În România, orașele cu cele mai mici chirii pot varia în funcție de mai mulți factori, inclusiv de regiunea geografică, infrastructură, accesibilitate și nivelul de dezvoltare economică.
Unele orașe mai mici sau localități din zonele mai puțin populate sau mai puțin dezvoltate economic pot avea în general chirii mai mici.
Totuși, un oraș mare din România este considerat „raiul” chiriașilor, pentru că aici apartamentele pot fi închiriate cu prețuri mult mai mici față de alte județe.
„În vreme ce chiriașii din Brașov dau mai bine de jumătate dintr-un salariu pe chirie, costul de închiriere în Timișoara reprezintă aproximativ o treime din salariul mediu net, arătând discrepanțe mari de la un oraș la altul. Timișoara rămâne astfel cel mai accesibil și atractiv mare oraș din perspectiva venituri versus chirie.
Pe de altă parte, deși chiriile continuă să crească, observăm totuși o încetinire a ritmului, ca urmare a creșterii interesului pentru achiziția de locuințe”, a declarat Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro, care a realizat o analiză pentru a vedea câți bani din venitul lunar plătesc românii pe chirie, citat de Observator News.
Câștigul salarial mediu net din Timiș este de 5.278 de lei, al treilea cel mai mare din țară, după cel obținut de angajații din București și Cluj, arată datele INS.
Chiriile solicitate în Timișoara sunt, în schimb, cele mai mici în rândul principalelor centre regionale ale României. Pentru a închiria un apartament cu 2 camere ai nevoie, în medie, de 1.888 lei/lună, astfel trebuie să aloci pentru plata chiriei 36% din câștig.
La polul opus, orașele cu cele mai mari chirii, în 2024, la apartamentele cu 2 camere, sunt București și Cluj-Napoca. Iar Capitala pare că se distanțează, de la o lună la alta, de orașul transilvănean.
Totuși, și în București chiria diferă în funcție de zona în care este locuința. De exemplu, în nordul Capitalei, prin Aviatorilor, Kiseleff și Primăverii, un apartament cu 2 camere se închiriază, în medie, cu 1.250 euro/lună.
Dacă ne raportăm la celelalte cartiere, media este de 500 de euro/lună.
În Cluj-Napoca, zona Andrei Mureșanu este cea mai scumpă. Aici, chiria ajunge, în medie, la 700 euro/lună pentru un apartament cu 2 camere.
Vă recomandăm să citiți și: