Temerile s-au adeverit: Prețul energiei electrice a crescut în februarie cu peste 17%, în marja estimării specialiștilor
Dintre toate mărfurile și serviciile considerate „principale” pe piața românească, energia electrică a avut parte în ultimul an de cea mai mare creștere: peste 17 procente. La sfârșitul lui 2020, specialiștii avertizau că, în contextul liberalizării pieței către populație, vom asista la valori suplimentare ale facturilor de energie cuprinse între 13% şi 26%, în funcție de operator.
Conform datelor publicate joi de Institutul Național de Statistică, energia electrică a înregistrat un plus de 18,45% în februarie 2021 față de decembrie 2020 și un plus de 17,2% față de februarie 2020.
Nu același lucru s-a întâmplat în privința gazelor naturale, unde costurile au fost scăzute cu 2,18% din valoarea înregistrată în urmă cu un an, în vreme ce la energie termică nivelul a fost doar puțin mai mic, de 0,21%.
Doar două alte produse ori servicii au înregistrat o creștere de peste 10% în ultimul an, respectiv fasolea boabe (+ 16,07%) și uleiul comestibil (+ 11,45%). La servicii, cel mai mult s-au scumpit telefonia (+ 9,16%), urmată la mare distanță de igienă şi cosmetică (+ 5,89%)
Există și situații de ieftiniri consistente în ultimul an: cartofii au costat în februarie 2021 cu 28,79% mai puțin față de februarie 2020 iar serviciile de trafic aerian sunt cu 20 procente mai accesibile.
Per total, vorbim totuși de o creștere cu 3,2% a prețurilor de consum între februarie 2020 și februarie 2021.
La sfârșitul anului, reprezentanții Asociaţiei Energia Inteligentă (AEI) cereau amânarea cu şase luni a implementării deciziei de liberalizare a pieței pentru consumatorii casnici. Odată cu 1 ianuarie 2021, Autoritatea națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) nu mai intervine în determinarea preţului pentru consumatorii casnici. Acestea cad în sarcina furnizorului tradiţional care le calculează sub noua denumire de „prețuri de serviciu universal”.
În acest context, conform calculelor întocmite pe baza datelor din comparatorul de preţuri de pe site-ul ANRE, s-a ajuns la concluzia că vor fi variații cuprinse între 13 și 26%, în funcție de operator.