CONTROVERSĂ: Aproape 10.000 de gălățeni nu au apă curentă. Compania locală de profil a decis însă o investiție în ferme voltaice

CONTROVERSĂ: Aproape 10.000 de gălățeni nu au apă curentă. Compania locală de profil a decis însă o investiție în ferme voltaice
Publicat: 21/01/2021, 09:35
Actualizat: 22/01/2021, 19:18

Aproape 10.000 dintre locuitorii municipiului Galați și alte câteva zeci de mii dintre cei care își au domiciliul în județ așteaptă ca operatorul regional să-i racordeze la apă și canalizare, dar acesta, aflat în subordinea Primăriei Galați, a decis că reprezintă o „prioritate” să investească 11 milioane lei în dezvoltarea mai multor ferme voltaice.

Gălățenii din trei cartiere (Barboși, Filești, Traian Nord) și 31 de comune nu au cunoscut niciodată beneficiile aduse de apa curentă și rețeaua de canalizare și este probabil că nu vor avea șansa de a le afla prea curând. Compania Apă – Canal Galați, care operează în trei orașe și restul de 31 de comune din județ, a lansat la începutul acestei săptămâni o licitație în valoare de 11 milioane lei prin care își propune „proiectare și execuție ferme fotovoltaice în aria de operare a societății”.

Acțiunea se întâmplă deși rețeaua nu acoperă toți consumatorii, iar mai bine de jumătate din cea existentă este o constantă sursă de avarii, fiind neschimbată din perioada comunistă. Cu acești bani s-ar fi putut reabilita sau monta cel puțin 10 km de conducte.

Investiții în 5.300 de panouri voltaice

În caietul de sarcini, operatorul își motivează investiția prin faptul că în viitorul apropiat va prelua noi rețele, la care se adaugă noi stații de epurare și pompare apă potabilă/ apa uzată.

„Având în vedere și creșterea accelerată a prețului energiei electrice din ultimii ani, investiția în instalații de producere locală a energiei electrice cu panouri fotovoltaice devine o prioritate pentru reducerea costurilor de operare și pentru programul de sustenabilitate al companiei”, susțin reprezentanții Apă Canal.

În opinia lor, „implementarea unui sistem de producere locală a energiei electrice cu panouri fotovoltaice reprezintă cea mai bună oportunitate pentru reducerea consumului de energie electrică convențională”.

Acestea fiind spuse, se dorește cumpărarea și montarea a 5.300 panouri cu o capacitate instalată de minimum 2,6 MWp. Ele ar urma să fie amplasate în incintele unor obiective ale operatorului regional.

Cea mai mare parte din rețea este din perioada comunistă

În cadrul programului de investiții din surse proprii, în prima jumătate a anului 2020 s-au folosit din resursele proprii ale companiei mai puțin de 5 milioane lei pentru reabilitarea rețelei de distribuție apă și colactare ape uzate, ceea ce reprezintă mai puțin de cinci km de rețea.

Apă Canal gestionează în municipiul Galați 572 km de conducte de apă și 487 km de canalizare. Conform datelor oferite de companie, aproximativ 57% din totalul rețelei are o vechime de peste 30 ani, 18% între 10 – 30 ani și doar un sfert mai puțin de 10 ani.

Practic, mai bine de jumătate din rețea, respectiv peste trei sute de km, datează din perioada comunistă deși, conform normelor, ea trebuia înlocuită după 24 de ani. Între 2016 – 2018, Apă Canal SA Galați a realizat din surse proprii reabilitarea a doar 7,7 km de conducte de distribuție apă, în valoare de 3,7 milioane de lei.

Banii nu sunt neapărat principala problemă, din moment ce operatorul regional preferă să facă anual profit, în loc să schimbe țevile găurite. În 2017, de exemplu, a avut 9,5 milioane de lei profit, bani cu care se puteau schimba 9 km de rețea, în 2018, au încheiat cu un plus de 6,3 milioane de lei iar în 2019 cu peste 7 milioane. Și anul trecut pare să fi fost unul bun financiar, din moment ce la jumătatea lui 2020 raporta un profit de un milion de lei.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ucraina vs. „Beretele negre”: Cum a arătat primul atac ucrainean asupra trupelor de elită ale...
Motivul real pentru care a murit Silviu Prigoană. De ce boală suferea milionarul, de fapt
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
Sora șoferului sinucigaș din Suceava o acuză pe soția acestuia de moartea lui și a...
Bursucu a vorbit cu Silviu Prigoană, cu câteva momente înainte ca afaceristul să se stingă...
Cine a fost Silviu Prigoană. Omul de afaceri a murit marți, la 60 de ani
Rusia interzice prin lege promovarea unui mod de viaţă „fără copii”
A murit Silviu Prigoană! Omul de afaceri ar fi suferit un accident stupid!
Cum și-a pierdut, de fapt, Silviu Prigoană piciorul! „Mi-am tăiat singur tendonul, pentru că medicii...
Avertismentul experților, după creșterea bruscă a Bitcoin: Nu riscați banii familiei pe așa ceva
Declarația șocantă a unui martor care a văzut cum a murit Silviu Prigoană!
Cine este și cu ce se ocupă Mihaela, văduva lui Silviu Prigoană. Cei doi și-au...
De ce A MURIT Silviu Prigoană! Cauza IREALĂ a decesului
Două săptămâni de reduceri la sute de mașini! Skoda Octavia și Toyota C-HR la prețuri...
Prinţul moştenitor saudit susţine că Israelul comite „genocid” în Gaza
Imagini HALUCINANTE cu cea mai MARE planetă din Sistemul Solar
Șoc în lumea tenisului. Simona Halep a renunțat
Silviu Prigoană: Omul de afaceri și mogulul media de succes. A fost și politician, dar...
Cine este văduva lui Silviu Prigoană. Mihaela este mai tânără cu 15 ani decât regretatul...
"Inima ni se face bucăți". Doliu la colegiul unde tinerii morți în accidentul de la...
Silviu Prigoană a murit! Vestea cutremurătoare a uimit întreaga Românie!
Silviu Prigoană și marea sa durere. A suferit în tăcere
BANCUL ZILEI. Polițistul: - Bulă, de ce alergi cu 80 km/h prin oraș?
Cele mai cunoscute femei samurai