Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Agricultură » INTERDICȚIE: Focar de gripă aviară la o fermă din Mureș. ANSVSA a suspendat comerţul ambulant cu păsări vii timp de 30 de zile

INTERDICȚIE: Focar de gripă aviară la o fermă din Mureș. ANSVSA a suspendat comerţul ambulant cu păsări vii timp de 30 de zile

INTERDICȚIE: Focar de gripă aviară la o fermă din Mureș. ANSVSA a suspendat comerţul ambulant cu păsări vii timp de 30 de zile

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a suspendat comerţul ambulant cu păsări vii timp de 30 de zile, după ce virusul gripei aviare a fost confirmat la păsările dintr-o exploataţie cu un efectiv de 180.000 de capete din localitatea Ungheni. După pesta porcină africană, iată că acum și gripa aviară amenință serios activitatea crescătorilor români de animale.

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă – Centrul Naţional de Combatere a bolilor – a decis vineri seara suspendarea organizării şi desfăşurării comerţului ambulant cu păsări şi suspendarea activităţilor comerciale cu păsări vii, (de la puii de o zi până la păsările de reformă) pentru toate speciile de păsări comercializate prin intermediul mijlocitorilor de afaceri, precum şi a oricăror altor activităţi de intermediere în vederea comercializării directe către crescătorii de păsări din gospodăriile populaţiei, potrivit unui comunicat al Autorității Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Măsurile se aplică la nivel naţional şi au fost adoptate în contextul diagnosticării virusului gripei aviare la păsările dintr-o exploataţie comercială de păsări din localitatea Ungheni, judeţul Mureş, virusul (serotipul H5N8) fiind confirmat joi seara de către Institutul de Diagnostic şi Sănătate Animală – a anunțat Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor.

Ce măsuri s-au luat la Mureș

La nivelul exploataţiei infectate au fost impuse restricţii de mişcare a păsărilor, personalului, mijloacelor de transport şi furajelor. De asemenea, a fost demarată eutanasierea păsărilor existente în focar, iar cadavrele vor fi ecarisate prin incinerare, împreună cu resturile de furaje, cu aşternutul şi cu tot ce a putut constitui o sursă de infecţie. După îndepărtarea cadavrelor şi a deşeurilor, întreaga suprafaţă a fermei, precum şi utilajele şi mijloacele de transport vor fi dezinfectate, precizează ANSVSA.

Conform deciziei Comitetului Naţional pentru Situaţii de Urgenţă, comercializarea va fi efectuată doar de către fermele comerciale autorizate, cu păsări a căror stare de sănătate este atestată.

Verificarea respectării acestor măsuri se realizează prin acţiuni de control organizate în comun de către structurile teritoriale ale Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor şi Ministerul Afacerilor Interne, inclusiv prin efectuarea de controale în trafic şi în Punctele de Trecere a Frontierei de Stat, ce vizează transporturile de păsări vii, precizează ANSVSA.

În contextul epidemiologic actual, de creştere a numărului focarelor de gripă aviară pe tot teritoriul Europei, presiunea virală este foarte mare şi de aceea este absolut necesară impunerea şi respectarea unor măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea acestei boli. La nivel european, pierderile economice cauzate de evoluţia gripei aviare sunt foarte mari, statul cel mai afectat fiind Polonia.

Cum poate fi protejată industria avicolă

De aceea, ANSVSA solicită sprijinul fermierilor din industria avicolă şi al cetăţenilor în aplicarea măsurilor de biosecuritate şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorităţi, pentru a împiedica răspândirea gripei aviare pe teritoriul ţării noastre şi a evita pagubele economice enorme generate de această boală.

Citește și https://www.gandul.ro/financiar/macroeconomie/agricultura/statistica-recensamantul-general-agricol-rga-2020-are-loc-in-perioada-10-mai-31-iulie-2021-ce-institutii-sunt-implicate-19627297

ANSVSA monitorizează în permanenţă statusul de sănătate al păsărilor domestice şi al celor sălbatice (rezervorul natural de virus), astfel încât pe piaţă să ajungă doar produse provenite de la animale sănătoase şi, implicit, să protejeze industria avicolă din ţara noastră.

În acest sens, ANSVSA colaborează permanent cu Ministerul Apelor şi Pădurilor, Uniunea Crescătorilor de Păsări din România, cu Colegiul Medicilor Veterinari din România şi cu asociaţiile ornitologice.