Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Agricultură » Salvează-ți ROȘIILE de dăunători cu o armată de insecte carnivore. Este o soluție mai ingenioasă decât pesticidele

Salvează-ți ROȘIILE de dăunători cu o armată de insecte carnivore. Este o soluție mai ingenioasă decât pesticidele

Salvează-ți ROȘIILE de dăunători cu o armată de insecte carnivore. Este o soluție mai ingenioasă decât pesticidele
Roșie consumată de o omidă. Sursa Foto: Shutterstock

Cultivi roșii într-o seră, dar ai probleme cu dăunătorii. Cea mai mare provocare o reprezintă „Tuta absoluta”, larvă de Molia tomatelor, fiind rezistentă la substanțe chimice. 

Mircea Tatu, producător de roșii, are soluții ecologiste pentru combaterea dăunătorilor.

Prădători naturali, o soluție ieftină și ingenioasă pentru a-ți apăra roșiile

Larvă de Tuta absoluta. Sursa Foto: Shutterstock

Larvă de Tuta absoluta. Sursa Foto: Shutterstock

El deține un hectar și jumătate de tomate la Cochirleanca. Și a venit cu o soluție eficientă: prădători naturali. Grație acestei soluții, își poate scoate produsele la vânzare mai devreme.

Într-un interviu pentru Antena 3, producătorul a spus că a apelat la insecte aduse din Țările de Jos.  Nu a folosit deloc pesticide.  Polenizarea este efectuată cu bondari. Fără pesticide, roșiile sale vor avea un gust mai bun.

O cutie cu insecte pentru o seră de 600 metri pătrați costă 300 lei, spune producătorul.  El mai spune că prădătorii naturali se hrănesc cu ouăle și larvele dăunătorilor de pe frunzele tomatelor.

Războiul convențional pentru apărarea roșiilor, o soluție mai bună decât armele chimice (pesticidele)

Războiul pentru roșii. Dăunători erbivori vs prădători carnivori. Sursa Colaj Foto - Shutterstock

Războiul pentru roșii. Dăunători erbivori vs prădători carnivori. Sursa Colaj Foto – Shutterstock

Evoluția vieții de pe planeta noastră a fost și este remarcabilă. Dacă studiezi biologia, vei afla că fiecare dăunător, adică insectele erbivoră, își poate găsi nașul. O insectă erbivoră poate fi mâncată de o insectă carnivoră.  Roșiile, care sunt cele mai îndrăgite legume de vară datorită gustului și culorii, sunt și cele mai vizate ținte de către dăunători.

Cine sunt principalii dăunători ai roșiilor? Sunt oniscidele, limacșii, afidele, melcii, tizanopterele, acarienii, muștele albe, larvele de molii, omizile de fluturi și mai ales, gândacul puturos sau ploșnița de plante care miroase rău și provoacă zgomot.

Ce prădători naturali ți-ar putea apăra roșiile? Păianjenii de vânătoare și de grădină, gândacii, viespile de hârtie, gândacii pirați din geul orius, buburuzele și salamandra.

Trimite-ți armata de insecte carnivore la luptă

Să le culegi manual este o muncă chinuitoare. Cu melcii este mai ușor pentru că sunt detectabili. Dar sunt alte mii și mii de insecte minuscule.  Folosirea de pesticide, adevărate arme chimice, îi distruge în masă pe toți dăunătorii, dar îți afectează chimia legumelor și pot duce la boli cronice, cum ar fi cancerul și bolile cardiace, respiratorii și neurologice. Uniunea Europeană chiar intenționează să reducă folosirea pesticidelor din cauza impactului lor negativ asupra mediului.

Fine Gardening le recomandă cultivatorilor de roșii să crească și plante pentru prădătorii naturali, precm alyssum, ageratum, amni majus, mărarul, hrișca,  fenicul, orice plantă cu flori similare margaretelor. De asemenea, este recomandat să aduci mulci, un strat de materie organică cum ar fi paie, frunze, resturi vegetale, rumeguș, care să atragă păianjenii de vânătoare în care să se ascundă ziua, într-un ascunziș umed și întunecat. Noaptea, ei ies la vânătoare. La fiecare noapte, pânza unui păianjen poate captura sute de tizanoptere.

Pentru a stopa omizile, îți trebuie pomi pentru ca viespile de hârtie să construiască cuiburi în formă de ciupercă. Sunt foarte eficiente în anihilarea omizilor. Gândacii pirați au un apetit pentru afide, acarieni, tizanoptere și alți prădători. Adoră să mănânce ouăle de omizi. Salamandra, fiind o reptilă carnivoră, îți va curăța grădina de melci, limacși și alte insecte minuscule. În cele din urmă, pentru a nimici larvele moliei Tuta absoluta, trebuie să cumperi  două specii de insecte miride prădătoare din Spania și Franța (Nesidiocoris tenuis și Macrolophus pygmaeus).

Citește și: Cum să prepari o salată delicioasă de roșii după rețeta lui Radu Anton Roman

Autor
Absolvent al Facultății de Istorie (2013-2016) și al programului de master „Istorie și Practică în Relații Internaționale” (2019-2021) la Universitatea din București, Alexandru Stan Bogdan ... vezi toate articolele