Bucureștiul, un oraș prea scump! O garsonieră din Sectorul 4 poate costa și 190.000 EURO
A fi proprietar de apartament este un vis tot mai greu de atins în România, mai ales în marile orașe. Scumpirile sunt unele record, o spun chiar specialiştii din domeniul imobiliar. Pentru o familie, chiria rămâne metoda cea mai la îndemână.
De exemplu, un apartament de două camere, de 50 de metri pătraţi, situat în sectorul 4, poate costa 190.000 de euro. O garsonieră în centru capitalei poate depăşi 140.000 de euro.
„Daca în zonele periferice putem găsi apartamente la 1.000 – 1.200 euro/mp, în zonele centrale depășesc 2.000 de euro/mp”, spune Horia Ion, preşedinte ABI, pentru Antena 3 CNN.
„Este o piață unde autorizațiile de construire s-au dat cu dificultate. În ultimul an, suprafața utilă autorizată în București a scăzut cu 50%. Pe termen mediu, ne așteptăm ca numărul de locuințe nou livrate să fie în scădere. Iar în condițiile în care cererea rămâne ridicată, vom vedea în continuare presiune pe prețuri în perioada următoare”, a declarat Gabriel Blăniţă, director asociat companie consultanţă imobiliară.
Atenție însă – capitala este însă doar pe locul 3 în topul celor mai scumpe locuințe. Prețul este influențat de raportul dintre cerere şi ofertă, dar și în funcție de localizare. Garsoniera poate costa mai mult dacă blocul se află în proximitatea unei guri de metrou.
În Cluj Napoca, metrul pătrat este, în medie, aproximativ 2.900 euro, iar în Brașov, metrul pătrat se vinde cu un preţ mediu de aproape 2.000 de euro. Și cei care vor să închirieze plătesc cu 14% mai mult în 2024. În medie, în Capitală de exemplu, o garsonieră se închiriază cu prețul mediu de 370 de euro.
Un apartament cu două camere poate costa 580 euro, iar un apartament cu trei camere – 790 de euro, adică aproximativ 4.000 de lei pe lună. În toamnă, preţurile chiriilor cresc când studenții încep noul an universitar, arată analizele din piaţă.