Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Imobiliare » Apartamentele noi din Capitală s-au scumpit și cu peste 20%, față de anul trecut. Cu cât sunt scoase la vânzare locuințele pe fiecare segment al pieței

Apartamentele noi din Capitală s-au scumpit și cu peste 20%, față de anul trecut. Cu cât sunt scoase la vânzare locuințele pe fiecare segment al pieței

Apartamentele noi din Capitală s-au scumpit și cu peste 20%, față de anul trecut. Cu cât sunt scoase la vânzare locuințele pe fiecare segment al pieței
Fotografie cu caracter ilustrativ. Sursa: Shutterstock

Prețurile solicitate pentru apartamentele noi din București au continuat să crească și în al doilea trimestru al acestui an, față de perioada similară a anului trecut, dar au început să stagneze față de începutul acestui an.

Apartamentele nou construite în Capitală – respectiv cele ridicate în perioada 2019-2022 – s-au scumpit, în medie, cu procente cuprinse între 10-22% – acestea fiind mediile creșterilor pentru segmentele mass-market, mediu, mediu-ridicat, premium și lux.

Datele reies dintr-o analiză comună a unei agenții cunoscute pe piața bucureșteană de consultanță imobiliară și a portalulul de anunțuri Imobiliare.ro, pe baza a peste 7.800 de anunțuri de vânzare listate.

Care sunt cauzele

„Contrar așteptărilor, prețurile pentru apartamentele noi nu sunt în scădere, ci în staționare, comparând evoluția T2 2022 față de T1 2022. Punem acest fapt atât pe seama costurilor de construcție a căror evoluție încă nu s-a stabilizat, cât și a creșterii nivelului de trai pentru mare parte a populației. În ceea ce privește următorul trimestru ne așteptăm la ajustări pentru proiectele localizate în zone mai puțin accesibile”, explică Andreea Comșa, Andreea Comșa, Managing Director al companiei Premier Estate Management.

„Piața rezidențială este în căutarea unui echilibru și e nevoie de timp pentru ca piața să accepte noua paradigmă în care se află – prețuri mai mari, costul finanțării în creștere pe fondul unei inflații ridicate. Chiar dacă anumite corecții sunt inerente pe termen scurt, în special pe segmentul mass-market, România se află în continuare printre țările cu cele mai accesibile locuințe raportat la puterea de cumpărare. Pe termen mediu și lung, există un singur scenariu posibil – prețurile apartamentelor din marile orașe ale României pot doar să crească”, spune Daniel Crainic, Director de Marketing, Imobiliare.ro.

Prețurile pe segmente și sectoare

Potrivi analizei citate, segmentul de locuințe accesibile (mass-market), cu prețuri cuprinse între 1.250 și 1.600 euro/mp util, a cunoscut cea mai mare creștere în trimestrul II al acestui an comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, și anume 22%. Comparativ cu primul trimestru al acestui an, s-au observat mici corecții pe anumite zone, în medie observându-se totuși o creștere de 5% a prețurilor solicitate. În sectorul 6 (cu precădere Militari, Drumul Taberei, Apusului) se poate observa o creștere semnificativă de la un an la altul, cuprinsă între 13 și 35% a prețului solicitat. Zonele analizate pe acest segment includ Apusului, Berceni, Crângași, Drumul Taberei, Păcii, Pantelimon, Theodor Pallady și Titan.

În ceea ce privește segmentul de locuințe mediu, cu prețuri solicitate cuprinse între 1.650 și 2.150 euro/mp util, se observă o creștere de 10% în trimestrul II al anului curent față de trimestrul II al anului trecut și o stagnare a prețului fată de începutul acestui an. Zonele analizate pe acest segment includ Iancului, Mihai Bravu, Eroii Revoluției, Dristor și Bucureștii Noi.

În perioada aprilie-iunie a acestui an, prețurile solicitate pe segmentul mediu-superior/ medium-high (cuprinse între 2.200 și 2.500 euro/mp util) au cunoscut o creștere comparativ cu 2021 de 20% și o stagnare în comparație cu primele trei luni ale acestui an. Zonele analizate pe acest segment includ Timpuri Noi, Parcul Carol, Băneasa și Tineretului.

În ceea ce privește segmentul premium, adică locuințele cu prețuri pe mp util cuprinse între 2.500 și 2.700 euro, acesta a cunoscut o scumpire de 10% în trimestrul al II-lea al acestui an față de aceeași perioadă a anului 2021 și o stagnare pentru următoarele 3 luni. Zonele analizate pe acest segment includ Aviației, Dacia, Dorobanți, Eminescu, Floreasca, Universitate și Victoriei.

Segmentul de lux – proprietăți cu prețuri ce depășesc 2.900 euro/mp a avut o apreciere d 20% față de anul trecut și o stagnare în perioada aprilie- iunie față de lunile anterioare. Zonele analizate pe acest segment includ Aviatorilor, Herăstrău, Kiseleff, Nordului și Romană, confor sursei citate.

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele