Premieră. ISU a lansat licitația pentru prima navă maritimă de intervenție din dotarea sa. Bugetul alocat este de 141 milioane de lei
Prezent până acum pe uscat sau în aer, Inspectoratul pentru Situații de Urgență va interveni în curând și pe mare. În acest sens, a lansat licitația publică pentru achiziția primei nave multirol, pentru care are un buget estimat de 141 milioane lei. Investiția face parte dintr-un proiect amplu, în valoare de 682 milioane euro, finanțat din fonduri europene.
„Autoritatea contractantă dorește să achiziționeze o navă multirol ce are ca scop sporirea capacității de intervenție pe mare, ceea ce va conduce la creșterea numărului de vieți salvate, bunuri recuperate, precum și reducerea impactului negativ asupra mediului în situații de urgență”, se arată în expunerea de motive ce însoțește anunțul de licitație. Nava este inclusă la categoria „stingere a incendiilor”.
Companiile care doresc să se înscrie în competiție trebuie să aibă o cifră de afaceri anuală generală de cel puțin 100 de milioane lei, în ultimii trei ani. În plus, trebuie să demonstreze că în ultimii cinci ani au furnizat produse similare în valoare cumulată de cel puțin 70 milioane lei, fără TVA.
Cererile de participare se pot depune până pe 15 martie iar contractul ar urma să fie onorat în 24 de luni.
Mega – proiectul de dotare a ISU
La începutul anului trecut, ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloş, şi secretarul de stat Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, anunțau semnarea proiectului cu cea mai mare finanțare primită până acum de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență: 682 de milioane de euro. Banii reprezintă fonduri europene derulate prin Programul Operațional Infrastructură Mare.
Nava multirol trei șalupe noi vor permite executarea misiunilor de stingere a incendiilor, salvarea persoanelor și acordarea asistenței medicale de urgență, dar și de căutare-salvare pe mare.
Pe lângă acestea, proiectul include zeci sau chiar sute de diferite tipuri de dotări utilitare, necesare în activitatea de prim – ajutor: 20 ambulanțe tip A, 55 ambulanțe tip B, 10 ambulanțe tip C, 38 autospeciale pentru transportul la intervenții, 64 autospeciale de intervenție și salvare de la înălțime, 276 autospeciale de stingere cu apă și spumă – capacitate 4.000 litri, 200 autospeciale de stingere cu apă și spumă – capacitate 10.000 litri; 42 autospeciale de primă intervenție pentru lucrul cu apă la înaltă presiune și hidroperforare, șase elicoptere ușoare; trei elicoptere medii/ grele (terestru), trei elicoptere medii/grele (maritim), ș.a.