Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Agricultură » Suplimentare: Guvernul a aprobat creșterea cu cinci milioane euro a fondului destinat schemelor de sprijin pentru zootehnie

Suplimentare: Guvernul a aprobat creșterea cu cinci milioane euro a fondului destinat schemelor de sprijin pentru zootehnie

Suplimentare: Guvernul a aprobat creșterea cu cinci milioane euro a fondului destinat schemelor de sprijin pentru zootehnie

Numărul estimat de beneficiari vizat de actul normativ este de 19.000  iar sprijinul va fi acordat pentru un efectiv de circa 343.000 de capete din care: 262.000 vaci de lapte, 71.000 taurine din rase de carne și 10.500 bivolițe.

Potrivit Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, de luni, 21 decembrie 2020, va începe autorizarea la plată pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic.

Plafonul a crescut constant în ultimii trei ani

Valoarea totală a plafoanelor aprobate în ședința de Guvern din 17 decembrie a.c., este de 556 milioane lei (echivalent 114 milioane de euro). Anul trecut, tot în decembrie, plafonul a fost de 519 milioane lei (109 milioane euro), iar în anul 2018: suma a fost de 486 milioane lei (104 milioane euro).

Cel mai bun an, ca sumă totală distribuită, a fost 2016, când s-au alocat 844 de milioane lei (190 de milioane euro).

Distribuția sumelor pe fiecare sector

Conform MADR, pentru anul 2020 fondurile acordate crescătorilor de animale sunt repartizate astfel: 8,2  milioane lei, pentru specia bovine, categoria bivoliţe de lapte; 64 milioane lei, pentru specia bovine, categoria taurine din rase de carne și metișii acestora; 484 milioane lei, pentru specia bovine, categoria vaci de lapte; 132.000 lei, pentru specia viermi de mătase.

Conform legii, plățile pentru ajutoarele naționale tranzitorii în sectorul zootehnic se acordă fermierilor care dețin teren și animale, cooperativelor agricole ori grupurilor de producători care desfășoară activități agricole.

Cuantumul per unitate pentru schemele de sprijin cuplat în sectorul zootehnic este calculat prin raportarea plafoanelor alocate la efectivul de animale eligibile, respectiv la kilogramele de gogoși crude de mătase eligibile și este stabilit de către Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA).