Analiștii financiari prevăd o creștere a inflației și a cursului leu/euro peste prognozele oficiale. Care sunt riscurile pentru economie

Analiștii financiari prevăd o creștere a inflației și a cursului leu/euro peste prognozele oficiale. Care sunt riscurile pentru economie
Valoarea medie a cursului anticipat de analiștii financiari este de 4,98 lei pentru un euro, în ianuarie 2022 / Sursa foto: Schutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 26/01/2021, 18:50

Analiştii financiari estimează o creştere a inflaţiei în următoarele 12 luni, la o medie de 2,64%, şi un curs de schimb în urcare, pentru același orizont de timp, la o medie de 4,98 lei/euro, conform analizei lunare a Asociației CFA România. 

Analiștii financiari prevăd o tendință de creștere a inflației în următoarele 12 luni la o medie de 2,64%, conform analizei lunare a Asociației CFA România. Valoarea este peste estimarea din prognoza de iarnă a Comisiei Națională de Strategie și Prognoză (CNSP), de 2,5%, la finalul anului 2021.

Rata anuală a inflației a continuat să coboare sub punctul central al țintei în ultimele două luni din 2020, ajungând la 2,14% în noiembrie, de la 2,24%  în octombrie, și la 2,06% în decembrie, nivel marginal inferior celui prognozat și aproape înjumătățit față de cel atins în decembrie 2019, de 4,04 la sută, potrivit datelor BNR.

Cursul de schimb, foarte aproape de pragul de 5 lei/euro în ianuarie 2022

Și în privința cursului de schimb, majoritatea analiștilor văd o creștere pentru orizontul de 12 luni, până la valoarea medie de 4,98 lei/euro, mai mare decât estimarea oficială a CNSP, care indica un cursul de schimb mediu pentru 2021 de 4,89 lei/euro. Un euro a fost cotat marți de BNR la 4,87 de lei.

În ceea ce privește evoluția economiei, analiștii CFA estimează o creștere reală a PIB de 3,3% la finalul anului 2021. CNSP estima o creștere reală a PIB de 4,3% pentru anul 2021 în prognoza de iarnă, document pe baza căreia se construiește bugetul pentru acest an.

Deficitul bugetului de stat anticipat de CFA, în medie, pentru anul 2021 este de 6,9% din PIB. Potrivit declarațiilor premierului Florin Cîțu, bugetul pe 2021 va fi construit cu un deficit în jur de 7% din PIB.

În privința evoluţiei dobânzilor, aproape 36% dintre respondenți la sondajul CFA prevăd o creștere, iar aproape 25% o descreștere, dar, în medie, valoarea prognozată a Robor la 3 luni este de 2,18%. În prezent, în funcție de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei, a ajuns marți la 1,56%, minimul din ultimii trei ani și patru luni.

Estimări privind ieșirea din criza COVID-19

Indicatorul de Încredere Macroeconomică al Asociației CFA România, care ia în calcul condițiile curente și anticipațiile, a înregistrat în luna decembrie 2020 valoarea de 50,4 puncte, un plus de 5,9 puncte față de valoarea înregistrată în luna noiembrie 2020, dar cu 11 puncte sub decembrie 2019.

„Semnificația evoluției divergente a indicatorului condițiilor curente și a indicatorului anticipațiilor arată faptul că suntem încă în valul al doilea al crizei coronavirusului, cu toate implicațiile economice care decurg din această situație”, a declarat Adrian Codirlasu, vicepreședinte al CFA.

Potrivit analiștilor, principalele riscuri pentru economie vizează evoluția crizei induse de coronavirus și deficitul bugetar. Potrivit lui Codirlașu, ieșirea din aceasta criză este probabilă undeva în a doua parte a anului 2021, odată cu distribuirea la scară largă a vaccinului împotriva COVID-19.

În privința durata impactului economic al noului coronavirus, cea mai mare parte a respondenților din sondajul CFA (peste 51%) anticipează că acesta se va resimți puternic până în trimestrul IV al anului 2021, iar la polul opus, 5% dintre participanți, cei mai optimiști, cred că termenul va fi primul trimestru al anului.

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar