Seceta a afectat grav producția de băuturi alcoolice românești. Vinul ALB și-a pierdut aroma, iar vinul ROȘU are concentrație prea mare de alcool
This browser does not support the video element.
Producția autohtonă de vin ar putea fi compromisă în acest an din cauza secetei.
Arșița a afectat grav caracteristicile specifice ale unor băuturi cunoscute, de la aromă la concentrația de zahăr.
2024, un an pierdut pentru producția de vin
E un an pierdut pentru vinuri la nivelul Europei, spun specialiștii.
Potrivit Euronews, vinul alb a pierdut din arome. Vinurile roșii au o concentrație mai mare de alcool față de anii precedenți.
Schimbările climatice se fac simțite în vinul românesc.
„A fost un an extrem de dificil, cu secetă extremă, secetă pedologică care s-a acumulat în ultimii sau șase ani, cu călduri ama cum nu am mai întâlnit până acum și, ca urmare, vița de vie a suferit extrem de mult. Probabil că soiurile albe nu vor fi la fel de aromate așa cum suntem obișnuiți, pentru că, în mod cert, căldura din iulie și început de august și chiar din perioada recoltatului a influențat semnificativ aromele soiurilor albe. Cele roșii, în schimb, au fost foarte concentrate”, a declarat Aurelia Vișinescu, coproprietar Domeniile Săhăteni.
România, al șaselea mare producător din Europa
România este al șaselea cel mai mare producător de vinuri din Europa și al 13-a din lume, potrivit datelor Organizației Internaționale a Viei și Vinului pentru 2023. Cramele din țară au produs aproape 4,6 milioane de hectolitri de vin în 2023, în creștere cu 21 la sută față de 2022.
Specialiștii nu sunt foarte optimiști în privința viitorului industriei vinificației. Schimbările climatice ar putea schimba permanent caracteristicile vinului românesc.
Cezar Ioan, oenolog, a declarat pentru Euronews:
„Se constată de vreo 10 an deja o devansare a datei culesului. Dar ca anul acesta… Eu personal mă ocup de vin de 23 de ani și niciodată nu a fost ca acum, niciodată nu a fost atât de rapidă culegerea, deci recolta. Din păcate, un an ca acesta nu ne ajută cu nimic. E un an pierdut pentru vinurile, să spunem, de climă continentală obișnuită. Vinul românesc va arăta în acest an ca un vin de climă foarte caldă. Repet, alcool foarte ridicat, ceea ce nu face un mare bine vinului românesc”.
Sursa Foto: Shutterstock
Citește și: Ce se întâmplă când bei vin roșu, de fapt. Expertiza surprinzătoare a medicului Vlad Ciurea