Pepenele românesc, controlat de Autoritatea Națională Fitosanitară pentru a vedea dacă respectă nivelul maxim admis de reziduuri de pesticide
Specialiștii Autorității Naționale Fitosanitare analizează probe de pepene românesc, în continuarea acțiunilor de control pentru legumele și fructele proaspete de sezon. Aceasta este una dintre măsurile Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale prin care își propune să asigure aprovizionarea populației cu o gamă largă de legume și fructe de sezon, care să corespundă din punct de vedere al calității și conformității cu standardele de comercializare, cât și din punct de vedere al nivelurilor maxime admise de reziduuri de pesticide.
Având în vedere volumul crescut de legume și fructe din producția autohtonă, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară, a intensificat acțiunile de control pentru determinarea reziduurilor de pesticide în vederea asigurării respectării prevederilor legale în domeniu, a transmis, duminică, instituția,
În acest context, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Autoritatea Națională Fitosanitară (ANF), în cadrul Programului Național de Monitorizare a reziduurilor de pesticide din fructe și legume pentru anul 2024, a suplimentat cu 42% probele de legume și fructe din producția autohtonă ce vor fi verificate în perioada 20 mai – 31 august, față de aceeași perioadă a anului 2023.
În plus, față de această suplimentare, ANF a planificat mai multe controale tematice la fructele de sezon care urmăresc respectarea legislației în vigoare și sancționarea abaterilor.
Astfel, ANF va demara o nouă operațiune de control tematic numită „Pepenele românesc”, care se va derula în perioada 08 iulie – 31 august, după a finalizat acțiunea „Cireașa și Căpșuna”, în perioada 30 mai – 5 iulie.
Potrivit Ministerului Agriculturii, numărul de probe prelevate prin Programul Național de Monitorizare (84 de probe) va fi suplimentat cu 102, ajungându-se la un total de 186 probe de pepeni prelevate, iar eșantioanele vor fi colectate atât din piețele bucureștene, cât și din fiecare reședință de județ, pentru analizarea acestora.
Ce producție de pepeni are România
Potrivit raportului Producția vegetală la principalele culturi în anul 2023, al Institutului Național de Statistică (INS), producția de pepeni verzi și galbeni a crescut cu 752 de tone (+0,4%), dar producția medie a scăzut cu 1.284 kg/hectar, în anul 2023, comparativ cu anul 2022.
La nivel național, s-au produs anul trecut 179.107 tone de pepene, cu o producție medie de 17.482 kg/ha.
Suprafața cultivată a fost de 10,2 mii de hectare – din totalul de 179,7 mii hectare cultivate cu legume, care se află în proprietate majoritar privată.