PARADOX. Legumele congelate din străinătate ne-au invadat în plin sezon de producție locală
Anul trecut, țara noastră a cunoscut cea mai mare pondere de legume congelate în total importuri agroalimentare realizate, în condițiile în care, în lunile de vară, piața autohtonă abundă de legume proaspete românești.
În topul produselor aduse din străinătate, pe lângă legumele congelate, s-au situat cartofii, morcovii, legumele păstăi uscate și tomatele.
Experții Cooperativei Țara Mea, cei care, de altfel, au și realizat un studiu pe acest segment în iulie 2020, susțin că n-ar fi nicio problemă dacă exporturile în aceeași perioadă ar fi mult mai mari decât importurile.
Se importă de toate, iar cel mai grav, acest lucru se întâmplă inclusiv în perioadele în care există marfă românească din abundență, susțin specialiștii. Or, cel care suferă, în primul rând, este producătorul român, care de multe ori rămâne cu marfa nevândută, adaugă aceștia.
„În plin sezon, când legumele românești se găsesc din belșug pe piață, este păcat să nu alegem produsele proaspete provenite de la legumicultorii noștri.
Îndemnul nostru este haideți să consumăm produse proaspete românești. Este vital să susținem producția locală în aceste momente dificile prin care trece economia românească“, a precizat Florin Burculescu, președintele Cooperativei Țara Mea.
Tendința se manifestă și în acest an, iar cea mai bună dovadă este balanța agroalimentară, au adăugat specialiștii formei organizaționale.
Mai exact, în perioada ianuarie-martie 2020, deficitul României în comerţul internaţional cu produse agroalimentare a fost de 440,9 milioane de euro.
Pe relaţia cu Uniunea Europeană, România a consemnat un deficit de 953,28 milioane de euro în primul trimestru din acest an, însă în comerţul cu ţările extracomunitare a înregistrat un excedent de 512,37 milioane de euro.
2019: peste 25.600 de tone de legume importate
În iulie 2019, România a importat o cantitate de 25.635 tone de legume, în valoare de 20,6 milioane de euro. Valori oarecum similare au fost înregistrate și în celelalte luni, în care producția locală este în plin sezon, potrivit datelor prezentate de reprezentanții Cooperativei Țara Mea.
Astfel, în august 2019 am avut importuri de 25.097 tone, în iulie de 25.635 tone, în iunie de 32.804 tone și în septembrie de 34.249 tone.
În același timp, aprilie a fost luna cu cele mai mari importuri, mai exact 96.631 tone, în timp ce în august au fost înregistrate cele mai mici volume importate, respectiv 25.097 de tone, conform datelor INS.
Per total, importurile de legume au atins 740.000 de tone anul trecut, în valoare de 516 milioane de euro, raportat la 678.318 tone (valoare de 424,3 milioane euro), în 2018, potrivit INS.
Principalii furnizori au fost Olanda și Polonia, peste 10.000 de tone, urmate de Turcia, Germania, Franța, Grecia, Ungaria, Spania, Italia și Egipt. Pe de altă parte, exporturile au atins abia 121.000 tone, în valoare de 95,6 milioane de euro.
România a produs 3,57 milioane de tone de legume, în 2019, în scădere față de anul anterior, când era atins un volum de 3,7 milioane de tone.