Prima pagină » Economic » Macroeconomie » Proiect de lege. Plafonul datoriei publice și cel privind emiterea de garanții cresc. Scade impactul cheltuielilor de personal bugetar în PIB

Proiect de lege. Plafonul datoriei publice și cel privind emiterea de garanții cresc. Scade impactul cheltuielilor de personal bugetar în PIB

Proiect de lege. Plafonul datoriei publice și cel privind emiterea de garanții cresc. Scade impactul cheltuielilor de personal bugetar în PIB

Nivelul de îndatorare bugetară crește în acest an față de 2020 și de patru ori, în anumite domenii. Există și sectoare unde rămâne același de anul trecut, cum este cazul finanțările rambursabile contractate de către unităţile/ subdiviziunile administrative –teritoriale. Proiectul de lege va fi prezentat săptămâna viitoare, în Parlament.

Vineri, Guvernul a adoptat un Proiect de Lege prin care plafonul privind datoria publică, pentru sfârșitul anului 2021, este de 52% din produsul intern brut, conform metodologiei Uniunii Europene. Anul trecut a fost stabilit la 40% din PIB dar, potrivit celor mai recente date statistice, în noiembrie 2020 se situa la 464 mld. lei, respectiv 44,4% din PIB, în creştere cu peste 90 mld. lei faţă de finalul lui 2019.

Un alt sector care crește foarte mult este plafonul privind emiterea de garanţii de către Guvern, prin Ministerul Finanțelor și de către unitățile/ subdiviziunile administrative –teritoriale. Pentru 2021 este de 30 miliarde în vreme ce în 2020 era prevăzut la 8 miliarde.

Există și domenii neschimbate: plafonul privind finanțările rambursabile, care pot fi contractate de către unităţile/subdiviziunile administrativ-teritoriale, este în sumă de 1,2 miliarde, ca anul trecut. Plafonul privind tragerile din finanțările rambursabile contractate sau care urmează a fi contractate de către unităţile/ subdiviziunile administrative – teritoriale, este în sumă de 1,6 miliarde. Valoarea aferentă finanţărilor rambursabile, care poate fi autorizată pentru o unitate/ subdiviziune administrative – teritorială, este de maximum 100 milioane lei anual.

În 2021, plafonul soldului primar al bugetului general consolidat este de minus 63,1 miliarde. Obiectivul bugetar pe termen mediu este reprezentat de atingerea unui nivel al soldului structural anual al administrației publice de -1% din produsul intern brut.

Plafonul soldului bugetului general consolidat, exprimat ca procent în PIB, este în anul 2021 de 7,16% iar în anul 2022 de 5,84%. Plafonul cheltuielilor de personal ale bugetului general consolidat, exprimat ca procent în produsul intern brut, este de 9,8% în anul 2021 și de 9,1% în anul 2022.