Prețurile apartamentelor au reînceput să crească în martie. La cât a ajuns suma medie cerută de vânzători în București și marile orașe

Prețurile apartamentelor au reînceput să crească în martie. La cât a ajuns suma medie cerută de vânzători în București și marile orașe
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ
Publicat: 07/04/2021, 15:06

Dacă în primele două luni ale anului prețurile solicitate de vânzătorii de locuințe înregistrau ușoare scăderi, sumele au început să crească în luna martie. Cele mai mari creșteri de prețuri sunt în Cluj-Napoca și București.

Prețul mediu solicitat de proprietarii de apartamente a crescut în luna martie, cu 1,5%, față de februarie. după ce în primele luni a înregistrat ușoare scăderi, ajungând, la nivel național, la 1.379 de euro pe metru pătrat, arată cea mai cerentă analiză a imobiliare.ro.

Creșterea prețurilor solicitate pentru locuințe se oprise la 3,5% la finalul anului 2020, față de al patrulea trimestru din anului 2019, după ce, la în primele trei luni ale anului trecut, înaintea izbucnirii pandemiei de COVID-19, proprietarii voiau cu aproape 10% mai mult decât în 2019, conform raportului privind piața rezidențială pe trimestrul IV din 2020 al AnalizeImobiliare.ro și Imobiliare.ro. Ritmul de creștere în ultimul trimestru al anului trecut era la jumătatea celui înregistrat în ultimele luni din 2019.

Segmentul imobiliar continuă să crească. Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), numărul autorizaţiilor de construire eliberate pentru clădiri rezidenţiale a crescut cu 3,1% în februarie 2021, comparativ cu aceeaşi lună din 2020.

Prețurile din București și marile orașe

Conform Indicelui Imobiliare.ro, suma medie solicitată de vânzătorii de apartamente – atât noi, cât și vechi – a ajuns la 1.379 de euro pe metru pătrat util, în creștere cu 1,3% față de valoarea de la finalul lunii februarie, de 1.358 de euro pe metru pătrat util.

Prețurile cerute au crescut în patru dintre cele șase mari orașe monitorizate de Imobiliare.ro, iar în fruntea clasamentului sunt Cluj-Napoca și Bucureștiul. În restrul centrelor regionale, valoarea medie de listare a stagnat.

București:

Apartamentele disponibile spre vânzare în București au avut în martie un preț listat cu 1,6% mai mare față de luna anterioară, ajungând de la o medie de 1.395 de euro pe metru pătrat util, până la 1.418 euro pe metru pătrat.

Creșterile au fost atât pe segmentul de apartamente vechi, dar mai ales pentru cele noi. Locuințele din blocurile vechi s-au apreciat cu 0,6% (de la 1.386 de euro pe metru pătrat, la 1.395 de euro pe metru pătrat), în vreme ce apartamentele nou-construite au înregistrat o creștere de 2,4%, de la 1.401 la 1.435 euro pe metru pătrat util.

Brașov:

Prețurile cerute pe piața rezidențială din Brașov în martie au stagnat, în medie, la un nivel de 1.277 de euro pe metru pătrat util, conform indicelui Imobiliare.ro. Media provine din creșterea pe segmentul de locuințe vechi, în raport cu scăderea înregistrată pentru apartementele noi. Astfel, potrivit imobiliare.ro, un apartament vechi poate fi achiziționat în prezent, în medie, cu 1.257 de euro pe metru pătrat util, respectiv cu 1% mai mult decât în februarie (1.244 de euro pe metru pătrat). În același timp, prețurile cerute în ansamblurile rezidențiale noi au scăzut, într-un caz, la o valoare medie de 1.306 euro pe metru pătrat, în scădere cu 2,3% față de februarie (1.337 de euro pe metru pătrat util).

Cluj-Napoca:

Cluj-Napoca conduce atât în topul prețurilor, cât și al creșteri de preț, arat imobiliare.ro. Astfel, suma listată pentru apartamente s-a majorat cu 2,1% în martie față de luna precedentă, ajungând la o medie de 1.887 de euro pe metru pătrat util (față de 1.848 de euro pe metru pătrat)

Ambele segmente au înregistrat majorări, respectiv de 1,7% pentru locuințele din blocurile vechi (de la 1.822 la 1.853 de euro pe metru pătrat util), și de 2,7% pentru cele din ansamblurile noi (de la 1.874 la 1.924 de euro pe metru pătrat).

