ZOOTEHNIE: Procesatorii de carne vor o Lege a Porcului cu măsuri clare de biosecuritate în gospodăriile populației. Cum ar putea fi oprită răspândirea pestei porcine africane

ZOOTEHNIE: Procesatorii de carne vor o Lege a Porcului cu măsuri clare de biosecuritate în gospodăriile populației. Cum ar putea fi oprită răspândirea pestei porcine africane
Peste 600 de porci au ars de vii la o fermă din județul Cluj!
Publicat: 04/05/2021, 17:47
Actualizat: 04/05/2021, 20:49

Reprezentanţii Asociaţiei Române a Cărnii (ARC) susțin că este necesară o Lege a Porcului cu măsuri clare de biosecuritate în gospodăriile populaţiei, dar și o limitare a numărului de porci crescuți pentru consumul propriu. Doar așa ar putea să fie oprită pesta porcină africană (PPA), care a produs pagube însemnate în România.

Virusul a afectat deja activitatea celor mai mari producători de carne de porc, nu mai puțin de 8 mari complexe industriale fiind închise. Printre aceștia se numără Smithfield, Premium Porc Group sau Tebu Consult. La finele lunii aprilie, erau active 345 de focare de pestă porcină africană (PPA) în țara noastră, potrivit datelor furnizate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii (ARC), a declarat pentru Agerpres că autoritățile ar trebui să depună eforturi substanţiale pentru a opri răspândirea virusului pestei porcine africane şi a relansa sistemul de creştere a porcului din ţara noastră.

“Acest lucru s-ar putea realiza prin asumarea de către toţi factorii de decizie a unei Legi a porcului, prin care să se instituie măsuri clare de biosecuritate la nivelul gospodăriilor populaţiei, să se întreprindă acţiuni de conştientizare la sate asupra pericolului pe care îl reprezintă pesta porcină africană pentru economia regională şi naţională şi măsurile pe care deţinătorii de animale trebuie să le aplice pentru reducerea riscului de propagare a virusului”, a afirmat Dana Tănase.

Citește și https://www.gandul.ro/financiar/macroeconomie/agricultura/finantare-eximbank-crediteaza-cu-37-milioane-euro-agribusinessul-interagroaliment-imprumutul-este-garantat-de-stat-pe-schema-de-ajutor-covid-19-19625822

Ea a vorbit și despre faptul că limitarea numărului de porcine care pot fi crescute pentru consum propriu şi interzicerea reproducţiei în gospodarii ar contribui la un mai bun control al mişcărilor de animale şi carne şi ar diminua piaţa neagră

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.570 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. În condițiile în care nu există vaccin, singura metodă de protejare a sănătăţii animalelor este respectarea condiţiilor de biosecuritate.

Producția de carne, tot mai mică

Producţia autohtonă de carne de porc a înregistrat un declin în ultimii doi ani, pe fondul evoluţiei pestei porcine africane şi al restricţiilor impuse în ceea ce priveşte mişcarea porcinelor, de la 461.149 tone în 2019 la 428.094 tone în 2020. De altfel, carnea se află pe prima poziție în topul produselor importate, contribuind la deficitul agroalimentar major de circa două miliarde de euro din 2020. Principalele țări de proveniență sunt Germania, Spania, Ungaria şi Danemarca. Cât despre exporturi, acestea au fost blocate odată cu apariția focarelor de PPA.

Dana Tănase este de părere că acordarea de ajutoare de stat substanţiale pentru dezvoltarea fermelor de reproducţie care să asigure necesarul de purcei, reducând astfel importurile, ar fi o măsură care ar revigora sectorul şi implicit ar creşte disponibilitatea de carne materie primă pentru procesare.

Poate că la prima vedere unele dintre aceste măsuri au caracter nepopular, însă noi considerăm că sunt unica soluţie ca România să nu se transforme într-o nouă Sardinia, cu implicaţii socio-economice pentru decenii de acum încolo” –  Dana Tănase, director executiv al Asociaţiei Române a Cărnii.

Primele focare de pesta porcină africană au fost semnalate în România în iulie 2017. Extinderea rapidă a bolii, atât la porcii domestici, cât şi la mistreţi, corelată cu restricţiile impuse privind mişcarea porcinelor în zonele afectate a condus la declinul producţiei de carne de porc cu 4,8% în 2019 faţă de 2018, şi cu încă 2,5% în 2020 când a ajuns la 428.094 tone, potrivit datelor ARC.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucraina vs. „Beretele negre”: Cum a arătat primul atac ucrainean asupra trupelor de elită ale...
Motivul real pentru care a murit Silviu Prigoană. De ce boală suferea milionarul, de fapt
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Sora șoferului sinucigaș din Suceava o acuză pe soția acestuia de moartea lui și a...
Bursucu a vorbit cu Silviu Prigoană, cu câteva momente înainte ca afaceristul să se stingă...
Cine a fost Silviu Prigoană. Omul de afaceri a murit marți, la 60 de ani
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
A murit Silviu Prigoană! Omul de afaceri ar fi suferit un accident stupid!
Cum și-a pierdut, de fapt, Silviu Prigoană piciorul! „Mi-am tăiat singur tendonul, pentru că medicii...
Avertismentul experților, după creșterea bruscă a Bitcoin: Nu riscați banii familiei pe așa ceva
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Cei doi și-au...
De ce A MURIT Silviu Prigoană! Cauza IREALĂ a decesului
Două săptămâni de reduceri la sute de mașini! Skoda Octavia și Toyota C-HR la prețuri...
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
Silviu Prigoană: Omul de afaceri și mogulul media de succes. A fost și politician, dar...
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
"Inima ni se face bucăți". Doliu la colegiul unde tinerii morți în accidentul de la...
Silviu Prigoană a murit! Vestea cutremurătoare a uimit întreaga Românie!
Silviu Prigoană și marea sa durere. A suferit în tăcere
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Cele mai cunoscute femei samurai