Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Agricultură » SOLUȚII | Platformă online dedicată micilor producători de legume

SOLUȚII | Platformă online dedicată micilor producători de legume

SOLUȚII | Platformă online dedicată micilor producători de legume

Micii producători de legume au la dispoziție de luni, 30 martie 2020, platforma online – www.rndr.ro/legume – unde aceştia vor putea completa cantităţile de legume disponibile, în vederea facilitării unui dialog cu marile lanţuri de retail.

Soluția informativă a fost pusă la dispoziție de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Demersul are drept scop identificarea celor mai bune modalităţi de preluare a mărfii direct de la producători.

„Este foarte important să se înţeleagă faptul că această platformă se doreşte să vină în sprijinul producătorilor agricoli din sectorul vegetal, care în această perioadă trebuie să îşi continue munca în ferme, în solarii sau în câmp. De aceea a fost creată, pentru ca noi, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, să îi sprijinim în dialogul cu marile lanţuri de retail, pentru a găsi soluţii ca aceste produse să ajungă pe masa consumatorilor”, a precizat ministrul de resort, Nechita-Adrian Oros.

În condiţiile în care, în această perioadă, este deosebit de important ca producătorii să-şi desfăşoare activitatea pentru a asigura securitatea alimentară a României, MADR recomandă micilor producători să încarce în platforma www.rndr.ro/legume cantităţile de legume de care dispun.

Conform precizărilor ministerului Agriculturii, în vederea completării informaţiilor în portal, producătorii agricoli trebuie să se autentifice, prin crearea unui cont de utilizator. După completarea datelor, va fi transmis un e-mail de confirmare la adresa electronică indicată de producător. După crearea contului de utilizator se poate trece la completarea anunţului.

Recent, SindAlimenta trăgea un semnal de alarmă și cerea Executivului să adopte rapid un plan de măsuri în vederea sprijinirii legumicultorilor care în perioada imediat următoare vor începe să apară în pieţe cu produse româneşti.

Conform unei analize realizate de Consiliul Concurenţei pe baza datelor din Monitorul Preţurilor, la solicitarea Agerpres, la data de 23 martie 2020, roşiile proaspete aveau un preţ mediu de 9,29 de lei/kg, în creştere cu 2,23 lei faţă de decembrie 2019. La începutul acestui an, un kilogram de tomate putea fi cumpărat cu 7,69 lei, iar în februarie cu 7,73 lei/kg.

La aceeași dată, preţul unui kilogram de ceapă galbenă era de 3,06 lei/kg, faţă de 3,23 lei/kg în decembrie,3,09 lei în ianuarie şi 2,96 lei/kg în februarie, cel al morcovilor proaspeţi de 2,49 lei/kg în 23 martie, faţă de 2,31 lei/kg în februarie şi 2,48 lei în decembrie, iar pentru fasolea boabe era un preţ de 10,67 lei/kg, comparativ cu 13,17 lei/kg în februarie, 11,55 lei/kg în ianuarie 2020 şi 10,9 lei/kg la finalul anului trecut.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