STATISTICĂ: Recensământul General Agricol (RGA) 2020 are loc în perioada 10 mai – 31 iulie 2021. Cine sunt responsabili de întreaga operațiune

STATISTICĂ: Recensământul General Agricol (RGA) 2020 are loc în perioada 10 mai - 31 iulie 2021. Cine sunt responsabili de întreaga operațiune
Publicat: 07/05/2021, 16:42
Actualizat: 07/05/2021, 17:17

România organizează, în perioada 10 mai – 31 iulie 2021, Recensământul General Agricol (RGA) – runda 2020, scopul fiind colectarea de date privind structura exploataţiilor agricole din România, utilizarea terenurilor şi deţinerea animalelor. Acestea vor ajuta la elaborarea viitoarelor programe și politici agricole şi de dezvoltare rurală pentru țara noastră.  

Datele şi informaţiile vor fi colectate de la utilizatorii suprafeţelor agricole şi/sau deţinătorii de efective de animale, anunță Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR).

Legislaţia europeană referitoare la structura exploataţiilor şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO) prevăd organizarea şi efectuarea de recensăminte generale agricole la intervale de 10 ani.

De ce este important recensământul

Ca ţară cu cele mai multe şi printre cele mai mici exploataţii agricole, România deţine circa 33% din numărul total de exploataţii agricole din Uniunea Europeană, cu o dimensiune medie de circa 3,6 hectare/exploataţie, cu mult mai mică decât dimensiunea medie de la nivelul uniunii, de 16,6 hectare/exploataţie, importanţa rezultatelor recensământului agricol devine evidentă pentru fundamentarea Politicii Agricole Comune care să asigure ţării noastre un sector agricol competitiv şi durabil.

Informaţiile vor permite urmărirea şi a unor indicatori statistici de agri-mediu care măsoară impactul agriculturii asupra mediului – arată Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Astfel, se vor putea susţine dezbateri cu privire la o serie de politici, inclusiv politica agricolă comună, politica de dezvoltare rurală, politicile de mediu şi aşa-numitul Acord verde.

„Datele vor contribui la identificarea şi aflarea răspunsurilor la o gamă largă de probleme structurale care ar putea ajuta la elaborarea politicilor, cum ar fi: Cine va face agricultură în viitor având în vedere structura pe grupe de vârstă a fermierilor? Câte femei mai lucrează în agricultură? Dispar fermele familiale? Devine agricultura dominată de marile întreprinderi? Există o creştere a ponderii agriculturii ecologice? Cum influenţează agricultura atât în mod pozitiv cât şi negativ mediul? Cum se schimbă metodele de producţie?”,  precizează MADR.

Conform metodologiei Uniunii Europene, la toţi indicatorii referitori la suprafeţele agricole se aplică principiul utilizării, iar la cei referitori la efectivele de animale se aplică principiul proprietăţii. Datele vor fi colectate la nivelul întregii exploataţii agricole indiferent în câte locaţii utilizează suprafeţe agricole sau deţine efective de animale, subliniază ministerul de resort.

Cum se face colectarea datelor

Colectarea  datelor se va face sub forma unui interviu faţă în faţă cu şeful exploataţiei agricole cu şi fără personalitate juridică, după caz, sau cu o altă persoană din cadrul acesteia care poate furniza informaţiile solicitate, prin intermediul unui chestionar electronic instalat pe un echipament informatic portabil.

Pregătirea, organizarea şi efectuarea recensământului se realizează de către Institutul Naţional de Statistică, Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi Ministerul Afacerilor Interne, împreună cu structurile teritoriale din subordinea acestora, sub coordonarea şi controlul Comisiei Centrale pentru Recensământ, cu suportul tehnic al Serviciului de Telecomunicaţii Speciale.

Citește și https://www.gandul.ro/financiar/macroeconomie/agricultura/exclusiv-gandul-financiar-seceta-ii-obliga-pe-fermieri-sa-si-asigure-culturile-anul-trecut-platile-prin-pndr-au-crescut-de-sase-ori-19626618

Recensământul General Agricol 2020 va evidenţia schimbările intervenite de la Recensământul General Agricol 2010, referitoare la caracteristicile structurale ale exploataţiilor agricole, în ceea ce priveşte situaţia suprafeţelor agricole utilizate, a suprafeţelor aflate sub restricţii de mediu, a efectivelor de animale şi adăposturile pentru animale, a persoanelor care au lucrat în agricultură, măsurile de dezvoltare rurală, Reprezentanţii Ministerului Agriculturii

„Rezultatele Recensământului General Agricol trebuie să răspundă atât cerinţelor europene pentru respectarea criteriilor de comparabilitate internaţională, cât şi cerinţelor naţionale, asigurând informaţii care vor fi utilizate de către decidenţi politici, cercetători, fermieri şi publicul larg, pentru a înţelege mai bine starea şi structura sectorului agricol şi impactul agriculturii asupra mediului”, potrivit reprezentanţilor MADR.