Constanța:

Apartamentele disponibile spre vânzare în Constanța s-au menținut, per ansamblu, la valoarea medie de listare din februarie, respectiv 1.268 de euro pe metru pătrat util. Scăderea de 0,6% pentru apartamentele vechi (de la 1.265 la 1.257 de euro pe metru pătrat) a fost contrabalansată de aprecierea cu 1,2% pentru locuințele nou-construite (de la 1.273 la 1.288 de euro pe metru pătrat).

Iași:

Vânzătorii de apartamente din capitala Moldova au listat prețuri cu 0,6% mai mari în martie față de februarie, de la o medie de 1.070 la 1.078 de euro pe metru pătrat util. S-au apreciat cu 1,1% prețurile petru locuințele vechi (de la 1.091 la 1.103 euro pe metru pătrat). Pentru cele noi, creșterea este insensibilă, de 0,1%, astfel că un astfel de apartament era scos la vînzare cu 1.057 de euro pe metru pătrat (față de 1.056 de euro pe metru pătrat la sfârșitul lunii anterioare).

Timișoara:

În capitala Banatului, suma medie solicitată pentru un apartament a crescut modest în luna martie, față de luna precedentă, respectiv cu 0,2%, de la 1.301 la 1.304 euro pe metru pătrat util. Apartamentele vechi disponibile spre vânzare pe piața timișoreană au fost listate cu prețuri cu 0,9% mai mari în martie, de la 1.297 la 1.309 euro pe metru pătrat util. Pe de altă parte, locuințele noi au fost scoase pe piață cu prețuri cu 1,9% mai mici (de la 1.316 la 1.291 de euro pe metru pătrat util).

Madalina Prundea
Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina mai mult

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Un instalator austriac a găsit o comoară de 2,3 milioane de euro într-o locuință
Bianca Drăguşanu s-a dezlănţuit și… Gabi Bădălău a spus totul, după scandal: ordin de protecție?!...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Rusia, repetiție pentru un posibil atac nuclear. Ce sistem american poate distruge rachetele intercontinentale ale...
Andreea Nechita, fiica unui cunoscut dezvoltator imobiliar din Iași, a murit subit la doar 22...
Un bărbat a sunat la 112 să anunțe că un hoț i-a intrat în casă....
Putin a anunțat că Rusia a lovit Ucraina cu o nouă rachetă, cu nume de...
Răsturnare de situație! Silviu Prigoană nu ar avea un testament. Cine ar fi primit toată...
Data la care intră pensiile pe card în decembrie 2024. Ce se întâmplă cu cei...
România, lovită de un al doilea val de ninsori, ploi şi viscol de joi seara....
De ce s-a spânzurat Iasmina la 14 ani. Vărul fetei a dezvăluit: "A fost pedepsită"....
Ce se întâmplă cu pensiile românilor după ce Guvernul a rămas fără fonduri! Cu ce...
Avem TESTAMENTUL lui Silviu Prigoană! Surpriză MAXIMĂ pentru Adriana Bahmuțeanu
Rovinieta NU se mai plătește înaintea efectuării călătoriei. Legea a intrat în vigoare
Cooperare între compania cehă CZ şi compania românească Transcarpat Sportours International. Puşca de asalt CZ...
Află aici ADEVĂRUL! De ce pare totul PLAT dacă Pământul e rotund?
Se schimbă permisele auto. Decizia luată la Guvern pentru șoferii români
Analiză. Locul din România în care se trăiește cel mai bine. Orașul din care toți...
Cod roșu de viscol în mai multe județe ale țării! În ce zone sunt așteptate...
"Tata, nu!" Ultima discuție pe care Igor Cuciuc a avut-o cu Andreea, chiar înainte de...
Șocul dimineții pentru Mădălin Ionescu! Câinele familiei a evadat din curte. Ce s-a întâmplat cu...
VIDEO Ce a surprins Igor Cuciuc la mormântul fiicei sale: "Puișorul nostru"
BANCUL ZILEI. Soacra către ginerele BULĂ: -Ce-o fi văzut fata mea la tine?
1 din 10 copii, victimă a violenței în primele două luni ale anului școlar