Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Infrastructură & Telecomunicații » Investiție „verde”. Încă un municipiu devine VeloCity și lansează licitația pentru zeci de stații de închiriere și sute de biciclete inteligente

Investiție „verde”. Încă un municipiu devine VeloCity și lansează licitația pentru zeci de stații de închiriere și sute de biciclete inteligente

Investiție „verde”. Încă un municipiu devine VeloCity și lansează licitația pentru zeci de stații de închiriere și sute de biciclete inteligente

Drobeta Turnu Severin este cel mai nou municipiu care apare pe harta națională a localităților cu un sistem organizat de transport de tip VeloCity. Municipalitatea a lansat licitația pentru „Sistem alternativ de mobilitate urbană utilizând stații automate de închiriere a bicicletelor”, pentru care pune la dispoziție un buget de 6,1 milioane de lei, fără TVA.

Drobeta VeloCity va avea 21 stații de biciclete, 240 biciclete inteligente, 5 biciclete pentru seniori și 5 biciclete pentru persoane cu dizabilități.

Conform caietului de sarcini, se urmărește furnizarea, montarea și punerea în funcțiune a echipamentelor/ dotărilor care formează sistemul alternativ de mobilitate urbană.  Este vorba de terminale inteligente de închiriere a bicicletelor, stații inteligente de predare și preluare a bicicletelor (dock), biciclete inteligente prevăzute cu computer de bord, triciclete inteligente prevăzute cu computer de bord, aplicația mobilă.

Se vor amenaja un centru de operare și stații de depanare. Termenul limită de depunere a ofertelor este de 15 martie.

Programul prevede și amenajarea a 7,5 km de piste pentru bicicliști.

Orașele în care bicicleta devine o alternativă

Sistemul de bike – sharing este deja prezent, de mulți ani, în diferite orașe din România. În București și în alte șase orașe din țară (Oradea, Alba Iulia, Sibiu, Brașov, Iași, Constanța) există I’velo, tot în București a mai fost Ape Rider, și a intrat ca operator de acest tip, de anul trecut, Citylink.

Printre cele mai vechi proiecte sprijinite de autoritatea locală, cu finanțare europeană, de obicei, poate fi semnalat cazul celor din Cluj Napoca: Cluj Bike reprezintă o rețea de 50 de stații de închiriere de biciclete în regim self-service. Proiectul de 12 milioane de lei și-a propus și amenajarea a 52 de kilometri de piste pe teritoriul municipiului și al comunelor Florești și Apahida.

La Iași, „VeloCity” beneficiază de o finanțare de 4,6 milioane euro. Vor fi amenajate 50 de stații de îmbarcare și închiriere pentru biciclete (pe 62 de amplasamente) și vor fi cumpărate 813 de biciclete inteligente mecanice, 37 de biciclete inteligente electrice și 80 de triciclete pentru seniori și pentru persoanele cu dizabilități.

L-a Sibiu a fost semnat anul trecut un contract de 13,4 milioane de lei, pentru „Sistem automat de închiriat biciclete în regim self – service – Sibiu Bike City”.

Tot anul trecut a fost semnat și la Piatra Neamț proiectul de realizarea a 22 de stații pentru închiriere biciclete și 220 de biciclete (160 clasice și 60 electrice).

Citește și