Recensământul va furniza indicatori statistici pentru monitorizarea şi evaluarea Politicii Agricole Comune care, în anul 2018, a sprijinit fermierii europeni cu 58,82 miliarde euro, sumă care a reprezentat aproape 40% din bugetul global al Uniunii Europene

Recensământ de probă, anul trecut

În etapa de pregătire a RGA s-a desfăşurat şi un recensământ de probă, în perioada 12 – 23 octombrie 2020, în scopul verificării practice şi îmbunătăţirii aspectelor organizatorice şi tehnice prin care a fost evaluată claritatea întrebărilor incluse în chestionar şi au fost testate procedurile şi instrumentarul de colectare a datelor de la exploataţiile agricole, potrivit informaţiilor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

„Testarea a asigurat faptul că noua rundă a Recensământului General Agricol, pentru care colectarea datelor în anul 2021, va fi bine organizată, se va desfăşura în bune condiţii şi va permite obţinerea unor rezultate statistice de calitate, necesare atât pentru susţinerea programelor şi politicilor agricole europene, cât şi a celor naţionale”, a precizat INS.

Măsuri stricte din cauza COVID-19

Având în vedere condiţiile diferite la nivelul ţării privind evoluţia ratei de infectare cu virusul Sars-Cov2, s-au impus o serie de măsuri care să limiteze riscul de infectare atât al angajaţilor direcţiilor teritoriale de statistică, dar şi al reprezentanţilor explotaţiilor agricole. În acest sens, mărimea eşantionului (numărul de exploataţii selectate) şi modalitatea de colectare a datelor s-au adaptat în funcţie de situaţia generată de rata infectării cu COVID-19 de la nivelul fiecărui judeţ, inclusiv în localităţile selectate pentru recensământul de probă.

Colectarea datelor a fost realizată de către reprezentaţii direcţiilor teritoriale de statistică, prin interviu, faţă în faţă sau telefonic. Coordonatele GIS aferente exploataţiilor agricole selectate au fost colectate, acolo unde a fost posibil, prin deplasare la sediul/domiciliul exploataţiei agricole, fără contact direct între recenzor şi reprezentanţi ai exploataţiei agricole.

La recensământul de probă de anul trecut au participat reprezentanţii a circa 4.500 de exploataţii agricole cu şi fără personalitate juridică, selectaţi aleatoriu din toată ţara, după metode ştiinţifice.

Runda 2020 a recensământului general agricol este impusă de obligaţia României de a respecta legislaţia europeană în domeniul statistic, precum şi recomandările Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, conform cărora fiecare stat membru trebuie să efectueze un recensământ general agricol o dată la zece ani.

După anul 2002, în perioadele intercensitare, au fost efectuate anchete structurale în agricultură (micro-recensăminte) în anii 2005, 2007, 2013 şi 2016.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucraina vs. „Beretele negre”: Cum a arătat primul atac ucrainean asupra trupelor de elită ale...
Motivul real pentru care a murit Silviu Prigoană. De ce boală suferea milionarul, de fapt
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Sora șoferului sinucigaș din Suceava o acuză pe soția acestuia de moartea lui și a...
Bursucu a vorbit cu Silviu Prigoană, cu câteva momente înainte ca afaceristul să se stingă...
Cine a fost Silviu Prigoană. Omul de afaceri a murit marți, la 60 de ani
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
A murit Silviu Prigoană! Omul de afaceri ar fi suferit un accident stupid!
Cum și-a pierdut, de fapt, Silviu Prigoană piciorul! „Mi-am tăiat singur tendonul, pentru că medicii...
Avertismentul experților, după creșterea bruscă a Bitcoin: Nu riscați banii familiei pe așa ceva
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Cei doi și-au...
De ce A MURIT Silviu Prigoană! Cauza IREALĂ a decesului
Două săptămâni de reduceri la sute de mașini! Skoda Octavia și Toyota C-HR la prețuri...
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
Silviu Prigoană: Omul de afaceri și mogulul media de succes. A fost și politician, dar...
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
"Inima ni se face bucăți". Doliu la colegiul unde tinerii morți în accidentul de la...
Silviu Prigoană a murit! Vestea cutremurătoare a uimit întreaga Românie!
Silviu Prigoană și marea sa durere. A suferit în tăcere
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Cele mai cunoscute femei samurai