Prima pagină » Economic » Macroeconomie » PROGRAM DE GUVERNARE / TURISM. Măsuri propuse: Ajutoare de stat pentru operatori și Horeca, stimulente pentru agenții și tichete de vacanță mărite

PROGRAM DE GUVERNARE / TURISM. Măsuri propuse: Ajutoare de stat pentru operatori și Horeca, stimulente pentru agenții și tichete de vacanță mărite

PROGRAM DE GUVERNARE / TURISM. Măsuri propuse: Ajutoare de stat pentru operatori și Horeca, stimulente pentru agenții și tichete de vacanță mărite
Programul de guvernare 2020 - 2024 propus de PNL, USR-PLUS și UDMR include măsuri pentru relansarea turismului intern / Sursă FOTO: Shutterstock

Coaliția PNL-USR PLUS-UDMR anunță, în Progamul de guvernare 2020 – 2024, măsuri pentru susținerea unuia dintre sectoarele cele mai afectate de pandemia de COVID-19, industria ospitalității, prin acordarea unui ajutor de stat pentru compensarea pierderilor. Mai mult, agenţiile de turism vor primi stimulente financiare pentru fiecare turist stăin pe care îl aduc în țară şi care doarme mai mult de cinci nopţi în România.

Acordarea unui ajutor de stat operatorilor din turism și Horeca în 2021, pentru a compensa pierderile înregistrate în 2020, este promisă de coaliția Partidul Național Liberal, Alianța USR-PLUS și Uniunea Democrată Maghiară din România în Programului de guvernare 2020 – 2024. Documentul nu prevede însă valoarea sprijinului care ar urma să fie acordat.

La conducerea acestui minister a fost propus Claudiu Năsui (USR PLUS). Audierile ministrilor propuși de coaliția PNL-USR PLUS-UDMR a început miercuri în comisiile reunite de specialitate ale Parlamentului, iar planul este ca votul să aibă loc de la ora 18:00, potrivit premierului desemnat, Florin Cîțu.

Noi tipuri de vouchere

Potrivit Programului de guvernare 2020 – 2024, agențiile de turism ar urma să primească stimulente pentru fiecare turist străin care stă mai mult de 5 nopți în România (incoming).

În plus, în strategia Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului este prevăzută prelungirea programului de acordare a tichetelor de vacanță pentru angajații din sectorul public și cel privat, cu actualizarea sumei la nivelul salariului minim pe economie. Valoarea unui tichet este în prezent de 1.450 de lei, iar salariului minim pe economie, 2.230 de lei.

Documentul prevede și acordarea unor tichete speciale, destinate exclusiv consumului în unitățile de alimentație publică autorizate și emiterea de vouchere de vacanță speciale pentru pensionari, destinate exclusiv tratamentelor balneo-climaterice.

Sunt anunțate și vouchere educaționale care vor fi date către școli pentru a stimula activitățile extrașcolare cu ieșire din clasa de studiu și vizitarea diverselor atracții (muzee, arii naturale protejate, situri arheologice, participarea la spectacole etc.) sau/și participarea la activități organizate cu caracter sportiv (drumeție, cursuri de schi, cicloturism etc.) cu utilizarea unor servicii turistice inclusiv cazare.

„Voucherele educaționale sunt bonuri de valoare care se acordă elevilor prin intermediul școlilor, în regim de turism intern, pentru acoperirea unor cheltuieli ocazionate de efectuarea unor excursii sau vacanțe cu scop educațional”, se arată în document.

Proiect: Program de finanțare a destinațiilor

„Obiectivul general este de a valorifica potențialul important pe care îl are industria turismului în susținerea unei dezvoltări durabile a economiei naționale, cu impact benefic social și cultural și cu un aport valutar substanțial pentru economia națională prin atragerea de turiști străini”, este cea ce își propune coaliția PNL – USR-PLUS – UDMR.

Printre priorități se numără actualizarea Master Planului pentru turismul național al României (MP) și realizarea unui program de finanțare a destinațiilor, bazat pe prioritățile naționale în domeniul turismului și pe planurile strategice la nivel de organizație de management al destinației. Aceste așa-numite OMD-uri sunt definite ca structuri asociative reale, cu membri cu drepturi egale, inclusiv la nivel național bazate pe parteneriat public-privat.

Conform documentului, sursele acestui program de finanțare vor fi constituite din fondurile structurale, fonduri guvernamentale și aport al părților interesate din cadrul fiecărei destinații turistice.„Autoritățile publice responsabile pentru negocierea următoarei perioade de finanțare pe fonduri structurale și ulterior în derularea lor trebuie să considere turismul ca prioritate și ca o industrie transversală care poate fi finanțată prin câteva linii de finanțare din partea UE și nu doar pe cele specifice de infrastructură sau promovare”, se arată în document.

Programul de guvernare prevede și un program de stimulente sau scheme de ajutor de stat pentru angajatori, în vederea menținerii personalului angajat în perioadele de extrasezon și pentru investiții în calificarea/perfecționarea/specializarea personalului.

Este una dintre măsurile pentru profesionalizarea sectorului, altături de realizarea unui plan de formare profesională în meserii și profesii specifice turismului, la toate nivelurile educaționale, și a unui program de atragere a forței de muncă din diaspora, de tip Repatriot Turism, în meserii și profesii specifice turismului.

România, destinație „verde” și „smart”

Noul Guvern vrea consolidarea brandului de țară prin poziționarea României ca destinație de turism „verde” (durabil). În acest sens, se prpopune selectarea unor destinații cu potențial de succes din domeniile turism de sănătate, ecoturism, turism cultural urban și rural, turism montan și de litoral și sprijinirea lor printr-un program dedicat pentru a dobândi caracteristicile reale de turism durabil, astfel încât să aibă un rol esențial în definirea brandului de țară și să devină vârful de lance al turismului românesc

Tot aici se propune și susținerea realizării unei infrastructuri la nivel național de piste pentru biciclete, cu o prioritate de conectare la rețeaua europeană EuroVelo de trasee de bicicletă.

Coaliția are în vedere și dezvoltarea destinaţiilor turistice inteligente – „smart destinations”. Pe acest segment, programul de guvernare 2020 – 2024 propune realizarea de pachete de măsuri de finanțare pentru administrația publică și sectorul privat: orașe inteligente, destinații turistice inteligente ce pot suplimenta măsurile pentru orașe, cu măsuri dedicate turismului pe direcții ce ţin de accesibilitate, servicii turistice și servicii auxiliare inteligente, atracții inteligente și monitorizarea fluxurilor de turiști.

Un alt palier este realizarea de pachete de măsuri de finanțare dedicate organizațiilor de management al destinației pentru a utiliza tehnologia informaţiei şi comunicaţiilor şi incorporarea acesteia în produsul turistic, cu scopul final de personalizare a produselor turistice prin luarea în considerare a preferinţelor fiecărui vizitator şi oferirea în timp real de activităţi şi servicii relevante intereselor lui.

Documentul integral:

PROGRAM DE GUVERNARE 2020 – 2024 – Partidul Național Liberal, Alianța USR-PLUS, Uniunea Democrată Maghiară… by Gandul.info on Scribd

 

Absolventă a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca, Departamentul de Limbi Moderne Aplicate din cadrul Facultății de Litere, Mădălina Prundea a debutat în presa regională, la „Evenimentul ... vezi toate articolele