Toamna este sezonul conservelor pentru români. Dar de această dată, murăturile sunt mult mai scumpe.
Acre sau picante, murăturile sunt vedetele sezonului în piețele de legume. Gogoșarii se vând cu 10 lei/kg, castraveții cu 12 lei/kg, pepene cu 3,5 lei/kg și varza cu 6 lei/kg.
Pentru români este o tradiție să ai iarna borcane cu murături, fiind considerate garnituri delicioase consumate alături de orice preparat din carne.
„Ca preturi fata de anul trecut au mai crescut. Un 10% din cauza cresterii materiilor prime”, se plânge un vânzător.
„Pentru aceste trei borcane de muraturi am cheltuit in jur de 60 de lei. Borcanul acesta l-as cumpara din piata cu 50 de lei”, a spus o gospodină pentru Observatorul News.
Conform tradiţiei, varza se pune la murat pe 26 octombrie, de Sfântul Dumitru, pentru două luni, având suficient timp ca să se acrească înainte de sărbătorile de iarnă.
Sursa Foto: Shutterstock