Focar de salmonella la o fermă de găini din Dâmboviţa. Circa 50.000 păsări vor fi sacrificate

Publicat: 04 06. 2021, 15:30
Actualizat: 04 06. 2021, 15:33

După gripa aviară, acum și salmonella începe să devină o amenințare pentru crescătorii de păsări din România. Un  astfel de focar a fost descoperit la o fermă de găini din Dâmboviţa, unde vor fi incinerate 48.000 de păsări. Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) face verificări pentru a stabili dacă au ajuns în comerţ găini sau ouă cu salmonella.

Focarul de salmoneloză a fost confirmat la o fermă care aparţine unei societăţi comerciale cu sediul în comuna Valea Mare, după cum a anunțat Prefectura Dâmboviţa.

„Centrul Local de Combatere a Bolilor Dâmboviţa, s-a întrunit în şedinţă extraordinară, în data de 3 iunie, la sediul Instituţiei Prefectului – Judeţul Dâmboviţa, ca urmare a confirmării focarului de salmoneloză, la ferma de găini aparţinând unei societăţi comerciale cu sediul în comuna Valea Mare, judeţul Dâmboviţa. La acest moment, reprezentaţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Dâmboviţa realizează ancheta epidemiologică, fiind identificate în cadrul societăţii comerciale 48.000 de păsări şi 400.000 de ouă”, precizează Prefectura Dâmboviţa.

Totodată, s-a stabilit incinerarea păsărilor din fermă.

Întrucât s-a stabilit că tipul de boală este din categoria celor majore, cu transmitere către om atât prin consumul de carne cât şi de ouă, în cadrul şedinţei  a fost propusă ca măsură de ecarisare a păsărilor incinerarea într-o unitate autorizată sanitar-veterinar” – comunicat Prefectura Dâmboviţa.

Liber la comerțul cu păsări vii

După ce în data de 7 mai comerțul cu păsări vii fusese interzis, în urma apariției mai multor focare de gripă aviară în județele Mureș şi Harghita, câteva săptămâni mai târziu decizia a fost anulată. Astfel, ANSVSA a propus în cadrul Centrului Național de Combatere a Bolilor ca unitățile comerciale înregistrate sanitar-veterinar (magazine pui de o zi și mijlocitorii de afaceri) să poată comercializa pui de o zi proveniți din stațiile de incubație autorizate sanitar-veterinar de pe teritoriul României către gospodăriile populației. De asemenea, și puii crescuți  în cadrul fermelor comerciale înregistrate sanitar veterinar pot fi vânduți direct către crescătorii de păsări din exploatațiile nonprofesionale, cu respectarea prevederilor legale.

ANSVSA a solicitat sprijinul fermierilor din industria avicolă în aplicarea măsurilor de biosecuritate, şi a tuturor crescătorilor în anunțarea imediată a serviciilor veterinare despre apariţia de îmbolnăviri şi/sau mortalități la păsări, identificarea comercianţilor ilegali şi respectarea tuturor măsurilor dispuse de autorități pentru a împiedica răspândirea acestei boli pe teritoriul țării noastre.

Gripa aviară evoluează în 16 țări din Uniunea Europeană, precum și în Ucraina și Irlanda de Nord. Cele mai multe focare sunt în Franța (438), Polonia (327) și Germania (207).