Alexandru Nazare, replică dură pentru Florin Cîțu: A avut tot anul 2020 la dispoziţie pentru a denunţa prezenţa României în Banca Internațională de Investiții şi nu a făcut-o

Alexandru Nazare, replică dură pentru Florin Cîțu: A avut tot anul 2020 la dispoziţie pentru a denunţa prezenţa României în Banca Internațională de Investiții şi nu a făcut-o
Florin Cîțu și Alexandru Nazare. Sursă foto/ MEDIAFAX FOTO
Publicat: 13/07/2021, 17:33
Actualizat: 13/07/2021, 19:58

Fostul ministru de Finanţe Alexandru Nazare îl contrazice pe premierul Florin Cîţu în legătură cu programul de capitalizare a Băncii Internaţionale de Investiţii (BII). Nazare susţine că programul a fost deja aprobat de Guvern, iar Florin Cîţu, în calitate de ministru al Finanţelor, a avut la dispoziţie tot anul 2020 pentru a-l denunţa, dar nu a făcut-o.

Premierul Florin Cîţu a anunţat anterior că România nu va participa la majorarea de capital a Băncii Internaţionale de Investiţii, întrucât nu are nimic de câştigat.

”Sunt total neplăcut surprins să văd acest memonandum semnat de fostul ministru”, a declarat premierul, precizând că va investiga ”cine a decis că e bine pentru România să investească milioane de euro într-o bancă a ruşilor”.

Nazare: Programul de capitalizare al BII a fost aprobat deja de Guvernul României

Premierul se poate investiga pe el însuşi”, a afirmat Nazare, referindu-se la anunţul premierului referitor la verificări la Ministerul de Finanţ, arătând că, programul de capitalizare al BII a fost aprobat deja de Guvernul României şi prevede o contribuţie a ţării noastre de 14 milioane de euro platibili în trei tranşe între 2021-2023. Dacă era cu adevărat o problema această participaţie la BII, mai spune Nazare, ministrul de finanţe Florin Citu a avut tot anul 2020 la dispoziţie pentru a denunţă prezenţa României în BII şi nu a făcut-o. Aşadar, premierul se poate investiga pe el însuşi în acest caz”, a mai scris NAzare.

”Premierul a anunţat că deschide o investigaţie să vadă cu cine m-aş fi sfătuit când am transmis draft-ul (ciornă) memorandumului BII la Guvern. În primul rând, nu l-am transmis la Guvern, ci mai întâi la Ministerul Afacerilor Externe pentru analiză. Susţin investigaţia şi îi ofer câteva elemente, evident cât pot să spun, fără să aduc atingere imaginii României şi partenerilor strategici. Am transmis mai întâi informal schiţa de memorandum la Ministerul Afacerilor Externe. Nu am trimis spre avizare la MAE înainte să primesc un acord informal. Cu cine m-am consultat? Evident, cu reprezentanţi MAE şi cu partenerii strategici ai României”, a scris, marţi, pe Facebook, Alexandru Nazare.

Nu există “întârzieri în proiecte importante pentru viitor” la Ministerul Finanțelor, susține Nazare

Acesta acuză că evaluarea de la Ministerul de Finanţe, clamată de premier la demiterea ministrului, s-a transformat în anchetă.

”De altfel, salut demararea “evaluării” la Ministerul de Finanţe, care mai nou s-a transformat în anchetă! Şi pentru că nu există “întârzieri în proiecte importante pentru viitor” şi altceva efectiv nu s-a găsit, au ales să dea, pe surse, direct de la cabinetul Premierului, draft-urile unor documente sensibile, doar cu scopul de a face anumite asocieri de imagine, care să stângă controversă legată de remanierea mea. În primul rând, programul de capitalizare al BII a fost aprobat deja de Guvernul României şi prevede o contribuţie a ţării noastre de 14 milioane de euro platibili în trei tranşe între 2021-2023. Dacă era cu adevărat o problema această participaţie la BII, ministrul de finanţe Florin Citu a avut tot anul 2020 la dispoziţie pentru a denunţă prezenţa României în BII şi nu a făcut-o. Aşadar, premierul se poate investiga pe el însuşi în acest caz”, a mai scris Nazare.

Investiţiile BII care vizează România în derulare sunt în valoare de 255 mil euro

Acesta susţine că ”România este cel mai important beneficiar al finanţărilor BII, cu o pondere de 20% în valoarea investiţiilor active”.

”În ceea ce priveşte instrumentele de datorie, România are o pondere de 28%. Investiţiile BII care vizează România în derulare sunt în valoare de 255 mil euro, cele în curs de aprobare sunt în valoare de 130 mil euro. Toate acestea au impact direct asupra dezvoltării economice a României. Decizia privind plăţile efective, care este urmarea celei privind capitalizarea, se ia tot de către Guvernul României, cu aprobarea Preşedintelui şi a Parlamentului României. Premierul nu are ce decizie să anuleze, pentru că decizia nu a fost vreun moment luată, ci urmă să fie discutată în Guvern, după obţinerea unui aviz de la Ministerul Afacerilor Externe”, a mai scris Nazare.

