Subvenții 2020: APIA demarează astăzi plățile compensatorii pentru fermierii afectați de secetă. Care este suma totală alocată?
După o primă tranșă, eliberata în septembrie a.c., de aproape un miliard de lei, de astăzi încep plățile tranșei a doua, destinate culturilor afectate de secetă, pentru 28.000 de fermieri.
Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA), prin Centrele Județene, anunță printr-un comunicat de presă că, începând de marți, achită a doua tranșă de plăți către beneficiarii ajutorului de stat acordat producătorilor agricoli care au înființat culturi în toamnă, afectate de secetă.
Suma totală autorizată la plată este de 80 de milioane lei, pentru un număr de 28.000 de beneficiari.
Peste un milion de hectare grav afectate de secetă
În luna septembrie, APIA declara eligibile peste 28.000 de cereri de plată, pentru o suprafață calamitată totală de peste 1,1 milioane de hectare, la nivelul întregii țări.
Pe data de 22 septembrie, agenția începea să livreze prima tranșă de plăți pentru un număr de aproape 18.000 de fermieri, cărora le oferea cu suma de 498,5 milioane lei, iar în data de 23 septembrie furniza alte 335 milioane lei către 9.000 de fermieri.
În funcție de tipul de cultură afectată, beneficiarii au primit între 772 lei/ ha pentru culturile de ovăz și 1.002 lei/ ha pentru cele de rapiță.
Cine primește sprijin financiar
Ajutorul de stat se a fost oferit agricultorilor care au înfiinţat în toamna anului 2019 următoarele culturi: grâu, secară, triticale, orz, orzoaică, ovăz, rapiță.
Pentru a fi eligibili, trebuiau să îndeplinească mai multe condiții, printre care să deţină proces-verbal de constatare şi evaluare a pagubelor, încheiat până la data de 15 iunie inclusiv, în care procentul de calamitare este de peste 30% aferent culturii calamitate; suprafața calamitată să reprezinte un procent de peste 30% din suprafața totală declarată în Cererea unică de plată în anul 2020, aferentă culturii calamitate; să fie înregistrați în evidenţele APIA în anul 2020, cu Cerere unică de plată 2020; să nu se afle în reorganizare, lichidare sau în faliment la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat, în baza evidenţelor Oficiului Național al Registrului Comerţului.