Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Agricultură » MADR: Salata cu icre de știucă de Tulcea a devenit protejată la nivelul UE. România are doar opt produse înregistrate pe sisteme de calitate europene

MADR: Salata cu icre de știucă de Tulcea a devenit protejată la nivelul UE. România are doar opt produse înregistrate pe sisteme de calitate europene

MADR: Salata cu icre de știucă de Tulcea a devenit protejată la nivelul UE. România are doar opt produse înregistrate pe sisteme de calitate europene

Salata cu icre de știucă de Tulcea” a fost înregistrată ca produs cu Indicație Geografică Protejată (IGP) la nivelul UE, a anunțat Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, alăturându-se astfel celor șapte produse înscrise anterior pe sisteme de calitate europene.

Regulamentul de punere în aplicare al Comisiei Europene din data de 28 mai 2021, în cadrul căruia a fost inclusă și Salata cu icre de știucă de Tulcea”  înregistrată ca produs IGP, a fost publicat în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Produsul „Salată cu icre de știucă de Tulcea” Indicație Geografică Protejată este o cremă pe bază de ulei de floarea-soarelui, de culoare albă-gălbuie, la prepararea căreia se utilizează minimum 29% icre, din care minimum 15% icre de știucă sărate cu bobul întreg și maximum 14% icre de pește deltaic sărate, în amestec cu apă carbogazificată și zeamă de lămâie.

Aspectul produsului este conferit de consistența cremoasă și omogenă, în care se disting boabele întregi de icre de știucă, iar produsul finit se diferențiază de alte produse din aceeași categorie prin faptul că pentru obținerea acestuia nu se utilizează aditivi alimentari de sinteză.

„Salata cu icre de știucă de Tulcea” este un produs care reprezintă tradiția locală de prelucrare a peștelui, iar metoda de preparare a acesteia este specifică ariei geografice delimitate.

Elementele menționate au creat premisele unei dezvoltări deosebite a tradițiilor pescărești și asigură legătura dintre caracteristicile produsului și condițiile naturale din aria geografică, respectiv Delta Dunării, care au condus la obținerea Indicației Geografice Protejate pentru „Salata cu icre de știucă de Tulcea”, se arată în comnicatul Ministerului Agriculturii.

 Ce înseamnă IGP și DOP

Indicatie geografica protejata (IGP) poate fi numele unei regiuni, unui loc specific sau al unei țări, utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar, porivit MADR.

Produsul trebuie să fie:
– originar din această regiune, loc specific sau țară,
– să posede o calitate specifică, reputație sau alte caracteristici atribuite originii geografice
– materiile prime folosite pot să provină și din afara ariei geografice definite;
– anumite operații ale procesului de producție cum ar fi ambalarea, congelarea, depozitarea etc pot
avea loc în afara ariei geografice definite.

Denumire de origine protejata (DOP) – poate fi numele unei regiuni, al unui loc specific sau al unei țări utilizat pentru descrierea unui produs agricol sau alimentar.

Produsul trebuie să fie:
– originar din aceasta regiune, loc specific sau țară
– calitatea sau caracteristicile sunt datorate mediului geografic cu factorii săi naturali și umani,
– materiile prime folosite trebuie să provină numai din aria geografică definită
– producerea, procesarea și prepararea trebuie să aibă loc numai iî aria geografică definită.

România avea înregisrate anterior şapte produse pe sisteme de calitate europene, iar dintre acestea  şase sunt încadrate pe Indicaţii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu, Novac afumat din Ţara Bârsei, scrumbia de Dunăre afumată, Cârnaţii de Pleşcoi şi Caşcaval de Săveni, iar Telemeaua de Ibăneşti pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejată (DOP).