tinerilor fermieri (până la 50.000 euro), una dintre cele mai solicitate, de altfel.

Pentru cei care au reușit să acceseze și să implementeze mai multe proiecte pe PNDR, ne-am dori să dezvolte și o componentă de procesare care să crească sau de depozitare – Mihai Moraru.

Șeful AFIR spune că se așteaptă la un interes tot mai mare pe submăsurile 4.1 – Investiții în exploatații agricole și 4.2 – Sprijin pentru procesarea și marketingul produselor agroalimentare, o dată cu creșterea intensității sprijinului, astfel încât să fie încurajată asocierea componentei de producție primară cu componenta minimă de depozitare-procesare.

Moraru a vorbit și de afacerile derulate de femei în mediul rural, deloc puține, de altfel. Ori de multe ori, femeile sunt chiar mai curajoase decât bărbații atunci când vine vorba să înceapă o afacere.

‘’A fi antreprenor ține de flerul fiecăruia până la urmă, nu neapărat de o îndrăzneală. Trebuie și un pic de curaj, așa cum spune fiecare antreprenor, să mergi pe acest drum, dar și un dram de asumare de risc’’, a mai afirmat Moraru.

Femeile antreprenor din mediul rural

AFIR a finanțat prin PNDR 2020 proiectele dezvoltate de 8.610 beneficiari femei, cu fonduri europene nerambursabile în valoare de aproximativ 360 de milioane de euro. Cele mai multe investiții sunt finanțate prin intermediul submăsurii 6.1 (Sprijin pentru instalarea tinerilor fermieri). Astfel, 164 de milioane de euro au fost acordate către 4.000 de femei care s-au instalat ca tineri fermieri.

De asemenea, pentru dezvoltarea fermelor mici (submăsura 6.3), AFIR a acordat finanțare în valoare totală de 58 milioane de euro pentru 3.857 de beneficiari femei. Pentru dezvoltarea exploatațiilor agricole și pomicole, 92 de milioane de euro au mers către 275 de femei.

Interes ridicat a fost și pentru înființarea de activități non-agricole în zone rurale (pensiuni agroturistice, ateliere meșteșugărești, coafor, servicii diverse).

Plăți de peste șapte miliarde euro

La finele anului trecut, AFIR aprobase și a efectuase plăți de 7 miliarde euro către fermieri, procesatori, antreprenori și autorități publice locale, prin Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014 – 2020 (PNDR 2020).

Din totalul fondurilor nerambursabile plătite, peste 3,6 miliarde euro au fost alocate pentru proiectele de investiții în mediul rural, pentru decontarea primelor de asigurare a culturilor, a animalelor și a plantelor, pentru acțiunile și investițiile Grupurilor de Acțiune Locală, pentru investiții de reducere a efectelor dezastrelor naturale, potrivit datelor comunicate de agenție.

Invitații noștri speciali la “Go Agro Conference” au abordat tema agriculturii în România, din punctul de vedere al autorităților, al companiilor dar și al consumatorilor finali, pe data de 25 martie, de la ora 14:00, în direct pe pagina de Facebook Gândul, canalul de Youtube Gândul și pe www.gandul.ro.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O mitralieră telecomandată, similară cu cea din filmul „Șacalul”, cu Bruce Willis, este produsă de...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Magnatul american care cheltuie milioane de dolari anual pentru a trăi veșnic, de nerecunoscut: „Fața...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
A dispărut ca prin magie: O femeie i-a păcălit pe toți membrii unui club de...
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Muncitori înghițiți de pământ la Săpoca, în Buzău. Trei au fost scoși în viață, al...
Iasmina, fata de 14 ani care s-a sinucis, postare CIUDATĂ pe Facebook înainte să-și ia...
O persoană apropiată familiei Prigoană a suferit un AVC, la doar câteva zile de la...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Senatori americani cer o anchetă privind legăturile lui Elon Musk cu Rusia
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Legenda muzicii s-a stins. A scris istorie cu melodiile sale. Românii își iau adio de...
Un avion al companiei Malaysian Airlines a dispărut în mod straniu. Misterul aviației moderne
Prima reacție a UEFA după ce Kosovo a abandonat meciul cu România. Mihai Stoichiţă asigură...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Adriana Bahmuțeanu, din ce în ce mai afectată de faptul că nu își poate vedea...
Cine este Igor Cuciuc, interpretul de muzică populară care și-a pierdut fiica de doar 17...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Plasticul care se dizolvă în apă ar putea combate criza globală a poluării