Sprijin. Guvernul alocă 1 miliard lei pentru finanțarea întreprinderilor mici și mijlocii din agricultură. Condiția în care suma poate crește
Întreprinzătorii mici și mijlocii din agricultură, pescuit, acvacultură și sectorului alimentar vor avea la dispoziție un program de sprijin de cel puțin 1 miliard de lei. În funcție de numărul solicitărilor, bugetul alocat poate fi majorat.
Anunțul a fost făcut miercuri seara, la finalul ședinței de guvern, de către premierul Florin Cîțu. Acesta a declarat că pentru 2021 a fost alocat un plafon de garanții de 15 miliarde lei, din care 1 miliard este destinat finanțării Agro IMM Invest
„Este un subprogram destinat susținerii întreprinderilor mici și mijlocii și întreprinderilor mici cu capitalizare de piață medie din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar. Dacă va exista solicitare din partea fermierilor, vom majora acest plafon”, a anunțat primul ministru pe Facebook.
Avantajele Agro IMM Invest
Noua inițiativă se dorește a fi similară programului de succes IMM Invest. Conform ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, sunt vizate investiții în domeniul agricol atât pe parte de producție (echipamente agricole), ameliorare de terenuri agricole (îndiguiri, desecări, irigații), cât și investiții în spații de depozitare, prelucrare sau facilități de distribuție.
„Subprogramul Agro IMM Invest reprezintă garantarea de către stat pentru creditele acordate IMM-urilor din domeniul agriculturii, pescuitului, acvaculturii și sectorului alimentar de către instituțiile de credit”, susține Oros.
Inițiativa prevede un grant nerambursabil de maximum 10% din valoarea creditului garantat, cu condiția încadrării în plafonul de 120.000 euro pentru fiecare întreprindere din sectoarele pescuit şi acvacultură. Valoarea lui se modifică la 100.000 euro pentru fiecare întreprindere care din producţia primară de produse agricole, respectiv 800.000 euro pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în sectorul alimentar.
Conform ministrului MADR, creditele se referă atât la capitalul de lucru, cât și la investiții. Se subvenționează 100% comisionul de risc, comisionul de administrare și dobânzile.
Nemulțumirile agricultorilor
Cu puțin timp înainte de ședința de Guvern, ministrul Oros a avut o întâlnire cu reprezentanții Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
În acest context, reprezentantul Guvernului le-a prezentat detalii legate de schema de ajutor financiar pentru agricultură – Agro IMM Invest.
Dacă la nivel de întreprinzător mic sau mijlociu s-au găsit surse de finanțare, fermierii sunt în continuare nemulțumiți că deocamdată nu au fost identificate soluții concrete pentru despăgubirea celor afectați de seceta din primăvara lui 2020, în pofida discuțiilor purtate deja cu reprezentanții MADR, cei ai Ministerului de Finanțe și premierul Florin Cîțu.