Dezbatere legislativă. Cine se încadrează la categoria „consumator vulnerabil” de energie și ce beneficii ar putea avea. Zona este importantă

Dezbatere legislativă. Cine se încadrează la categoria „consumator vulnerabil” de energie și ce beneficii ar putea avea. Zona este importantă
Publicat: 13/01/2021, 19:56
Actualizat: 13/01/2021, 20:38

Cinci luni pe an, persoanele considerate „consumatori vulnerabili” ar putea beneficia de un ajutor din partea statului. Sunt vizați atât cei cu venituri mici cât și oamenii din zone izolate, bolnavi sau în vârstă. Consumul mediu lunar suportat de stat este diferit, în funcție de județ, România fiind împărțită în trei zone: rece, temperată sau caldă.

Miercuri, Guvernul Cîțu a lansat în dezbatere publică o lege a „consumatorului vulnerabil” prin care se dorește sprijinirea celor aflați în „sărăcie energetică”. Așa este numită situația în care, din cauza combinației între veniturile mici, costurile ridicate la energie și eficiența energetică scăzută a locuinței, o persoană sau o gospodărie nu își permit asigurarea nevoilor energetice minimale, la nivelul unui trai decent.

Nevoile energetice minimale reprezintă consumul minim al unei familii pentru iluminat, încălzirea optimă a locuinței pe timp de iarnă, gătit, asigurarea apei calde, utilizarea mijloacelor de comunicare sau alimentarea dispozitivelor medicale pentru susținerea vieții sau ameliorarea sănătății persoanelor.

Ajutorul de încălzire se acordă pentru un singur sistem, pe durata a cinci luni: din 1 noiembrie până pe 31 martie. Poate viza energia termică în sistem centralizat, energia electrică, gazele naturale ori combustibilii solizi (lemn, cărbuni) sau petrolieri.

Primesc ajutor numai familiile și persoanele singure care nu beneficiază de alte forme de sprijin pentru încălzirea locuinţei, acordate în baza contractelor de muncă sau a altor reglementări specifice pentru diverse ramuri economice.

Ajutorul se plătește lunar furnizorului și este egal cu contravaloarea energiei termice furnizate în sistem centralizat, a cantităţii de gaze naturale și/sau a energiei electrice consumate lunar.

Cine beneficiază de ajutor

Legea prevede că ajutorul se acordă în funcţie de veniturile medii nete lunare pe membru de familie sau al persoanei singure, sub forma compensației procentuale, dar nu mai puțin de 10%, aplicată asupra valorii de referință și nu mai mult decât valoarea consumului facturat.

Venitul mediu net lunar până la care se acordă este de 810 lei/persoană în cazul familiei și de 1445 lei, în cazul persoanei singure.

Valoarea de referință, în funcție de sistemul de încălzire utilizat, este de 250 lei/lună pentru gaze naturale, 500 lei pentru energie electrică, 80 lei pentru combustibili solizi și petrolieri. Pentru energia termică, valoarea de referinţă se stabilește în funcție de preţul local al gigacaloriei.

Ajutorul se acordă numai pentru locuinţa de domiciliu sau reşedinţă. În situaţia în care două sau mai multe familii sau persoane singure locuiesc în acelaşi spaţiu locativ, ajutorul se acordă în numele titularului contractului/convenţiei individuale încheiat cu furnizorul.

Nu se consideră locuinţă instituţiile de asistenţă socială sau alte aşezăminte cu caracter social, inclusiv cele înfiinţate şi administrate de cultele religioase cu scop monahal.

În funcţie de resursele proprii, autorităţile administraţiei publice locale pot aproba, prin hotărâre a consiliului local, ajutoare peste nivelul de venit și cuantumurile prevăzute în lege.

Cele trei zone de referință și consumul aferent

Consumul mediu lunar, măsurat în gigacalorii, necesar încălzirii locuinţei, este stabilit pentru persoana singură/familie, pe tip de apartament/ locuinţă, în funcţie de zona de temperatură.

