PROTEST. Fermierii din zona Moldovei au scos tractoarele în stradă. Agricultorii cer disperați banii pentru culturile calamitate în 2020

PROTEST. Fermierii din zona Moldovei au scos tractoarele în stradă. Agricultorii cer disperați banii pentru culturile calamitate în 2020
Publicat: 08/04/2021, 13:26

Fermierii din zona Moldovei au scos, miercuri, utilaje agricole în stradă la Iași, Vaslui și Botoșani, exprimându-și astfel nemulțumirea pentru faptul ca nu au primit susţinere din partea guvernului pentru pierderile suferite anul trecut.

În semn de solidaritate, și agricultorii din Dobrogea, regiunea cea mai afectată de secetă, în 2020, s-au alăturat acestui demers prin organizarea unor mișcări de protest în fața mai multor primării din județul Constanța.

Noi vrem banii pentru culturile calamitate în anul precedent. Este una dintre măsurile care ar putea să mai salveze din ceea ce s-a pierdut în 2020 – Emil Teofil Bălteanu, preşedinte Asociaţia Fermierilor „Grânarii. Dă-te pe brazdă”, inițiatoarea protestelor.

Bălteanu spune că s-a ajuns la aceste acțiuni, deoarece după protestele din 4 martie de la Iaşi și 24 martie de la Bucureşti în faţa Guvernului, autoritățile nu au acordat răspunsuri certe.

„În agricultura din zona noastră, în special în cea din sud-est şi sudul ţării, suntem în situaţia în care nu s-au primit despăgubiri pentru culturile agricole din primăvara anului trecut, după numeroasele negocieri pe care le-am avut cu reprezentanţii Guvernului, ai Ministerului Agriculturii, ai Camerelor din zona noastră care lucrează pentru agricultură, ai Comisiilor pentru agricultură din Parlament. Aceste despăgubiri fuseseră promise de ministrul Agriculturii, Adrian Oros”, a precizat Bălteanu.

După un an atât de dificil cum a fost 2020, acum mulţi fermieri sunt în situația că nu îşi pot continua lucrările agricole din cauza faptului că nu au motorină, nu au cu ce să plătească salariile sau nu au bani să-şi achiziţioneze îngrăşămintele, mai adaugă fermierul moldovean.

Pentru plata despăgubirilor calamitate anul trecut, ar fi nevoie de un miliard de lei, însă, suma nu a fost trecută în bugetul Ministerului Agriculturii. Autoritățile au promis că la rectificarea de Guvern din vară s-ar putea găsi și banii pentru calamități.

Protest și la Botoșani

Fermierii din mai multe localităţi din judeţul Botoşani au participat și ei cu zeci de tractoare la un protest pe străzile municipiului reşedinţă, în semn de nemulţumire faţă de lipsa de susținere din partea Guvernului. Fermierii se plâng că se află în imposibilitatea de a efectua lucrările agricole din lipsa resurselor financiare, în condițiile în care inputurile, începând de la îngrăşăminte, seminţe, pesticide, insecticide şi motorina, s-au scumpit cu 40-50%.

„Suntem în luna aprilie şi noi nu am primit un ban. Noi trebuie să ne apucăm de treabă şi nu avem bani de motorină, nu avem nimic. Ni s-a promis că o să ni se dea. Nu ştiu care e problema că nu vor să ne ajute deloc. Au luat acum şi sprijinul de la tomate, şi sprijinul cuplat pentru soia, şi pentru lucernă. Nu ştiu unde vor să ne ducă domnii aceştia. Vor să ne desfiinţeze, să vină altă ţară să ne ia firmele?”, a declarat fermierul Virgil Buchi.

Fermierii dobrogeni vor irigații

În semn de solidaritate cu fermierii din zona Moldovei, Asociația Producătorilor Agricoli din Dobrogea (APAD) a organizat mișcări de protest în fața mai multor primării din Dobrogea, printre care cele din  localitățile Chirnogeni, Comana, Mereni și Cobadin.

Fermierii dobrogeni au cerut susținerea unei strategii de dezvoltare durabilă cu soluții specifice și cu alocări financiare consistente pentru amenajarea stațiilor de pompare și a canalelor de irigații.

Dobrogea a fost și este cea mai calamitată zonă la nivelul României, iar, mai mult, este regiunea care se confruntă cu un grad mare de ariditate, dar și cu un risc extrem de ridicat de deșertificare. Mesajele agricultorilor dobrogeni au fost clare în acest sens: “ Vrem irigații” , “ Vrem apă” ,“Alocați banii promiși”.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
„Descoperirea care ne face să regândim modul în care a apărut viața pe Pământ”. Ce...
LIDL, prima reacție după ce Sânziana Negru și Ștefan Floroaica au aruncat la gunoi produsele...
FOTO. Sorana Cîrstea, apariție incendiară, într-o rochie verde transparentă, care a lăsat la vedere poate...
Andrei Versace a sunat la Ambulanță, înainte să fie găsit mort în casă: "A avut...
DEZVĂLUIRI NOI | Ce au descoperit legiștii sub unghiile Marinei, dentista din Brăila. Cât ar...
Mantea și-a dezvăluit DIETA specială pe care o respectă! Arată fabulos la 38 de ani
Dentista Marina Gavril ar fi fost ucisă la comandă. Luni a fost înmormântată în R....
Doctorița Gavril, ucisă în 30 de secunde! Filmul complet al crimei din Brăila
„Zici că noi alegem președintele în America” Dan Negru vorbește despre prioritățile românilor după anunțul...
Au peste 40 de ani, dar arată ca la 20. Ele sunt vedetele pentru care...
Cele mai ieftine SUV-uri cu transmisie automată. Care sunt rivalii lui DUSTER?
Oamenii de ştiinţă sunt uimiţi de „oxigenul întunecat” din adâncurile oceanului Pacific
Eveniment RAR deasupra Antarcticii! S-a întâmplat BRUSC
Interzis la volan! Legea care se aplică în toată România. Vei fi reținut pentru 24...
O mare companie din România concediază. Sunt probleme uriașe
Imagini din apartamentul în care Andrei Versace a fost găsit fără suflare. Ce se observă...
Bombă în cazul morții lui Andrei Versace
Cât au plătit Tavi Clonda și Gabriela Cristea pentru o cursă de la aeroport la...
Cine sunt părinții lui Andrei Versace și cu ce se ocupă? Povestea unui imperiu imobiliar...
BANCUL ZILEI. Costică îl întreabă pe Mitică: –De ce porți verigheta pe mâna cealaltă?
Telescopul Hubble urmărește materia întunecată din galaxii cu ajutorul stelelor