Primăria TG. Jiu a semnat un contract de achiziție pentru 11 troleibuze noi, ce vor fi livrate de Solaris Bus & Coach. În valoare totală de 4,5 milioane de euro, mijloacele de transport în comun vor începe să transporte călători în prima parte a anului 2022.
Solaris Bus & Coach a anunțat miercuri că va livra orașului craiovean 11 troleibuze Trollino 12 de ultimă generație. Potrivit companiei, contractul a fost semnat recent, în urma unei licitații lansate de Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, iar valoarea totală a acestuia se ridică la aproape 4,5 milioane de euro.
Este al doilea contract anunțat în mai puțin de o săptămână, după ce pe 22 ianuarie constructorul anunța că va livra 25 de troleibuze Solaris Trollino 18 în municipiul Brașov.
Diferența dintre troleul oltenesc și cel brașovean
Cele 11 mijloace de transport în comun destinate oltenilor au podea joasă și sunt primele vehicule de transport public ale producătorului european care vor opera în Târgu Jiu.
Conform fișei tehnice, troleibuzele Solaris Trollino 12 sunt echipate cu motoare electrice de 160 kW, au aer condiționat, un sistem modern de informare a pasagerilor, camere de supraveghere video și un sistem de numărare a pasagerilor. Fiecare troleibuz poate transporta până la 91 de pasageri, inclusiv 35 de persoane așezate.
În cazul celor 25 de mijloace de transport în comun ce vor fi livrate în Brașov, Solaris Trollino 18, acestea sunt dotate cu un motor electric cu tracțiune de 240 kW, propulsie Medcom și captatori de curent cu retragere automată în cazul desprinderii de la rețea. Au și baterii de tracțiune pentru situații de urgență, ce oferă o autonomie de aproximativ 5 km în lipsa contactului cu linia de electricitate. Pot transporta până la 133 de pasageri, incluzând 41 de persoane așezate.
La capitolul confort, în plus față de modelul destinat oltenilor, brașovenii vor beneficia de porturi USB ce le vor permite reîncărcarea dispozitivelor mobile în timpul călătoriei, precum și acces la Wi-Fi.
În prezent circulă peste 300 de vehicule Solaris în opt orașe din România: Craiova, Cluj-Napoca, Pitești, Brașov, Satu Mare, Galați, Baia Mare și Oradea, ponderea vehiculelor electrice fiind de circa 50% din total.
La nivel european, Solaris Bus & Coach SA este unul dintre cei mari producători de autobuze și troleibuze. În cei aproape 25 de ani de existență, compania a produs peste 20.000 de vehicule folosite în transportul public din sute de orașe europene.
În prezent, Solaris este lider de piață pe segmentul de e-mobilitate în transportul public, grație gamei sale largi de troleibuze, autobuze electrice cu acumulator și autobuze hibrid livrate. În septembrie 2018, Solaris Bus & Coach s-a alăturat grupului spaniol CAF.