Există trei astfel de zone: rece (Harghita, Suceava, Covasna, Brașov, Bistrița – Năsăud, Bacău, Botoșani, Cluj, Vaslui, Neamț, Mureș, Sibiu, Hunedoara, Iași, Alba), temperată (Vrancea, Satu Mare, Dâmbovița, Argeș, Ialomița, Sălaj, Dolj, Maramureș, Galați, Prahova, Brăila, Buzău, Olt, Bihor, Teleorman, Ilfov, Gorj) și caldă (Giurgiu, Vâlcea, Tulcea, Arad, Caraș – Severin, București, Călărași, Timiș, Mehedinți, Constanța).

Pe aceste zone, consumul lunar de energie termică este estimat în lunile friguroase între cel mult 1 – 2,7 Gcal (la 1 – 4 camere) în zona rece, 0,9 – 2,45 Gcal (la 1 – 4 camere) în zona temperată și 0,82 – 2,21 Gcal (la 1 – 4 camere), în zona caldă.

Legea pusă azi în dezbatere publică ar putea intra în vigoare din această toamnă, conform declarațiilor Ralucăi Turcan, ministrul Muncii.

Numărul beneficiarilor, dacă luăm în calcul doar criteriul sărăciei, ar putea fi destul de mare, în condițiile în care un raport EUROSTAT arăta că, în 2019, rata persoanelor aflate în risc de sărăcie din România era de 23,8%, mai mult cu 0,3% față de anul 2018 și cu 7% peste media europeană.

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
O mitralieră telecomandată, similară cu cea din filmul „Șacalul”, cu Bruce Willis, este produsă de...
Regina Întunericului rupe tăcerea, la o zi după înmormântarea secretă a lui Prigoană: 'Nu și-a...
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner...
Magnatul american care cheltuie milioane de dolari anual pentru a trăi veșnic, de nerecunoscut: „Fața...
Legenda boxului vs. fenomenul digital: Cum s-au pregătit Mike Tyson și Jake Paul pentru confruntarea...
Povestea incredibilă a „celui mai modificat om din lume”. S-a mutat în altă țară ca...
A dispărut ca prin magie: O femeie i-a păcălit pe toți membrii unui club de...
Ce a apărut la mormântul lui Silviu Prigoană, la o zi după înmormântare: 'Nu trebuie...
Nu mai cumpăra ACESTE 7 alimente congelate. Se găsesc în toate supermarketurile din România! Ce...
Muncitori înghițiți de pământ la Săpoca, în Buzău. Trei au fost scoși în viață, al...
Carmen, asistenta moartă în casa vecinului, înmormântată! Ireal ce s-a întâmplat la slujbă
Șapte copii au rămas fără tată, după ce patru muncitori au fost înghițiți de un...
Avem testamentul lui Silviu Prigoană. Ce primesc Adriana Bahmuțeanu și celelalte foste soții
Ce fel de dubă poți să conduci cu permis Categoria B?
Ciolacu va pune la dispoziţie explicaţiile Ucrainei în privinţa interdicţiei lui George Simion
SOARELE ar putea avea o altă COMPOZIȚIE decât se credea până acum!
Doliu în muzica populară. A lovit tragedia, deces în condiţii suspecte: O veste tare tulburătoare
Mare veste pentru fanii MasterChef. Schimbare totală în 2025
Cine a convins-o pe Andreea Antonescu să pozeze în Playboy. Ce a făcut artista cu...
Văduva lui Silviu Prigoană, declarații bombă după decesul omului de afaceri
Cum îl apără Gabriela Cristea pe Tavi Clonda: “Tu îți permiți să-ți dai cu părerea...
„De ce ai luat-o, Doamne, așa devreme?” Artistul de muzică populară Igor Cuciuc își strigă...
BANCUL ZILEI. Ardeleanul: – Domnule doctor, m-o tot durut capul şi mi-o zis cineva că...
Copiii cu IQ ridicat sunt diagnosticați cu ADHD mai târziu în viață