CONSILIUL CONCURENȚEI: Investigații de amploare pe piața cărnii de pasăre. Ce mari producători sunt vizați

CONSILIUL CONCURENȚEI: Investigații de amploare pe piața cărnii de pasăre. Ce mari producători sunt vizați
Publicat: 06/05/2021, 15:59
Actualizat: 06/05/2021, 16:05

Consiliul Concurenţei a declanşat o investigaţie pe piaţa producţiei și comercializării cărnii de pasăre din România, care vizează un posibil comportament anticoncurenţial al unor companii din sector. Ancheta vizează 10 companii, printre care se află producători de top cum ar fi Transavia sau Agricola Internațional Bacău, dar și patronatul din sector.

Companiile investigate sunt Transavia, Ave Impex, Vis Agri, Safir, Avi-Top, Avicola Buzău, Avicola Dragoş Vodă, Avicod, Agricola Internaţional Bacău, Agrisol International RO şi Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR).

Autoritatea de concurenţă deţine indicii privind posibile înţelegeri şi/sau practici concertate facilitate de Uniunea Crescătorilor de Păsări din România (UCPR) pentru limitarea ofertei de produse, scopul final fiind creşterea artificială a preţurilor de vânzare – se arată într-un comunicat al Consiliului Concurenţei.

Inspecții inopinate

Consiliul Concurenţei a efectuat inspecţii inopinate la sediile unor companii care activează pe piaţa producţiei şi/sau comercializării cărnii de pasăre, precum şi la sediul UCPR.

Inspecţiile inopinate reprezintă o etapă importantă în cadrul procedurilor de investigare a unui posibil comportament anticoncurenţial, efectuarea acestora nereprezentând o antepronunţare în ceea ce priveşte vinovăţia companiilor, se precizează în comunicat. Documentele ridicate se află în analiza autorităţii române de concurenţă, în cadrul procedurilor specifice.

Inspecţiile inopinate au fost autorizate de Curtea de Apel Bucureşti şi sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilelor practici anticoncurenţiale analizate.

În situaţia în care Consiliul Concurenţei va constata încălcarea regulilor de concurenţă, companiile implicate riscă amenzi de până la 10% din cifra de afaceri – se precizează în comunicatul Consiliului Concurenţei.

Cu toate acestea, companiile care cooperează cu autoritatea de concurenţă, în cadrul programului de clemenţă, pot obţine imunitate la amendă sau reduceri substanţiale ale amenzilor.

Anul trecut, Consiliul Concurenţei a sancţionat 90 de companii şi asociaţii ale acestora cu amenzi de 400,2 milioane ei (82,7 milioane euro), peste 40% din această valoare totală fiind recunoscută de companii.

Momente dificile pentru industrie

Avicultura a fost unul dintre cele mai performante sectoare din zootehnia românească până nu de mult, mai ales că a atras fonduri europene importante pentru investiții. În ultima vreme, însă, a intrat într-un con de umbră poate și din cauza importurilor tot mai mari la prețuri de dumping.

Citește și https://www.gandul.ro/actualitate/exclusiv-gandul-financiar-producatorii-romani-isi-striga-disperarea-avem-cel-mai-mic-pret-din-ue-la-oua-ne-paste-falimentul-19615179

După un 2020 în care seceta a redus semnificativ producția de cereale, prețurile au înregistrat majorări importante, determinând creșterea costurilor de producție în zootehnie. Au fost numeroase cazuri de crescători de animale care au închis fermele, iar apoi le-au redeschis, dar au avut loc și  preluări.

Din păcate, situația a devenit tot mai grea în acest an. Producătorii au fost nevoiți să mențină constante prețurile de vânzare și la ouă și la carnea de pasăre, sub costul de producție, pe fondul scăderii vânzărilor. La momentul actual, România are cele mai mici prețuri din UE la carnea de pasăre, dar și la ouă, după cum au declarat reprezentanții UCPR.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Crima din Brăila, mascată în jaf. Detaliile care complică ancheta în cazul dentistei omorâte la...
RĂSTURNARE de SITUAȚIE! Când ar fi murit Andrei Versace, de fapt. Detalii șocante ies la...
Cât a mers darul la nunta lui Ianis Hagi. Chiar și invitații „normali” au plătit...
Imagini tulburătoare cu trupul neînsuflețit al lui Andrei Versace: zăcea într-o baltă de sânge de...
BREAKING | Ce a apărut pe pagina de Facebook a lui Andrei Versace, după ce...
Cu ce probleme MARI a rămas Andreea Bălan după stopul cardiac suferit la naștere. „Sângele...
"I-a dat bună ziua, el a crezut că se dă la ea". Şi-ar fi ucis...
Ireal ce i-a făcut criminalul Marinei Gavril după mai multe lovituri de cuțit
Ce făcea dentista din Brăila cu pacienții în cabinet? Era singurul cabinet stomatologic fără camere...
Divele care au atras toate privirile cu cele mai 'obraznice' ţinute! Imagini incendiare
Cât timp poți circula cu parbrizul spart? Ce trebuie să faci când constați această avarie
Un aliat de top al lui Joe Biden spune că preşedintele se gândeşte la înlocuitori...
Descoperire FĂRĂ PRECEDENT la Pompeii! Nu a știut nimeni până acum
Mașinile interzise pe străzile din România. Nu mai au drept de circulație. Legea e lege
Ce umilință! Șoșoacă, pusă la pământ din două vorbe
Zodiile protejate de Sfântul Ilie. Ce nativi au mare noroc în această perioadă
„Ne-am potolit cu furatul” Reciclarea PET-urilor a devenit o afacere profitabilă! Cât câștigă românii pe...
Ce a transmis Geta Sterp cu privire la persoanele care se jignesc în mediul online....
Ies la iveală detalii revoltătoare despre incidentul din Leeds. Românii care s-au bătut cu polițiștii...
BANCUL ZILEI. Bulă are parte de momente fierbinți la un interviu
Câte medalii au câștigat elevii români la Olimpiada Internațională de Matematică din Marea Britanie?