Avertisment BNR. Creditele neperformante pot ajunge în categoria cu risc ridicat după eliminarea măsurilor de amânare a plăților

Avertisment BNR. Creditele neperformante pot ajunge în categoria cu risc ridicat după eliminarea măsurilor de amânare a plăților
Publicat: 29/06/2021, 11:23

Banca Națională a României (BNR) se aşteaptă în acest an la creșterea creditelor neperformante, după ce autoritățile vor elimina gradual măsurile de protecție pentru ameliorarea efectelor pandemiei. Soldul total al creditelor pentru care au fost aprobate solicitări de amânare la plată până la finalul lunii decembrie 2020 în contextul crizei sanitare se ridică la 41,4 miliarde lei.

Conform rezultatelor exercițiului de testare la stres a sectorului bancar derulat de BNR la sfârșitul anului 2020, în cadrul scenariului de bază, rata creditelor neperformante ar atinge 9,2% în decembrie 2021, respectiv 9,9% în decembrie 2022 , se arată în Raportul BNR pentru anul 2020 publicat luni, 28 iunie.

Aceste cifre ar determina o repoziționare a indicatorului în categoria cu risc ridicat, conform abordării utilizate de ABE (Autoritatea Bancară Europeană).

Așteptările BNR sunt de creștere a creditelor neperformante

Ipotezele exercițiului efectuat de specialiștii Băncii Naționale au în vedere inclusiv realizarea de operațiuni de curățare bilanțieră și de scoatere în afara bilanțului a unor credite neperformante.

“Așteptările sunt de creștere a creditelor neperformante, cu precădere în cursul anului 2021, ulterior eliminării graduale a măsurilor de protecție destinate ameliorării efectelor pandemiei (implementate prin moratoriile publice și private), pe fondul incertitudinilor legate de revenirea economică”, se precizeză în Raportul BNR pe 2020 în evaluarea perspectivelor pe 2021.

BNR: Îmbunătățirea calității activelor atrage o evaluare mai favorabilă a riscurilor asociate sistemului financiar

Menținerea unor niveluri adecvate ale indicatorilor de calitate a activelor bancare, precizează BNR,  implică o funcționare eficientă a pieței creditelor neperformante în România, fără piedici legislative care ar putea afecta negativ atât oferta (printr-un tratament fiscal nefavorabil al activităților de cesiune de creanță pentru creditele neperformante), cât și cererea (prin impunerea de prevederi legislative care ar limita eficiența operațiunilor de recuperare). Îmbunătățirea calității activelor atrage o evaluare mai favorabilă a riscurilor asociate sistemului financiar și, în consecință, generează o percepție mai bună asupra riscului suveran al României.

Soldul creditelor pentru care au fost aprobate solicitări de amânare se ridică la 41,4 miliarde lei

Soldul total al creditelor pentru care au fost aprobate solicitări de amânare la plată până la finalul lunii decembrie 2020 în contextul crizei sanitare se ridică la 41,4 miliarde lei (credite acordate unui număr de aproximativ 550 de mii de debitori), reprezentând 14% din totalul finanțărilor acordate de către sectorul bancar.

Finalul anului 2020 evidențiază o tendință puternic descrescătoare a soldului cumulat al creditelor supuse moratoriilor legislative și private, dar și a numărului de debitori care beneficiau de astfel de măsuri.

Factorii care au contribuit în mod coroborat la inversarea tendinței au fost: (i) anularea amânărilor la plată solicitate de către debitorii care beneficiaseră deja de moratorii; (ii) închiderea facilităților de credit prin rambursarea integrală a sumelor datorate; (iii) rambursarea parțială sau utilizarea mai redusă a facilităților tip revolving, cu toate că debitorii beneficiau de amânare la plată.

Structura creditelor amânate la plată relevă o serie de aspecte: (i) preponderența apelului la moratoriul legislativ (trei sferturi din volumul total); (ii) existența unui impact mai redus al moratoriului în cazul expunerilor față de persoane fizice în raport cu societățile nefinanciare, din perspectiva volumului de credite (aproximativ 57 la sută din volumul creditelor amânate la plată au fost acordate companiilor nefinanciare); (iii) senzitivitatea mai ridicată a companiilor de tip IMM la șocul economic provocat de pandemie; (iv) prevalența amânării pe termen de până la 6 luni; până la data de 31 decembrie 2020, perioada stabilită inițial pentru amânarea ratelor scadente ale creditelor expirase în cazul a circa 93 la sută din volumul creditelor care au făcut obiectul moratoriului.

Măsurile adiționale de restructurare adoptate de sectorul bancar ca răspuns la dificultățile financiare legate de pandemia COVID-19, suplimentare moratoriilor, au vizat un volum de credite de 1,07 miliarde lei, pe bază consolidată, peste trei sferturi reprezentând expuneri față de companiile nefinanciare.

Principalele sectoare de activitate care au întâmpinat dificultăți financiare și au beneficiat de moratoriului de amânare la plată sunt industria prelucrătoare, activitățile imobiliare și comerțul cu ridicata și amănuntul. Într-o măsură mai restrânsă au fost afectate și sectoarele de servicii de cazare și restaurante, construcții și transport și depozitare.

Gilda Popa
Gilda Popa este licențiată în Drept și a urmat un master de psihologie organizațională la Facultatea de Psihologie - Universitatea București. A mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
Mulți oameni suferă fără să știe de „ura față de mișcare”