Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Producătorul de țigarete JTI investește încă 60 milioane de euro în fabrica din România. Cu cât a contribuit industria tutunului la buget

Producătorul de țigarete JTI investește încă 60 milioane de euro în fabrica din România. Cu cât a contribuit industria tutunului la buget

Producătorul de țigarete JTI investește încă 60 milioane de euro în fabrica din România. Cu cât a contribuit industria tutunului la buget
Sursa foto: Shutterstock - caracter ilustrativ

Japan Tobacco International (JTI), unul dintre cei mai mari producători de țigarete pe plan local, anunță investiții de 60 de milioane de euro pentru modernizarea fabricii din România. Cea mai mare parte a producției din fabrica de pe platforma Pipera merge la export, capitol la care România a înregistrat creșteri de 45% în 2020, față de anul precedent.

Volumul de țigarete produse în România de Japan Tobacco International (JTI) va crește, în urma programului de investiții pentru următorii trei ani. JTI va investi 60 de milioane de euro pentru modernizarea capacităților de producție ale fabricii din România, care va avea un rol foarte important în aprovizionarea piețelor din Uniunea Europeană cu produse JTI, a transmis compania, miercuri, printr-un comunicat de presă.

„JTI Manufacturing va fi dotată cu echipamente de ultimă oră din punct de vedere tehnologic și al standardelor de producție”, a declarat Jamie Dunlop, Factory Lead JTI România.

Investiții de sute de milioane de euro în ultimii ani

Unitatea de pe platforma Pipera produce țigarete din 1994, la un an de când JTI a intrat în România, moment de la care a investit pe plan local peste 250 milioane de euro. În 2012, JTI Manufacturing a investit 25 milioane de euro în capacitățile de producție, ceea ce a presupus și crearea a peste 125 de noi locuri de muncă.

În fabrică lucrează în prezent aproximativ 500 de oameni, dintr-un total de peste 1.200 angajați ai JTI în România. Aproape 70% din producția fabricii pe de platforma Pipera merge la export.

La export merge și aproape 60% din producția fabricii de la Ploiești a British American Tobacco, liderul de piață din România. „Acest lucru a fost posibil datorită investițiilor constante din ultimii ani, care au depășit pragul de 500 de milioane de euro și care ne-au permis să ne dublăm capacitatea de producție în ultimii ani”, a declarat Ileana Dumitru, director Juridic și Relații Publice British American Tobacco, printr-un comunicat de presă al companiei.

Investiția anunțată de cel de-al treilea mare producător de pe piața locală a tutunului, Philip Morris Internațional, în România este de peste 500 de milioane de euro numai în ultimii patru ani.

Încasări mai mari la buget din accize și taxe în 2020

Potrivit reprezentanților companiei, cele două entități cu care JTI își desfășoară activitatea în România au virat în 2020 la bugetul statului peste 4,77 miliarde de lei (aproape un miliard de euro), în creștere cu mai mult de 12% față de taxele plătite pentru 2019. Suma reprezintă accize, TVA și alte taxe, impozite și contribuții aferente anului trecut, plătite până în prezent.

Și British American Tobacco a anunțat, în februarie 2021, că a plătit în 2020 accize și taxe în creștere cu aproximativ 500 de milioane de lei mai mult decât în 2019, ajungând la de circa 9,4 miliarde de lei. „Menținerea unui nivel scăzut al contrabandei cu țigări, precum și un cadru fiscal predictibil reprezintă condiții esențiale atât pentru asigurarea contribuțiilor la bugetul de stat, cât și pentru stimularea investițiilor”, a declarat Ileana Dumitru, Director Juridic și Relații Publice, British American Tobacco. Potrivit reprezentanților BAT, contribuția anuală a companiei la bugetul de stat este de aproximativ 2 miliarde de euro sub forma accizelor și taxelor.

Pe fondul acțiunilor de combatere a vânzărilor ilegale, piața neagră a țigaretelor a scăzut în ianuarie 2021 la 8,6% din totalul consumului, față de 9,2% în noiembrie, anul trecut, conform unui studiu al companiei Novel Research, situându-se la cel mai mic nivel din ultimii 12 ani.

Conform execuției preliminare a bugetului general consolidat la finele anului 2020, veniturile din accizele pentru produsele din tutun au înregistrat o creștere de 10,9% (an/an). Conform Ministerului Finanțelor, creșterea a fost susținută și de majorarea nivelului accizei la țigarete. Accizele încasate din vânzarea de țigarete însumau, după 11 luni din 2020, peste 12,3 miliarde de lei. Pe fondul contracției încasărilor din accizele pentru produse energetice, industria tutunului a fost cel cel mai solid contribuabil la buget , după cum a explicat Director Corporate Affairs JTI România, Moldova și Bulgaria.

Cu cât a contribuit industria la balanța comercială a României

România este al treilea producător european de țigarete, după Germania și Polonia. Conform datelor INS citate de JTI și BAT, valoarea totală a exporturilor de produse din tutun prelucrat, adică țigarete și produse din tutun încălzit, în anul 2020 a fost de 1,37 miliarde euro, cu 45% mai mult decât anul precedent. De altfel, în anul 2020 produsele din tutun au reprezentat peste jumătate (53%) din totalul exporturilor de produse alimentare, băuturi și tutun. În același timp, valoarea totală a importurilor de tutun brut și prelucrat a fost de circa 355 de milioane euro, ceea ce înseamnă că tutunul a avut o contribuție pozitivă la balanța comercială a României de aproape 1 miliard de euro.

Cifra de afaceri a industriei tutunului se ridica, în 2019, la aproape 21 miliarde de lei, în creștere cu 17,3% față de 2018. Circa 80% din cifra de afaceri cumulată a industriei reprezintă taxe virate la bugetul statului (acciza, TVA, alte taxe și impozite, adică aproape 17 miliarde lei (circa 3,6 miliarde euro), conform președintelui INACO, Andreea Paul, conferențiar universitar doctor la Facultatea de Relaţii Economice Internaţionale (ASE), unul dintre autorii unei analize de impact a Proiectul de lege pentru modificarea unor acte normative destinate reglementării produselor din tutun, respins în Parlament anul trecut.

În România primii trei mari producători de produse din tutun dețin peste 90% din piața țigaretelor, respectiv, conform estimărilor companiilor, British American Tobacco (BAT) – 53%, Japan Tobacco International (JTI), aproape 30%, urmat de Philip Morris International (PMI).

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele