Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Eurostat. România a avut cea mai mare creștere PIB din UE în trimestrul IV al anului trecut. Principalele măsuri care au generat performanța

Eurostat. România a avut cea mai mare creștere PIB din UE în trimestrul IV al anului trecut. Principalele măsuri care au generat performanța

Eurostat. România a avut cea mai mare creștere PIB din UE în trimestrul IV al anului trecut. Principalele măsuri care au generat performanța

România a reușit o performanță economică de invidiat la nivelul Uniunii Europene, în cel de-al patru trimestru: a avut cea mai mare creștere a Produsului Intern Brut (PIB), raportată la trimestrul anterior.

Conform datelor prezentate miercuri de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), citând Eurostat, România a reușit să înregistreze o evoluție pozitivă în trimestrul patru al anului 2020 față de trimestrul anterior: cea mai mare creștere din UE (+5,3%). Țara nostră este urmată în clasament de Bulgaria (+2,1%), Cipru (+1,4%), Letonia (+1,1%) și Ungaria (+1,1%).

Conform estimărilor preliminare ale Eurostat, în anul 2020, PIB-ul ajustat sezonier a scăzut cu 6,8% în Zona Euro și cu 6,4% în UE. În al patrulea trimestru al anului 2020, PIB-ul ajustat sezonier s-a redus cu 0,6% în Zona Euro și cu 0,4% în UE, comparativ cu trimestrul anterior. Declinul urmează după o revenire solidă în trimestrul al treilea al anului 2020 (+12,4% în Zona Euro și 11,5% în UE).

Conform INS, în anul 2020, PIB –ul României a scăzut cu 3,9%, comparativ cu 2019. Produsul intern brut în trimestrul IV 2020 a fost, în termeni reali, mai mare cu 5,3% comparativ cu trimestrul III 2020. Față de același trimestru din anul 2019, produsul intern brut a înregistrat o scădere cu 1,5% pe seria brută și de 1,7% pe seria ajustată sezonier.

Cum se explică performanța României

Reprezentanții ASF susțin că, în cazul țării noastre, creșterea semnificativă a PIB-ului s-a datorat evitării impunerii unui lockdown sever, așa cum s-a întâmplat în cele mai multe state din UE.

În ciuda deficitului ridicat, România a reușit să stimuleze investițiile publice, în timp ce sectorul construcțiilor și-a continuat trendul ascendent iar sectorul IT s-a menținut la un nivel ridicat.

Numărul persoanelor angajate s-a majorat cu 0,3% atât în Zona Euro cât și la nivel UE în al patrulea trimestru 2020 față de trimestrul al treilea 2020. Estimările evoluției anuale, bazată pe date trimestriale, arată o diminuare a gradului de ocupare cu 1,8% în Zona Euro și de 1,6% în UE.

În ceea ce privește SUA, în al patrulea trimestru al anului 2020, PIB-ul a crescut cu 1% comparativ cu trimestrul anterior (după +7,5% în al treilea trimestru al anului 2020).