Satul românesc unde o TRADIȚIE unică dăinuie de generații, păstrată cu mândrie de tineri
Comuna Ciochina din județul Ialomița este locul unde localnicii nu se strigă pe nume. Cum își păstrează identitatea și comunică între ei? În satul de reședință a comunei Ciochina, numele de botez sunt irelevante.
Localnicii au alte mijloace de a se adresa unii altora. Ei folosesc porecle, scrie revista ADS Slobozia. Poreclele nu sunt alese la întâmplare. Sunt moștenite din generație în generație, din cele mai vechi timpuri.
Satul „poreclelor”
Fiecare poreclă face parte din identitatea persoanei care o poartă, precum Sandu „Baboi“, Nelu „Calicu“, „A lu` Moacă”, „a lu` Păcăneață”, „a lu` Obositu”, „a lu` Buzică”, „a lu Papă Lapte” și Nicu „Bocanc“. Fiecare poreclă are o istorie interesantă, chiar dacă astăzi nimeni nu mai știe exact de unde au venit.
Ca multe alte sate din România, Ciochina, aflată la 25 de km de Slobozia, se confruntă cu sărăcia. Străzile sunt prăfuite, casele sătenilor sunt sărăcăcioase sau modeste. Mulți tineri aleg să rămână în Ciochina și nu vor să-și părăsească locul natal, în ciuda dificultăților, ba chiar preiau poreclele cu mândrie de la părinți și bunici.
Ei spun că le vor transmite mai departe copiilor lor. Conform recensământului efectuat în 2021, populația comunei Ciochina se ridică la 2.766 de locuitori. Majoritatea locuitorilor sunt români (88,94%), cu o minoritate de romi (4,77%). Pe plan confesional, 93,17% sunt ortodocși.
De unde provin poreclele?
Stoica Matincă (75 ani) a dezvăluit pentru Libertatea de ce are porecla „Pârlitu”.
„Când era bunicul în război, a încercat să facă şi el un foc. Camarazii au început să râdă de el: Ce faci, mă, vrei să ne pârleşti? Şi uite aşa i-a rămas porecla Pârlitu’ , iar când s-a întors în Ciochina, nimeni nu l-a mai strigat după nume. Şi eu tot «Pârlitu’» sunt şi urmaşii mei…tot pârliţi. E Pârlit din tată-n fiu!”.
Radu Alexandru (69 de ani) a dezvăluit în interviul pentru Libertatea de ce are porecla „baboi”:
„Mă duc să prind nişte baboi, să-i frigem diseară şi aşa m-am pricopsit cu porecla de la ăl bătrân”.
Inclusiv femeile moștenesc numele taților, precum Alexandrina Badea, o femeie de 62 de ani.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și:
Satele din România unde oamenii trăiesc peste 90 de ani. Localnicii spun că „aici este RAIUL”
Satul din România cumpărat, în întregime, la prețul unui apartament! Are un singur locuitor