Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Agricultură » SCUMPIRE: Crescătorii de porci anunță creșterea prețurilor la carne cu 25%. Prețul este minim la poarta fermei, dar consumatorul plătește „european”

SCUMPIRE: Crescătorii de porci anunță creșterea prețurilor la carne cu 25%. Prețul este minim la poarta fermei, dar consumatorul plătește „european”

SCUMPIRE: Crescătorii de porci anunță creșterea prețurilor la carne cu 25%. Prețul este minim la poarta fermei, dar consumatorul plătește

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România (APCPR) anunță o creștere cu minimum 25% a prețurilor la carnea de porc pentru consumator, pe fondul scumpirii furajelor. Crescătorii de porci semnalează diferențe majore între prețurile plătite fermierilor din țările UE, comparativ cu România, unde, deși se înregistrează un minimum istoric al valorii porcilor la poarta fermei, consumatorul român plătește la nivel european.

În condițiile în care Pesta Porcină Africană (PPA) evoluează în continuare cu agresivitate pe teritoriul României, balanța comercială este puternic afectată de importuri masive, iar costul de producție este semnificativ afectat de prețul ridicat al furajelor (cu 25% mai mare în 2021 față de 2020), ceea ce ar putea determina în lunile următoare, o creștere semnificativă a prețurilor pentru consumator.  De altfel, și la nivel european este așteptată aceeași tendință.

În contextul în care APCPR nu mai produce decât 30% din consumul de carne proaspătă de porc, sectorul suin resimte o lipsă acută de finanțare și de măsuri concrete de control și combatere a PPA, solicităm Primului Ministru și Guvernului României intervenția în regim de urgență, în vederea implementării măsurilor ce se impun pentru a proteja fermele autohtone producătoare de carne de porc și pentru a asigura securitatea alimentară pe termen mediu și lung” – potrivit reprezentanților APCPR.

Asociația Producătorilor de Carne de Porc din România – APCPR este asociația crescătorilor de suine din România care reprezintă și susține interesele fermelor comerciale de producție a cărnii de porc, autorizate sanitar veterinar, în relația cu autoritățile publice locale și centrale naționale și europene.

APCPR asigură cca. 70% din producția națională de porcine vii și reunește în prezent 76 membri – ferme de creștere a suinelor, din care 34 au capacitatea de cazare de peste 5.000 capete, și 12 societăți prestatoare de servicii pentru filiera cărnii de porc și unități didactice și de cercetare.

Cerere mare din partea Chinei

Preşedintele Secţiei de Zootehnie a Academiei de Ştiinţe Agricole şi Silvice (ASAS), Ilie Van, a avertizat recent că preţul la carnea de porc ar putea să crească în Europa cu aproximativ 25% în următorii ani, din cauza cererii tot mai mari din partea Chinei.

Estimările analiștilor arată că în următorii cinci ani, China, cel mai mare producător de carne din lume și un importator major de carne de porc, va trebui să importe tot mai mult din cauza pestei porcine africane, care a redus serios producția internă. Aceasta s-a micșorat deja până la circa 35 de milioane de tone, comparativ 50 de milioane de tone, în mod normal.

Prognozele arată că Europa va fi principala furnizoare de carne de porc pentru China, ceea ce va duce la o majorare a prețurilor la carnea de porc, care vor creşte cu circa 25%, trăgea un seemnal de alară Ilie Van.

Consum în scădere

În 2020, importurile de carne de porc s-au redus cu circa 50.000 tone, ceea ce s-a reflectat imediat în scăderea consumului. Dacă în 2018, România importa 332.000 de tone de carne de porc, în 2020, volumul s-a redus la doar 280.000 de tone de carne de porc, ceea ce înseamnă un recul de 50.000 de tone, potrivit datelor ASAS.

În același timp, s-a micșorat și consumul de la 732.000 de tone la 675.000, adică fix cu ce nu s-a importat, iar cauza principală a fost creşterea cu 25% a preţului la import.

La nivel mondial, în 2020, producţia de carne a fost estimată în scădere faţă de 2019 şi 2018, până la circa 333 de milioane de tone de carne. Cu excepţia cărnii de pasăre, a cărei producție a crescut la 136 de milioane de tone, cea mai mare realizată, de altfel, la toate celelalte specii au fost consemnate scăderi.