Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Agricultură » SECETA BATE CORONAVIRUSUL. Producătorii agricoli din zonele de estul și sud-estul României resimt din plin efectele lipsei de apă. Câte ferme vor adopta măsuri defensive

SECETA BATE CORONAVIRUSUL. Producătorii agricoli din zonele de estul și sud-estul României resimt din plin efectele lipsei de apă. Câte ferme vor adopta măsuri defensive

SECETA BATE CORONAVIRUSUL. Producătorii agricoli din zonele de estul și sud-estul României resimt din plin efectele lipsei de apă. Câte ferme vor adopta măsuri defensive

Seceta severă este un factor care va avea un impact major asupra producțiilor la hectar la grâu și rapiță, iar fermierii din zonele de est și sud-est vor fi foarte puternic afectați de acest fenomen, se arată în primul studiu național de evaluare a impactului crizei COVID-19 asupra fermelor din România.

Conform precizărilor celor de la Amazag, ca urmare a secetei, coroborată cu efectele crizei generate de infecția cu noul coronavirus, 54% dintre ferme vor adopta măsuri defensive, precum limitarea investițiilor programate sau reducerea costurilor și cheltuielilor la nivel de fermă.

În altă ordine de idei, mai bine de 44% dintre exploatațiile agricole autohtone au fost afectate economic de criza COVID-19, resimțindu-se un impact în special la aprovizionările cu inputuri și piese de schimb pentru utilaje și echipamente.

Cu toate acestea, o bună parte dintre producătorii agricoli au fost avantajați de faptul că, la momentul instituirii stării de urgență, aceștia erau deja aprovizionați cu cele necesare, în baza contractelor semnate din toamnă.

Dintre fermierii afectați, un segment important îl reprezintă cei cu business-uri integrate, cum sunt zootehnia sau retailul, afaceri influențate de scăderea consumului sau presiunea pe preț.

„Altfel spus, fenomenul de secetă bate pandemia de coronavirus”, au concluzionat reprezentanții sursei citate.

„Există și o veste bună”

„Marea majoritate a fermelor au decis să păstreze personalul existent și să nu scadă salariile la nivel de fermă. În viitor, similar cu Germania sau Franța, estimăm să fie probleme legate de contractarea forței de muncă sezoniere, ce ar putea avea un efect negativ asupra viitoarelor prețuri ale cerealelor” au afirmat reprezentanții Amazag.

Studiul a fost realizat în perioada 6-12 aprilie 2020, la nivel național, prin intervievarea telefonică a 280 fermieri de cultură mare, totalizând aproximativ 400.000 hectare cultivate cu culturi de câmp.

„Chiar dacă până în prezent efectele crizei Covid-19 nu se resimt acut la nivelul fermelor din România, este de așteptat ca acest lucru să se întâmple în a doua parte a anului.

De aceea, este important ca toți jucătorii din piață să își unească eforturile într-un demers colectiv de atenuare a acestor efecte. Mă refer aici la fermieri mari și mici, distribuitori, companii producătoare și finanțatori”, a declarat Laurențiu Asimionesei, reprezentant al platformei digitale.

Amazag este o platformă despre agricultură, cu ajutorul căreia toți cei care produc sau pun în valoare mâncarea, de la fermă la farfurie, pot performa mai bine.

Citește și