Performanță. Consumul de energie a scăzut, profitul Transelectrica a crescut. Măsurile care au dus la rezultatele pozitive ale companiei

Publicat: 15 02. 2021, 11:57

Deși în 2020 consumul intern net de electricitate a scăzut la nivel național cu 3%, compania de transport al energiei electrice, Transelectrica, a obţinut anul trecut un profit net de 114 milioane de lei. Rezultatul reprezintă o creştere cu 18% faţă de anul precedent.

Conform unui comunicat de presă citat de Agerpres, profitul brut al Transelectrica a crescut cu 60 de milioane de lei, de la 107 milioane de lei în intervalul ianuarie – decembrie 2019, la 167 milioane de lei în ianuarie – decembrie 2020.

Reprezentanţii Transelectrica susțin că s-a ajuns la aceste rezultate după reducerea tuturor costurilor operaţionale, inclusiv amortizare, precum şi de gestionarea eficientă a resurselor disponibile în conturile companiei.

Performanță pe fondul crizei Covid – 19

Rezultatele sunt cu atât mai spectaculoase cu cât vin într-un context economic dificil. Pe fondul afectării activității unor operatori din cauza pandemiei, în 2020 s-a remarcat o scădere a consumului de energie cu 3,48% faţă de anul 2019. În intervalul ianuarie – decembrie 2020, a fost tarifată o cantitate de energie de 53,85 TWh, faţă de 55,34 TWh în aceeaşi perioadă a anului trecut.

„Rezultatele obţinute în 2020, un an complicat pentru întreg sectorul economic, arată că Transelectrica s-a adaptat condiţiilor de business şi a reuşit să-şi concentreze eforturile pe acele acţiuni sustenabile şi esenţiale pentru siguranţa în funcţionare a Sistemului Electroenergetic Naţional: investiţiile şi mentenanţa”, a declarat Cătălin Niţu, directorul general executiv CNTEE Transelectrica.

Veniturile totale operaţionale realizate în anul 2020 au înregistrat o uşoară scădere de 1% comparativ cu anul anterior (2,368 miliarde de lei în 2020 faţă de 2,398 miliarde de lei în 2019), determinată în principal de scăderea veniturilor operaţionale aferente activităţii zero profit (piaţa de echilibrare), dar şi de scăderea cantităţii de energie electrică transportată.

Cheltuielile totale operaţionale (inclusiv amortizarea) realizate în intervalul ianuarie – decembrie 2020 au înregistrat o scădere de 4% comparativ cu perioada similară a anului anterior, până la 2,198 miliarde de lei.

În ceea ce priveşte segmentul activităţilor cu profit permis, pe zona principală a activităţilor de bază (transport şi dispecerizare SEN), s-a înregistrat o scădere cu 2% a veniturilor, determinată în principal de diminuarea cantităţii de energie electrică livrată consumatorilor.