MVM a anunțat că vrea să achiziționeze o participație de 68% în cadrul E.ON Energie România și de 98% în E.ON Asist Complet, în urma unui acord cu nemții de le E.ON. MVM este grupul prin care Ungaria condusă de Viktor Orban importă gaz rusesc de la Gazprom, cea mai mare companie producătoare de gaze naturale din Rusia lui Vladimir Putin.
Grupul maghiar MVM și E.ON au anunțat un acord pentru a cumpăra componenta de furnizare de gaze naturale și electricitate din România deținută de germanii de la E.ON. MVM a fost înființată în 1948 și este deținută integral de statul maghiar. Aceasta deține monopolul pentru producție, distribuția și vânzarea de electricitate în Ungaria.
Grupul a importat gaz rusesc în timp ce Kremlinul a invadat Ucraina, iar prietenia dintre premierul Viktor Orban și dictatorul Vladimir Putin a devenit și mai strânsă. Rusia îi livrează Ungariei 4,5 miliarde de metri cubi de gaze pe an prin MVM. Iar Ungaria îi mărește visteria de război a Rusiei.
Peter Szijjarto, ministrul ungar de Externe, a declarat într-un interviu pentru RIA Novosti că guvernul de la Budapesta și compania de gaze de stat a Rusiei Gazprom sunt în discuții pentru achiziții suplimentare anul viitor. În ciuda eforturilor Uniunii Europene de a preveni aprovizionarea, Ungaria, care are înghețate fonduri europene de 20 miliarde de euro, devine și mai dependentă de gazul rusesc.
„Practic, vom crește volumele. Am semnat deja acordul pentru ultimul trimestru al acestui an, care acoperă volume suplimentare de gaze la un preț care asigură prețuri competitive. În prezent, negociem un acord pentru anul viitor. Acest acord va include volume mai mari datorită capacității gazoductului Turkish Stream, care circulă din Rusia până în Europa prin Marea Neagră”, a spus Szijjarto, potrivit Kyiv Independent.
Uniunea Europeană, mai ales Germania, și-a redus dependența de gazul rusesc după sancționarea Rusiei pentru invadarea Ucrainei, dar pe de altă parte, gazul rusesc continuă să fie livrat conducte și ca GNL.
„Ziua de astăzi marchează o etapă importantă pentru expansiunea regională a MVM. Cu această achiziție, MVM își va consolida în continuare poziția în Europa Centrală și de Est, asigurând o bază solidă și continuitate pentru clienții săi din România, care pot conta în continuare pe servicii de cel mai înalt standard. Împreună cu conducerea viitoarei noastre companii, ne propunem să explorăm și să valorificăm noi sinergii care vor conduce la dezvoltarea pieței românești și vor spori rolul din ce în ce mai important al MVM în regiune. Sunt încântat și entuziasmat să colaborarea cu colegii noștri români și sunt încrezător că vom contura cu succes viitorul nostru împreună”, a declarat Károly Mátrai, director executiv al Grupului MVM.
Guvernul de la Kiev a declarat că nu va prelungi acordul care permite tranzitul gazelor către UE prin teritoriul său după data expirării din decembrie 2024. Între timp, Uniunea Europeană și Ucraina sunt în discuții cu un partener alternativ, Azerbaidjan, în privința aprovizionării cu gaze.
România încearcă să evalueze strict tranzacțiile grupului ungar MVM care va achiziționa E.ON Energie România. Potrivit comunicatului, Ministerul Energiei a luat deja act de decizie. Achiziția va fi analizată de către CEISD pentru a proteja interesele României.
„Ministerul Energiei a luat act de decizia recentă a două companii europene, E.ON şi MVM, cu implicaţii semnificative pentru piaţa de furnizare de energie electrică şi gaze naturale din România. Deşi componenta de furnizare nu include elemente de infrastructură critică, statul român va utiliza toate pârghiile legale pentru evaluarea strictă a acestei posibile tranzacţii. Această tranzacţie va intra acum pe circuitul complex de avizare, atât la nivel naţional, cât şi european, implicând o analiză detaliată a respectării normelxor de concurenţă stabilite prin Legea Concurenţei nr. 21/1996 şi a celor privind investiţiile străine reglementate de Ordonanţa de urgenţă nr. 46/2022 privind măsurile de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2019/452 al Parlamentului European şi al Consiliului din 19 martie 2019 de stabilire a unui cadru pentru examinarea investiţiilor străine directe în Uniune, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii concurenţei nr. 21/1996, achiziţia urmând a fi analizată şi de către Comisia pentru examinarea investiţiilor străine directe (CEISD), instituţie care supraveghează investiţiile strategice pentru a proteja interesele României”.
Vor fi analizate structura complexă a relaţiilor comerciale şi sursele de capitalizare ale MVM, inclusiv fluxurile de capital ale companiei maghiare, mai ales cele din afara Uniunii Europene, a mai declarat ministerul.
Citește mai mult despre: Sebastian Burduja, despre procesul de AVIZARE a tranzacției E.ON – MVM: „Noi ne vom apăra interesul nostru național”
Grupul MVM, fiind principalul furnizor de energie din Ungaria, o companie deţinută 100% de stat, ocupă locul 6 în Europa Centrală. Activează în 23 de ţări, având peste 19.000 de angajaţi şi un portofoliu de peste 11 milioane de clienţi (inclusiv aproape două milioane în Cehia, Slovacia şi România).
Potrivit ultimelor date financiare, în primul semestru al acestui an, compania a vândut o cantitate de 76 TWh de gaze naturale şi de 19 TWh de energie electrică. MVM poate stoca gazele naturale într-o cantitate de 4,4 miliarde de metri cubi. 85% din producţia de energie electrică este neutră din punct de vedere al emisiilor de dioxid de carbon.
Potrivit POLITICO, Ungaria are acum probabil cel mai ieftin gaz din Europa importului de gaze la preț redus din Rusia. Dar inflația a ajuns la 17% din 2023, iar datoria publică de 74,3% din PIB pentru 2024 amplifică nemulțumirea cetățenilor față de guvernul Orban. Potrivit Bloomberg, opozantul Peter Magyar acuză că Viktor Orban este vinovat pentru pierderea încrederii investitorilor străini, dar și pentru suspendarea finanțării europene.
Sursa Foto: Shutterstock/Profimedia
Citește și: