Într-o țară europeană, panourile SOLARE instalate pe balcon sunt la modă. Sunt mult mai ușor de instalat decât panourile de pe acoperiș
- Panourile solare instalate pe balcon, la mare căutare în Germania, țara care a devenit un model ecologist în Europa pentru tranziția la energiile verzi.
- Peste 400.000 de sisteme solare conectabile au fost instalate.
- Germania produce cea mai multă energie electrică din energia solară în Europa.
Numai în primul trimestru al anului 2024, au fost adăugate 50.000 de panouri fotovoltaice. Mare parte dintre acestea sunt panouri fotovoltaice care sunt instalate pe balcoanele locuințelor.
Presa europeană vorbește despre un boom al energiei solare în Germania.
Panourile solare, la mare căutare
Panourile solare pentru balcon sunt mai compacte decât cele instalate pe acoperiș. Acestea constau din două panouri conectate la o priză de electricitate. Produc însă numai 10% din energia sistemelor fotovoltaice de pe acoperișurile rezidențiale.
Clienții consideră balcoanele solare mai ușor de instalat spre deosebire de instalațiile de pe acoperișuri. Instalarea celor din urmă necesită instalatori autorizați.
Panourile sunt așezate pe o structură de montaj și atașate prin cabluri la un invertor care convertește electricitatea de la DC la AC. Bateriile sunt mult mai mici decât cele pentru acoperișuri, dar și la îndemână.
Pentru majoritatea oamenilor, balconul solar este mai atrăgător. În plus, nu pot instala panouri fotovoltaice pe acoperiș din multe motive: patrimoniu, umbră sau alte condiții de construcție ale acoperișului, potrivit Euronews.
China, principalul competitor al Germaniei în energia solară
Potrivit unui reportaj Euronews din februarie 2024, Republica Populară Chineză și Țările de Jos sunt principalii competitori ai Germaniei în domeniul fotovoltaic. Majoritatea prosumatorilor preferă să cumpere panouri fotovoltaice din China, fiind cu 50% mai ieftine decât cele produse în Europa. Panourile fotovoltaice de producție europeană sunt doar în proporție de 3% din piața Uniunii Europene.
Directorul tehnic al companiei Solarge, Gerard de Leede, spune că impactul competiției cu China este sesizabil. Competiția cu China pune foc pe jar independența energetică a Europei și în acest domeniu.
„Majoritatea companiilor observă impactul. Dar trebuie să ne orientăm după prețuri și să fim mai puțin competitivi și profitabili”.
Care ar fi soluția? Producția a mai multor panouri solare
Uniunea Europeană plănuiește să crească instalarea tehnologiilor cu energie verde cu 40%. De asemenea, Parlamentul European ar putea interzice importul de produse fabricate din țări unde se practică munca forțată.
Dries Acke, Directorul politic de la SolarPower Europe, spune:
„Este important că piața panourilor fotovoltaice este în creștere in cauza că nu suntem încă la nivelul dorit pe care trebuie să-l atingem după obiectivele impuse pentru anul 2030.