Compania Națională de Investiții în Infrastructura Rutieră (CNAIR) a semnat contractul pentru proiectarea a șase noduri rutiere pe autostrăzile A1 și A3. Lucrările vor fi executate în județele Timiș, Hunedoara, Alba, Arad și Bihor.
Anunțul a fost făcut joi dimineață de ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă.
„Autostrăzile noastre au nevoie de cât mai multe descărcări, pentru a deservi un număr cât mai mare de cetățeni. Astfel, creștem accesibilitatea la rețeaua primară de transport rutier și sprijinim investițiile cu noi drumuri de conexiune la infrastructura modernă, aflată în permanentă extindere”, a declarat Drulă.
Conform datelor prezentate de acesta, primul dintre ele este nodul rutier la Cugir (foto), la joncţiunea DJ704 cu A1, în Judeţul Alba; acesta va spori gradul de accesibilitate a zonei industriale Cugir către autostrada Sibiu-Orăștie.
Cel de-al doilea nod rutier este la Sântuhalm, la joncţiunea DC129 cu A1, în Judeţul Hunedoara. „Marele beneficiu este conectarea la rețeaua de transport TEN-T a unor zone spre care, momentan, accesul este dificil. Astfel sunt susținute economia și turismul local, pentru dezvoltarea durabilă a regiunii”, susține ministrul Transporturilor.
Altă lucrare va fi executată la Recaș, la joncţiunea drumului judeţean DJ609E cu A1, în Județul Timiș, pentru a facilita legăturile cu stațiunea viticolă Recatim – Stanciova, cât și descărcarea fluxurilor de trafic de pe DN6.
Tot în Timiș se va lucra la Bethausen, la joncţiunea DJ609 cu A1, care va îmbunătăți accesul fluxurilor de trafic generate de localitățile Cliciova, Bethausen și Cladova.
Alte două noduri rutiere vor fi la Cruceni, la joncţiunea DJ682G cu A1, la sud de municipiul Arad și la Spinuș, la joncţiunea DN1P cu A3, în Judeţul Bihor.
Este al doilea contract de proiectare semnat de CNAIR, săptămâna aceasta. Precedentul a fost parafat miercuri și se referă la drumul expres Craiova – Târgu Jiu, în lungime de 100 km.
Contractul valorează 20 de milioane de lei și beneficiază de finanțare europeană, iar durata acestuia este de 24 de luni (14 luni studiu de fezabilitate, 3 luni autorizație de construire, 3 luni proiectul tehnic, 4 luni pregătirea documentației pentru licitația de execuție).