Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Agricultură » SPRIJIN. Guvernul a decis să-i plătească pe crescătorii de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa. Cât bani vor primi aceștia și care sunt condițiile

SPRIJIN. Guvernul a decis să-i plătească pe crescătorii de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa. Cât bani vor primi aceștia și care sunt condițiile

SPRIJIN. Guvernul a decis să-i plătească pe crescătorii de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa. Cât bani vor primi aceștia și care sunt condițiile

În vederea dezvoltării raselor de suine autohtone la nivel local, Executivul Orban a decis să sprijine financiar, cu câte 1.200 de lei, fiecare scroafă din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa.

Asta în condițiile în care valoarea totală estimată a schemei de ajutor de minimis, pentru perioada 2020-2022, este de 4.000.000 lei, cea pentru anul în curs este de 1.000.000 lei, iar conform ANZ, țara noastră deține un număr de doar 1.030 capete scroafe din rasele Bazna și Mangalița.

Explicația pentru diferența de 236.000 de lei între ceea ce oferă Guvernul și care ar fi nevoia reală (1.030 capete X 1.200 lei egal 1.236.000 lei) ar fi cea legată de diferența de statut juridic al crescătorilor de animale.

Concret, doar aproape o treime din deținătorii de scroafe din rasele Bazna și/sau Mangalița sunt persoane juridice, în timp ce mai bine de două treimi sunt persoane fizice.

În nota de fundamentare a actului normativ, experții Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) sunt de părere că doar o parte din persoanele fizice se vor transforma într-o formă juridică eligibilă – persoane juridice, II, IF, PFA, astfel că milionul de lei aprobat ca ajutor de minimis ar fi de ajuns pentru acest an.

„În domeniul agriculturii a fost aprobată o Hotărâre de Guvern pentru alocarea fondurilor necesare pentru schema de minimis care vizează crescătorii de porci care promovează şi au în fermele lor creşterea raselor autohtone de porci.

Vorbim despre o subvenţie de 1.200 de lei pe animal, pentru a stimula dezvoltarea şi creşterea raselor locale de porci”, a spus, vineri, 8 mai 2020, Ionel Dancă, șeful Cancelariei Premierului.

Hotărârea de Guvern privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci de reproducție din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa”, pentru perioada 2020-2022, precum și a unor măsuri de aplicare a acesteia a fost aprobată în ședința Executivului Orban de joi, 7 mai 2020.

„Prin prezenta schemă se urmărește încurajarea crescătorilor de animale de reproducție din rasele Bazna și/sau Mangalița, în vederea creșterii numărului de animale de reproducție deținute și creșterii numărului de produși valorificați de la acestea, cu scopul creșterii efectivelor de porci din rasele Bazna și Mangalița la nivel național.

Prin prezentul proiect de act normativ, se are în vedere acordarea unui sprijin de 1.200 lei/cap scroafă/an cu condiția comercializării a minim 4 purcei/cap de scroafă/an la o greutate de minim 8 kg/cap, cu condiția îndeplinirii condițiilor de eligibilitate prevăzute în proiect”, se menționează în actul normativ.

Doar 1.030 de scroafe din rasele Bazna și Mangalița

Conform datelor furnizate de Agenția Națională pentru Zootehnie (ANZ), la această dată sunt înscrise în Registrul Genealogic, în secțiunea principală, un număr de 1.030 capete scroafe din rasele Bazna și Mangalița.

Dintre acestea, un număr de 316 capete scroafe sunt deținute de persoane juridice, II, IF, PFA, iar un număr de 714 capete scroafe sunt deținute de persoane fizice.

„Având în vedere că un număr de 316 scroafe sunt deținute de persoane juridice, și luând în considerare că doar o parte din persoanele fizice se pot transforma într-o formă juridică eligibilă – persoane juridice, II, IF, PFA, apreciem că suma totală necesară sprijinirii crescătorilor de suine din rasele Bazna și Mangalița se încadrează în prevederile bugetare alocate cu această destinație”.

„Având în vedere necesitatea continuării sprijinirii crescătorilor de scroafe din rasele Bazna și Mangalița, se impune adoptarea unui nou Program de minimis, prin care se stimulează producția de purcei și animale de reproducție.

„În noul Program stabilit prin prezentul act normativ, sprijinul nu mai este condiționat de existența contractului cadru cu procesatorii de carne și crescătorii, dându-le posibiltatea crescătorilor să-și diversifice posibilitățile de valorificare a animalelor.

„Luând în considerare aspectele menționate anterior, cât și evoluția imprevizibilă a situației epidemiologice cauzată de Pesta Porcină Africană, în vederea evitării riscurilor de nerespectare a contractelor-cadru dintre procesator/altă persoană juridică și beneficiar, din cauze independente de voința părților, cât și pierderile economice cauzate crescătorilor și procesatorilor urmare a imposibilității respectării contractelor din cauze independente de voința părților, se impune abrogarea Hotărârii nr. 9/2018 privind aprobarea schemei «Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc»”.

„Având în vedere prevederile art. II din Hotărârea nr. 519/2018 pentru modificarea Hotărârii Guvernului nr. 9/2018 privind aprobarea schemei «Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc», precum şi pentru stabilirea unor măsuri de aplicare a acesteia, prin care au fost instituite termene privind înscrierea în Programul aprobat prin Hotărârea nr. 9/2018 privind aprobarea schemei «Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc», este necesară abrogarea acestora ținând cont de faptul că actualul proiect de act normativ conține prevederi referitoare la termenele de depunere a cererilor de înscriere în Program și pentru a nu crea neclarități în rândul beneficiarilor”, se precizează în nota de fundamentare a noului act normativ.

Contractele-cadru deja încheiate, rămân valabile

Totodată, spun cei din Ministerul Agriculturii, având în vedere că în prezent se află în derulare și implementare contractele-cadru încheiate conform Hotărârii nr. 9/2018 privind aprobarea schemei „Ajutor de minimis pentru aplicarea programului de susţinere a crescătorilor de porci din rasele Bazna şi/sau Mangaliţa în vederea producerii cărnii de porc”, prin proiectul de act normativ s-a stabilit că acestea rămân valabile și sunt supuse legislației existente la data încheierii acestora.

Valoarea totală estimată a schemei de ajutor de minimis, pentru perioada 2020-2022 este de 4.000.000 lei și se asigură din bugetul aprobat Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, de la capitolul 83.01 „Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare”, titlul 51 „Transferuri între unităţi ale administraţiei publice”, articolul 51.01 „Transferuri curente”, alineatul 51.01.01 „Transferuri către instituţii publice”, prin direcţiile pentru agricultură judeţene şi a municipiului Bucureşti, care asigură sumele necesare acordării schemei cu încadrare în prevederile bugetare aprobate la capitolul 83.10 „Agricultură, silvicultură, piscicultură şi vânătoare”, titlul 40 „Subvenţii”, articolul 40.15 „Sprijinirea producătorilor”.

Valoarea totală a schemei de ajutor de minimis, pentru anul 2020, este de 1.000.000 lei, în limita sumelor aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale cu această destinaţie, de la bugetul de stat.

Sursă foto: Pixabay/caracter ilustrativ