”De altfel, se cunoaşte faptul că, în precedenta sa calitate de ministru de finanţe, Florin Citu ar fi spus că nu are obiecţii tehnice asupra Memorandumului, că din punctul de vedere al finanţelor publice nu sunt probleme, dar că nu ar vrea să aprobe o chestiune asupra căreia s-ar fi opus când era în opoziţie. Premierul ar fi menţionat că primea multe like-uri şi share-uri atacând public pe subiectul BII, atunci când era în opoziţie”, a adăugat fostul ministru de Finanţe.

Banca Internaţională de Investiţii (BII) a încheiat anul trecut cu un profit net de 7,299 milioane euro

Banca Internaţională de Investiţii (BII) a încheiat anul trecut cu un profit net de 7,299 milioane euro, cu peste 28% mai mare decât cel consemnat în anul anterior, conform unui comunicat al băncii.

Volumul total al activelor băncii a atins 1,621 miliarde euro, la finalul celor 12 luni ale anului 2020, crescând cu 19% în cursul anului de raportare. Această dinamică este asociată în principal cu creşterea creditelor şi a suportului investiţional oferit de bancă ţărilor membre, în vederea depăşirii consecinţelor negative ale pandemiei, printre altele, precum şi cu o creştere a volumului de active de trezorerie cu un nivel înalt de lichiditate acumulate pentru a consolida rezerva de lichidităţi într-o perioadă cu turbulenţe mari în economia globală.

Potrivit documentului, 2020 a marcat începutul unui nou Program de Capitalizare a BII. La finalul perioadei de raportare, capitalul vărsat al băncii a atins 378,7 milioane de euro, înregistrând o creştere de peste 11% comparativ cu finalul anului 2019. Sprijinul activ al ţărilor membre ale BII reprezintă baza pentru consolidarea în continuare a stabilităţii financiare a băncii şi deschide noi oportunităţi pentru o creştere continuă a activităţilor de investiţii.

În perioada de raportare, BII menţionează că a crescut semnificativ volumul creditelor acordate, continuând să demonstreze un nivel ridicat de diversificare geografică şi la nivel de sectoare. Portofoliul net de credite a crescut cu peste 16%, atingând 1,028 miliarde de euro. Cota de proiecte BII implementate în interesul acţionarilor săi europeni a depăşit 60%.

BII precizează că acordă o atenţie specială proiectelor cu o componentă de integrare, acoperind interesele a două sau mai multe ţări membre. În perioada de raportare, aceste iniţiative au reprezentat peste 29% din portofoliul de credite. Integrarea completă şi cu succes în comunitatea financiară europeană, creşterea recunoaşterii mărcii la nivel global, dezvoltarea activă a reţelei de parteneri au contribuit la o creştere a numărului de tranzacţii efectuate în cooperare cu alte instituţii financiare internaţionale. În 2020, cota acestor proiecte a atins 33% din volumul portofoliului de credite.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cum au reușit spionii Israelului să se infiltreze în Hezbollah. Liderii grupării au făcut o...
Ce se întâmplă în fosta vilă a lui Irinel Columbeanu! Vecinii sunt disperați, nu mai...
FOTO. Ea e gimnasta sexy căreia bărbații i-au cerut apa în care a făcut baie!
Demisii în lanț la o multinațională care le-a cerut angajaților să vină 5 zile pe...
Paul este motociclistul care a murit nevinovat la 18 ani, după ce a fost lovit...
Cum a apărut Pamela Anderson la ultimul eveniment. Fanii ei sunt uluiți: „Ce s-a întâmplat...
Doi pensionari români, prinși pe aeroportul din Munchen cu bijuterii în valoare de 650.000 de...
Prințesa Diana și propunerea indecentă făcută de Mohamed Al Fayed: „A ieșit din biroul lui...
Trucul care te ajută să plătești mai puțin la gaze. Factura va fi mult mai...
Topul judeţelor în funcţie de salariul mediu. În Bucureşti se câştigă aproape dublu faţă de...
Ana-Maria Vasiliu l-a înșelat pe Gabriel?! Soacra a rupt tăcerea: "Nu te omoară nimeni degeaba"
Accident teribil în Teleorman! Gabriela a murit la doar 40 de ani, după ce s-a...
Vedete cu lenjeria intimă la vedere! Topul celor mai transparenți chiloței
Au voie utilajele agricole să circule pe drumurile publice? Cum depășești corect un utilaj de...
Iranul a lansat aproape 200 de rachete către Israel. Atacul a fost „mult mai mare”...
A fost găsită o planetă CA PĂMÂNTUL în jurul unei stele foarte aproape de noi
Decizie pentru românii cu mașini mai vechi de 15 ani. Pot ridica 3.000 de lei...
Top 10 cele mai mari pensii din România. Cu două îți cumperi un apartament de...
Hohote de plâns la Asia Express! Ce echipă a ajuns prima la Irina Fodor, în...
VIDEO China este pregătită de război
Ce mesaj a postat Medana Oprea pe rețelele de socializare: "La fel este și situația...
Rapperul Sean „Diddy” Combs, dat în judecată de 120 de persoane: "Sunt răniți, speriați și...
BANCUL ZILEI. Bulă face dragoste cu o tipă pe întuneric: - Ce nesimţit eşti!
Test de cultură generală. De ce cad frunzele toamna?